Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως σερβιτόρος - Purpose Συμβουλευτική

Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως σερβιτόρος

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Πρόσφατα ετοιμάζαμε έναν πελάτη μας για ένα job interview που τον ενδιέφερε πολύ. Ένα από τα στοιχεία του Βιογραφικού του λοιπόν, ήταν ότι, ανάμεσα σε άλλα, είχε μακρά προϋπηρεσία ως σερβιτόρος.

Θεωρούσε όμως ότι αυτή η ασχολία του δεν είχε καμία σχέση με τη νέα θέση, οπότε σκεφτόταν να την αποσιωπήσει (αν όχι να την «κρύψει») ως άσχετη.

Δεν είναι όμως έτσι. Το γεγονός ότι δούλεψες ως service σε κάποιο Καφέ, Εστιατόριο κλπ δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο κάτι προσωρινό για τα χρήματα. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθες πολλά πράγματα και δεξιότητες που είμαι βέβαιος ότι είναι χρήσιμα για κάθε εργασία.

 Και αυτή είναι η αλήθεια: δεν κέρδισες μόνο χρήματα, αλλά και εμπειρίες και αναπτύχθηκες και ως επαγγελματίας.

 

Πώς να αναδείξεις όσα έμαθες

Και αν αναρωτιέσαι πως το να καθαρίζεις τραπέζια και να παίρνεις παραγγελίες σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας, τότε πρέπει να δεις λίγο πιο βαθιά, καθώς υπάρχουν πολλά χρήσιμα στοιχεία.

Γιατί το να έχεις μια δουλειά σερβιτόρου μπορεί να σου μάθει πολύτιμες δεξιότητες όπως:

Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως σερβιτόρος (service)

Διαχείριση Χρόνου. Χρειάζεται να μπορείς να διαχειριστείς σωστά το κάθε λεπτό προκειμένου να πάρεις παραγγελίες, να σερβίρεις και να φροντίσεις τους πελάτες στον τομέα σου.

Οργάνωση. Έμαθες να διαχειρίζεσαι πολλά τραπέζια, πελάτες και παραγγελίες ταυτόχρονα κάτι που απαιτεί άριστη οργάνωση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί χάος.

Διαχείριση Κρίσεων. Ατυχήματα συμβαίνουν: το φαγητό κάηκε και πρέπει να ξαναετοιμαστεί, τέλειωσαν τα καθαρά ποτήρια, υπάρχουν διενέξεις μεταξύ των σερβιτόρων και εσύ πρέπει να έχεις διαύγεια προκειμένου να ανταπεξέλθεις.

Επικοινωνία. Κάθε τύπος πελάτη απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και στυλ από μεριάς σου ανάλογα με την προσωπικότητά του. Μερικοί είναι αναποφάσιστοι στο τι να παραγγείλουν, άλλοι είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που παρήγγειλαν και κάποιοι δεν ικανοποιούνται ότι κι αν κάνεις εσύ, οπότε πρέπει να γνωρίζεις πως θα απευθυνθείς στον καθένα τους.

Ομαδικότητα. Δεν είσαι ο μόνος σερβιτόρος στο εστιατόριο, για αυτό χρειάστηκε να μάθεις να συνεργάζεσαι με τους υπόλοιπους συναδέλφους, να τους βοηθάς και να σε βοηθούν με τη δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για τις ώρες αιχμής.

Εξυπηρέτηση Πελάτη. Είναι σημαντικό να μπορείς να εξυπηρετήσεις τον πελάτη σωστά και να ικανοποιήσεις κάποιον που είναι δυσαρεστημένος προκειμένου να ξαναέρθει.

Ικανότητες Εκπαίδευσης. Όταν προσλαμβάνονται νέα παιδιά, μπορεί να ήσουν υπεύθυνος για την εκπαίδευσή τους και την ενσωμάτωσή τους στην ομάδα.

Έμφαση στο Αποτέλεσμα. Άλλωστε είχες και έναν καλό δείκτη, τα φιλοδωρήματα, για την αποτελεσματικότητά σου.

Τα παραπάνω είναι απλά μια αναφορά σε κάποιες δεξιότητες που μπορεί να απέκτησες όσο καιρό δούλευες ως σερβιτόρος, και σίγουρα μπορείς να τα αλλάξεις για να τα φέρεις στα μέτρα σου. Όπως βλέπεις όμως, «κουμπώνουν» καλά σε οποιοδήποτε business περιβάλλον και να κληθείς να δουλέψεις και σε οποιαδήποτε άλλη θέση εργασίας.

Οι παραπάνω δεξιότητες βέβαια δεν αποκτώνται μόνο μέσα από το service, αλλά και από άλλα επαγγέλματα ή hobby. Και μέσα από κάθε θέση εργασίας που είχες, έχεις μάθει και κάτι διαφορετικό και αξιοποιήσιμο.

Αυτό που θα ήθελα να κρατήσεις από το σημερινό άρθρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα είσαι σε κάποιο job interview, μην υποτιμήσεις παλιότερες ασχολίες σου. Αντίθετα κάνε μια αναλυτική καταγραφή των όσων έχεις κάνει ως τώρα και όσων έχεις μάθει και φρόντισε να τα αναδείξεις.

Σε περίπτωση που χρειάζεσαι βοήθεια για να φτιάξεις το Βιογραφικό σου Σημείωμα ή να προετοιμαστείς για το Job Interview, επικοινώνησε μαζί μας. Όπως και να έχει όμως να έχεις την αυτοπεποίθηση να αναδείξεις κάθε δουλειά που είχες και κυρίως όλα όσα έμαθες μέσα από αυτήν. Είναι βέβαιο πως αυτός που σου παίρνει την συνέντευξη θα το εκτιμήσει αυτό!

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!