19 τρόποι να κάνεις τους συναδέλφους να σου φέρονται με Σεβασμό - Purpose Συμβουλευτική

19 τρόποι να κάνεις τους συναδέλφους να σου φέρονται με Σεβασμό

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τί θέλουμε να κερδίσουμε οι άνθρωποι από τη δουλειά μας; Εκτός από τα χρήματα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε, πως αυτό που θέλουμε πάνω από όλα είναι να μας φέρονται με σεβασμό.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να συμφωνεί με την έρευνα, ξέρεις πως μπορείς να αυξήσεις το σεβασμό που τρέφουν οι συνάδελφοί σου για σένα; Έχει αποδειχθεί, πως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις τα άτομα που δουλεύετε μαζί, να σου φέρονται με σεβασμό κάθε μέρα.

Ακολουθούν 19 αποδεδειγμένοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να εμπνέεις το σεβασμό, αν είσαι διατεθειμένος όμως να προσπαθήσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους απαιτούν μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά σου, αλλά θα δεις μεγάλη βελτίωση στο πόσο σε σέβονται οι άλλοι. Εφάρμοσε μερικούς, πάρε έμπνευση από άλλους και θα δεις αμέσως τα αποτελέσματα.

#1. Πες τη γνώμη σου

Δε θα λάβεις την αναγνώριση και το σεβασμό που αξίζεις, παρά μόνο αν κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί. Το να πεις τη γνώμη σου είναι πρώτο στη λίστα, καθώς όλα τα επόμενα βασίζονται στο πρώτος εσύ να πιστεύεις ότι αξίζεις το σεβασμό των άλλων.

#2. Να είσαι ευγενικός

Οι άνθρωποι που φέρονται με σεβασμό, περιμένουν δικαιολογημένα να γίνουν και οι ίδιοι σεβαστοί. Οπότε, θέσε εσύ τα θεμέλια μιας σχέσης που βασίζεται στο σεβασμό. Θυμήσου, πως οι άνθρωποι που είναι αγενείς και γεμάτοι αλαζονεία, εμπνέουν έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό τους.

#3. Χρησιμοποίησε τα μικρά ονόματα των άλλων

Προσπάθησε να θυμάσαι τα ονόματα των συναδέλφων σου και όλων όσων συναναστρέφεσαι. Κάνοντας αυτό θα δίνεις στους άλλους το σημάδι πως τους σέβεσαι και έτσι θα νιώσουν συμπάθεια για εσένα. Επίσης, θα σε θυμούνται και θα νιώθουν υποχρεωμένοι να ανταποδώσουν το σεβασμό.

#4. Κάνε σχέδια

Η ηγεσία αφήνει ένα κενό και οι άνθρωποι έχουν την τάση να επιβάλλουν τις προτεραιότητές τους σε όσους δεν έχουν κάνει σαφές, πως έχουν δικές τους προτεραιότητες στη ζωή. Κάνε λοιπόν σχέδια. Ανακοίνωσε τη στρατηγική σου. Κάνε την ιδέα σου, το πλάνο εργασίας των άλλων. Αυτό ισχύει τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την προσωπική σου ζωή.

#5. Διαφώνησε αλλά μείνε πιστός σε ό,τι συμφώνησες

Μπορείς να θέσεις τους δικούς σου όρους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποπνέεις μία αξιοπιστία, ακόμα και αν δεν είσαι σίγουρος για το σχέδιο στο οποίο συμφώνησες. Αν πεις ότι θα κάνεις κάτι, τότε μείνε πιστός σε αυτό.

Θες να έχεις την αναγνώριση και τον σεβασμό των άλλων; Δες εδώ

#6. Να είσαι πρόθυμος να κάνεις ερωτήσεις

Εάν είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις το επαγγελματικό σου μέλλον στην υλοποίηση του σχεδίου κάποιου άλλου, σεβάσου τον εαυτό σου και κάνε αρκετές ερωτήσεις για αυτό. Κάνε σαφές πως δεν είσαι αδύναμος χαρακτήρας, ούτε θες να ηγηθείς. Εξάλλου, πόσες φορές βρέθηκες σε μία συνάντηση όπου κάποιος έκανε μία ερώτηση και τελικά, όλοι ήθελαν να μάθουν την απάντηση;

#7. Αναγνώρισε τους άλλους πριν μιλήσεις

Εάν έχεις κάτι να πεις, αναγνώρισε αυτόν που μίλησε πριν από εσένα. Θα κερδίσεις το σεβασμό του αν δείξεις πως άκουσες όσα είπε. Για παράδειγμα πες «Εξαιρετική σημείωση, Γιάννη! Με έκανε να σκεφτώ κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε…». 19 τρόποι να κάνεις τους συναδέλφους να σου φέρονται με Σεβασμό

#8. Πες ευχαριστώ

Ένα απλό, μικρό παράδειγμα καλοσύνης. Δεν κοστίζει τίποτα και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Είναι ακόμα ένα σημάδι άμυνας απέναντι σε αυτούς που δε φέρονται με ευγένεια.

