Έχεις άγχος πριν την παρουσίαση; Να τι μπορείς να κάνεις! - Purpose Συμβουλευτική

Έχεις άγχος πριν την παρουσίαση; Να τι μπορείς να κάνεις!

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μήπως πριν ανέβεις στη σκηνή να κάνεις μια παρουσίαση, κατακλύζεσαι από σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα όπως ναυτία, ιδρωμένες παλάμες, άγχος ή ακόμα και πανικό; Μπορεί να μην το θεωρείς κάτι σοβαρό για σένα, αλλά συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους εκεί έξω να έχουν άγχος πριν την παρουσίαση.

Πριν από δέκα χρόνια, πήγα στα επείγοντα πριν από την πρώτη μου συνέντευξη για δουλειά, νομίζοντας πως παθαίνω έμφραγμα. Το καρδιογράφημα έδειξε πως η καρδιά μου ήταν πιο δυνατή από ποτέ. Τί είχε όμως συμβεί;

Είχα πάθει κρίση πανικού, ένα ξαφνικό συναίσθημα άγχους και φόβου με είχε κυριεύσει. Αυτό με έκανε να νομίζω πως παθαίνω έμφραγμα. Πολλές συνεντεύξεις αργότερα, έμαθα να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα που με οδηγούσαν σε κρίσεις πανικού.

Μερικοί άνθρωποι βαθμολογούν το άγχος πριν την παρουσίαση όπως και το φόβο του να μιλάς μπροστά σε κόσμο, υψηλότερα από το φόβο για το θάνατο! Αυτός ο φόβος είναι πραγματικός και μπορεί να σε παραλύσει.

Ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett παραδέχτηκε πρόσφατα πως στην αρχή της καριέρας του, ήταν τρομοκρατημένος όταν έπρεπε να μιλήσει μπροστά σε κόσμο. Αποφάσισε όμως, πως αν θέλει να πετύχει τους στόχους του, έπρεπε να ξεπεράσει αυτό του το φόβο. Εάν συμβαίνει και σε εσένα το ίδιο υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους σου.

Ο David Greenberg, συγγραφέας του bestseller «Simply Speaking! The No-Sweat Way to Prepare and Deliver Presentations», είναι ειδικός πάνω σε αυτό το θέμα. Καθοδηγεί και εκπαιδεύει διευθυντές μεγάλων εταιρειών, προκειμένου να περιορίσουν το άγχος πριν την παρουσίαση, από το 1988.

Ακολουθούν εννέα χρήσιμες στρατηγικές για να μειώσεις το άγχος της παρουσίασης σύμφωνα με τον Greenberg:

#1. Αποδέξου πως το να είσαι αγχωμένος, δεν είναι κακό

Ο Greenberg λέει ότι το να είσαι αγχωμένος σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι να δώσεις μία καλή παρουσίαση. Το άγχος παράγει αδρεναλίνη που σε βοηθά να σκέφτεσαι γρηγορότερα, να μιλάς με ευφράδεια και να μεταδίδεις τον ενθουσιασμό σου για το θέμα συζήτησης στους υπόλοιπους.

#2. Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος

Ο Greenberg εξηγεί πως ο φόβος για μια δημόσια ομιλία συχνά πηγάζει από το φόβο ότι έχουμε ελαττώματα. Υποστηρίζει πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν το γεγονός, πως κανένας μας, ούτε και εμείς οι ίδιοι, είμαστε τέλειοι. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να γίνουμε οι καλύτεροι ομιλητές του κόσμου, συμβουλεύει να είμαστε απλά ο εαυτός μας. Αυτό θα το εκτιμήσει και το κοινό που μας ακούει. Έχεις άγχος πριν την παρουσίαση; Να τι μπορείς να κάνεις!

#3. Γνώριζε καλά το θέμα για το οποίο θα μιλήσεις

Οφείλεις να είσαι αυθεντία στο θέμα που αναφέρεσαι και να γνωρίζεις περισσότερα απ΄ ότι οι ακροατές σου. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο περισσότερο αυτοπεποίθηση θα νιώθεις.

#4. Κάνε το κοινό σου μέρος της συζήτησης

Το να συμπεριλάβεις στην κουβέντα το κοινό, είναι κίνηση κλειδί. Κάνε του ερωτήσεις ή απασχόλησέ το με μία δραστηριότητα προκειμένου να κρατήσεις την προσοχή του. Ο Greenberg λέει πως η μετατροπή της παρουσίασης από μονόλογο σε διάλογο βοηθάει να μειωθεί το άγχος σου, αλλά και να νιώσει το κοινό, μέρος της κουβέντας.

#5. Πάρε αναπνοές

Το να παίρνεις βαθιές αναπνοές βοηθάει στο να μειωθεί το άγχος και να χαλαρώσεις. Πάρε βαθιές αναπνοές για να περιορίσεις το άγχος πριν την παρουσίαση, αλλά και κατά τη διάρκεια της. Αμέσως θα νιώσεις πιο χαλαρός.

#6. Οραματίσου την επιτυχία σου

Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου πως κάνεις την παρουσίαση και μιλάς με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Πώς μοιάζει το δωμάτιο; Οι άνθρωποι πως είναι; Εσύ πώς είσαι;  Οραματίσου την παρουσίαση με κάθε λεπτομέρεια και επέτρεψε στο μυαλό σου να κάνει αυτήν την εικόνα πραγματικότητα.

#7. Εξασκήσου φωναχτά

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις το άγχος, είναι να κάνεις πρόβα την παρουσίασή σου μέχρι να νιώσεις άνετα. Είναι πολύ σημαντικό να εξασκείσαι μόνος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να κάνεις πρόβα μπροστά σε κάποιο φίλο ή συνάδελφο. Σιγουρέψου όμως, πως θα είναι ειλικρινείς μαζί σου και η κριτική τους θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος.

Για να μάθεις να δίνεις τέλειες παρουσιάσεις, δες εδώ

#8. Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Τα καφεΐνούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν τους χτύπους της καρδιάς σου, να σε κάνουν νευρικό, ακόμα και να κάνουν τα χέρια σου να τρέμουν. Όλο αυτό θα δώσει στο κοινό σου την εντύπωση πως είσαι τρομοκρατημένος. Εννοείται πως δε χρειάζεται να αναφέρουμε, πως η κατανάλωση ποτού όχι μόνο δε θα σε βοηθήσει να μειώσεις τους φόβους σου, αλλά θα σε κάνει να ξεχάσεις τα λόγια σου και να τραυλίζεις.

#9. Χρησιμοποίησε οπτική επαφή

Ο Greenberg αναφέρει, πως είναι χρήσιμο να φτάνεις στην αίθουσα νωρίτερα, όταν ακόμα το δωμάτιο είναι γεμάτο με άδειες καρέκλες. Εξασκήσου σα να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια.

Μόλις ξεκινήσεις την ομιλία σου επίλεξε  μερικά φιλικά πρόσωπα σε διάφορα σημεία της αίθουσας. Αυτό όχι μόνο θα το εκτιμήσουν οι ακροατές σου, αλλά θα δεις και εσύ ο ίδιος πως ενδιαφέρονται για όσα λες. Μπορείς ακόμα και να χαμογελάσεις, θα δεις ότι θα σου χαμογελάσουν και αυτοί.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!