Αποδοχή: Η φανταστική ικανότητα του να Δέχεσαι τους άλλους όπως είναι - Purpose Συμβουλευτική

Αποδοχή: Η φανταστική ικανότητα του να Δέχεσαι τους άλλους όπως είναι

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Σίγουρα δεν την λες και ικανότητα για σουπερ ήρωες αν και δεν είναι ότι πιο εύκολο να υιοθετήσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν ο Κάπταιν Αμέρικα έβγαινε έξω και αντί να βαράει κόσμο τους έλεγε «Σε δέχομαι όπως είσαι», μάλλον θα έτρωγε πολύ ξύλο. Βέβαια εμείς δεν κυκλοφορούμε με κολάν και ασπίδα στο χέρι, οπότε ας αφήσουμε τον Καπταιν Αμέρικα για λίγο.

Η αποδοχή είναι μία φανταστική και ταυτόχρονα μία δύσκολη, να αποκτήσουμε, ικανότητα.

Ένα μεγάλο μέρος της αποδοχής έρχεται από την συγχώρεση και για να μπορέσεις να συγχωρέσεις κάποιον πρέπει πρώτα να τα έχεις βρει και να έχεις συγχωρέσει τον εαυτό σου.

Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει να κρίνουμε. Κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό που περνάει, μέσα στο κεφάλι μας σχολιάζουμε οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας, το κρίνουμε και πολλές φορές το κατακρίνουμε. Αυτό το κάνουμε βάσει τον εσωτερικών μας κριτηρίων και στάνταρ, που έχουμε υιοθετήσει και αναπτύξει στα όσα χρόνια βρισκόμαστε στη ζωή.

Ο λόγος λοιπόν, που κρίνουμε τους άλλους είναι γιατί βλέπουμε συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τα δικά μας δεδομένα. Θεωρούμε ότι αυτό που έχουμε μάθει από μικροί και αυτό που εφαρμόζουμε είναι και το πιο σωστό. Αυτόματα λοιπόν, απορρίπτουμε ανθρώπους γύρω μας γιατί πιστεύουμε ότι λειτουργούν με τρόπο που δεν μας αρέσει. Που λέει όμως ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας; Ο πλανήτης δεν περιστρέφεται για την προσωπική μας ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Οι άνθρωποι γύρω μας δεν λειτουργούν με μόνο σκοπό την προσωπική μας τέρψη.

Αν σκέφτεσαι έτσι, σκέψου ότι αντίστοιχα μπορεί να σκέφτονται και όλοι οι άλλοι. Αν ναι, τότε έχεις περάσει στην άλλη άκρη. Λειτουργείς με μόνο σκοπό την ικανοποίηση των άλλων και παραμελείς τον εαυτό σου. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά όμως.

Συνεπώς, έχεις φτάσει σε σημείο να αποδεχτείς και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αποδεχτείς και να συγχωρέσεις και τους άλλους;

Επειδή δεν είμαστε όλοι Μαχάτμα Γκάντι, ας δούμε μερικούς τρόπους που μας βοηθούν να αποδεχτούμε τους γύρω μας όπως είναι. Ναι, ακόμα κι εκείνον που τον συναντάς κάθε πρωί και οδηγάει σαν τρελός στο δρόμο.

Αποδοχή: Η φανταστική ικανότητα του να Δέχεσαι τους άλλους όπως είναιΑποδοχή: Η φανταστική ικανότητα του να Δέχεσαι τους άλλους όπως είναι

Αποδοχή: Η φανταστική ικανότητα του να Δέχεσαι τους άλλους όπως είναιΔώσε βάση στις σκέψεις σου

Πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε ή μάλλον καλύτερα δεν το αναλύουμε. Κρίνουμε συστηματικά τους γύρω μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Την επόμενη φορά που θα το κάνεις, προσπάθησε να σκεφτείς κάτι λιγότερο επικριτικό και περισσότερο θετικό, ώστε να δώσεις την αποδοχή σου.

Κοίτα την θετική πλευρά

Το λέει και το τραγούδι “Always look at the bright side of life”! O λόγος που δεν δέχεσαι τους άλλους όπως είναι, προκύπτει κυρίως γιατί εστιάζεις στα αρνητικά τους. Αντί να εστιάζεις σε αυτά που δεν σου αρέσουν, προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την δική τους πλευρά. Τί καλό έχουν και τί τους έχει οδηγήσει σε αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Δεν είναι όλα στη ζωή σωστό ή λάθος

Η ζωή με έμαθε (και συνεχίσει να με μαθαίνει) ότι δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα. Ανάμεσα έχει και πάρα πολλές αποχρώσεις και όχι μόνο του γκρι. Αν αποδεχτείς τα πράγματα όπως έρχονται, θα δεις ότι οι πράξεις των γύρω σου δεν είναι μόνο σωστές ή λάθος.

Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου

Η αρνητική κριτική που ασκούμε στους άλλους συνήθως προκύπτει από το γεγονός ότι κρίνουμε συστηματικά και με αρκετή πίεση τον εαυτό μας. Σταματώντας να πιέζεις και να κριτικάρεις τον εαυτό σου, θα δεις ότι θα χαλαρώσει και η στάση σου απέναντί σε άλλους.

Εστίασε στο τώρα

Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι η αρνητική κριτική των τωρινών καταστάσεων και ανθρώπων έχει να κάνει με τη σύγκριση που κάνουμε με αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος.

Φυσικά, το να δείχνεις αποδοχή για τους άλλους και αυτό που είναι, δεν σημαίνει απαραίτητα και να συμφωνήσεις μαζί τους, ούτε ότι θα αφήσεις τα δικά σου πιστεύω και θέλω πίσω. Εννοείται ότι θα προστατέψεις τις πεποιθήσεις σου. Απλά, άσε τον κόσμο να υπάρχει. Αποδέξου τους ανθρώπους γύρω σου έτσι όπως είναι και τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν παραπάνω από μία «πραγματικότητες». Ο καθένας ζει την δική του.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!