#9. Άσε στους άλλους χώρο

Πολύ συχνά το να επιμένεις στους στόχους σου, μπορεί να σε οδηγήσει εναντίον άλλων. Γι’ αυτό λοιπόν, φέρσου με σεβασμό, δώσε τους μία λεκτική διέξοδο και επέτρεψέ τους να ηρεμήσουν. Για παράδειγμα, ρίξε το φταίξιμο σε έναν απροσδιόριστο παράγοντα και όχι στη λιγοστή προσπάθειά τους.

Μπορείς να πεις, «Πιστεύω πως είχαμε λάθος συνεννόηση Γιάννη και δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Την επόμενη φορά θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά.». Αυτό ρίχνει το φταίξιμο στη λάθος συνεννόηση και όχι στην προσπάθεια του Γιάννη.

#10. Δώσε εύσημα

Σιγουρέψου πως παίρνεις τα εύσημα όταν αυτό είναι απαραίτητο. Βρες όμως ευκαιρίες να δώσεις εύσημα και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχία. Θα σε θυμούνται και θα σε σέβονται γι’ αυτή σου την πράξη.

#11. Παρατήρησε και μοιράσου την επιτυχία των άλλων

Ακόμα και αν δεν είσαι μέρος της επιτυχίας ή μάλλον καλύτερα όταν δεν είσαι μέρος της, γίνε γνωστός ως ο άνθρωπος που γιορτάζει την επιτυχία των άλλων και δεν τους ζηλεύει.

#12. Μείνε πιστός στις απαιτήσεις σου

Να είσαι στην πρώτη γραμμή των πραγμάτων. Σιγουρέψου πως μεγαλώνεις και διατηρείς τις διασυνδέσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις τη φήμη σου ανάμεσα στους συνεργάτες σου και θα βελτιώσεις τις γνώσεις σου.

#13. Έχε εναλλακτικές

Το να έχεις εναλλακτικές λύσεις, θα σε βοηθήσει να είσαι σε ετοιμότητα. Επίσης, το να ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θες όποτε το θες, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Αυτή η αυτοπεποίθηση θα είναι εμφανής και στους υπόλοιπους και θα εμπνέει το σεβασμό τους.

#14. Κράτα ένα μικρό ημερολόγιο για τη δουλειά

Κράτα σημειώσεις για αυτά που καταφέρνεις, τις ιδέες που έχεις και τις συναναστροφές σου με τους άλλους. Μερικές μικρές σημειώσεις στο τέλος της ημέρας, είναι αρκετές για να σου υπενθυμίζουν ότι είσαι κάποιος που αξίζει να του φέρονται με σεβασμό.

#15. Έχε προσδοκίες και καθοδήγησε

Είτε δουλεύεις για το αφεντικό σου, είτε για τους πελάτες σου, προσπάθησε να σκεφτείς τί είναι αυτό που θέλουν ή τί ερωτήσεις θα έχουν και απάντησέ τες προτού ρωτήσουν. Θα μάθουν να σε σέβονται σαν αυθεντία.

#16. Δώσε εποικοδομητική κριτική

Όλοι οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς, όπως και εσύ, είτε το δείχνουν, είτε όχι. Γι’ αυτό λοιπόν, κάνε εποικοδομητική κριτική ακόμα και όταν δεν είναι αυτός ο ρόλος σου. Ένα μικρό σημείωμα μετά από την παρουσίαση ενός συναδέλφου που του λες τί πιστεύεις για την παρουσίαση του, μπορεί να προκαλέσει συμπάθεια και σεβασμό.

#17. Πες όχι όταν είναι απαραίτητο

Θέσε τα όριά σου και μείνε πιστός σε αυτά. Αυτό θα κάνει τους υπόλοιπους να σέβονται και εσένα, αλλά και τα όριά σου.

#18. Παραδέξου το όταν δε γνωρίζεις κάτι

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν πότε δε ξέρουν κάτι, ειδικά αν είναι κάτι που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Αν είσαι πρόθυμος να παραδεχτείς ότι δε ξέρεις κάτι και θες να μάθεις, να είσαι έτοιμος να κερδίσεις το σεβασμό των γύρω σου.

#19. Να είσαι πρόθυμος να προχωρήσεις

Εάν δε λαμβάνεις το σεβασμό που σου αξίζει, βρες ένα άλλο μέρος να δουλέψεις. Παραδόξως, αυτή σου η πράξη θα σου δώσει το σεβασμό που τόσο καιρό επιζητούσες από τους πρώην πλέον, συναδέλφους σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!