Μήπως κάνεις Βαρετές Συζητήσεις; 4 τρόποι να έχεις περισσότερο ενδιαφέρον - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως κάνεις Βαρετές Συζητήσεις; 4 τρόποι να έχεις περισσότερο ενδιαφέρον

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Θες να είσαι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στο δωμάτιο και να μην κάνεις βαρετές συζητήσεις; Νιώθεις πως πολλές φορές είσαι πολύ «στεγνός» και κάνεις τους άλλους να χασμουριούνται;

Είναι εύκολο να γίνεις πιο ενδιαφέρων όταν συνομιλείς με άλλους. Και είτε είσαι εσωστρεφής, είτε εξωστρεφής, δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να έχεις συζητήσεις που αιχμαλωτίζουν τους άλλους και θα τους τραβούν κοντά σου.

Πριν όμως αναφερθούμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα δώσουν ζωή στις βαρετές συζητήσεις σου, είναι καλό πρώτα να έχεις υπόψη σου τις ακόλουθες τέσσερις αρχές.

1. Καταλάβαινε πότε γίνεσαι βαρετός

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ένα καλό εσωτερικό βαρόμετρο για να γνωρίζουμε πότε κάνουμε τους άλλους να βαριούνται. Και αυτό συμβαίνει επειδή όλοι κάπου μέσα μας θεωρούμε ότι είμαστε καταπληκτικοί τύποι. Όπως συμβουλεύει και ο best seller συγγραφέας Scott Adams, πρέπει να είσαι περιεκτικός και θετικός.

  • Περιεκτικός: Κάνε συνήθειά σου να είσαι όσο λακωνικός χρειάζεται, χωρίς να τραβάς τις κουβέντες ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι που μιλούν αργά, κάνουν μεγάλες παύσεις προτού απαντήσουν, και σταματούν στη μέση τις προτάσεις τους για να σκεφτούν πως θα συνεχίσουν, κάνουν τον συνομιλητή τους να βαριέται και να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.
  • Θετικός: Να είσαι θετικός κατά τη συζήτηση και απόφυγε ευαίσθητα θέματα όπως η πολιτική και η θρησκεία. Επιπλέον δεν χρειάζεται να είσαι σοβαροφανής, μονότονος, ή πολύ «flat». Δείξε συναισθήματα, γέλα με τα αστεία των άλλων, χαμογέλα κι εσύ όταν χαμογελούν και δείξε άνεση σε τυχόν άβολες καταστάσεις.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να καταλάβεις αν αυτός που έχεις απέναντι σου βαριέται είναι να παρατηρήσεις αν σου κάνει ερωτήσεις. Εάν δεν σου κάνει ερωτήσεις, θα πρέπει να σε προβληματίσει μήπως η συζήτησή σας αρχίζει να καταρρέει. Ίσως είναι ώρα να αλλάξεις θέμα και να του δώσεις το λόγο.

Μήπως κάνεις Βαρετές Συζητήσεις; 4 τρόποι να έχεις περισσότερο ενδιαφέρον

2. Δείξε περιέργεια

Όχι, δεν εννοούμε να είσαι αδιάκριτος, αλλά να έχεις ένα φυσικό ενδιαφέρον να μάθεις πράγματα. Σχετικές μελέτες δείχνουν να συμφωνούν πως οι άνθρωποι που είναι ανοικτοί στο να μαθαίνουν νέα πράγματα έχουν καλύτερες σχέσεις.

Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι συνδέονται καλύτερα με τους άλλους, αντιμετωπίζουν καλύτερα την απόρριψη και τους αρέσει περισσότερο η κοινωνικοποίηση. Επιπλέον, και οι άλλοι έλκονται και νιώθουν πιο κοντά κοινωνικά σε όσους δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον.

Ο ψυχολόγος Todd Kashdan, και συγγραφές του βιβλίου «Curious?», σε μία από αυτές τις έρευνες, διαπίστωσε ότι το να δείχνεις ενδιαφέρον είναι πιο σημαντικό στη δημιουργία μια σχέσης και στη διατήρησή της, από το να είσαι ενδιαφέρων. Είναι αυτό που κρατάει τις συζητήσεις ζωντανές. Αποτελεί το καύσιμο των σχέσεων.

Η περιέργεια οδηγεί στο ενδιαφέρον: Τι σκέφτεται ο άλλος, τι του αρέσει, πως το κάνει, τι θέλει να επιτύχει, πως βλέπει τον κόσμο; Μάλιστα οι άνθρωποι με ταπεινότητα κατανοούν ότι δεν έχουν οι ίδιοι όλες τις απαντήσεις και ότι κάθε άτομο που συναντούν, όπως και κάθε εμπειρία έχει κάτι να τους διδάξει.

3. Πες προσωπικές ιστορίες

Είναι καλό να έχεις μερικές έτοιμες προσωπικές ιστορίες, που μπορείς να τραβήξεις σαν άσσο από το μανίκι σου, όταν αισθανθείς ότι η συζήτηση χάνει το ρυθμό της και καταλήγει κι αυτή να ανήκει στις βαρετές συζητήσεις. Μπορείς να έχεις ιστορίες να μοιραστείς, που έχεις ξαναδοκιμάσει με άλλους και έχεις διαπιστώσει ότι είναι αστείες, διασκεδαστικές, πληροφοριακές ή ευχάριστες.

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι ιστορίες σου να δίνουν έμφαση στους ανθρώπους και όχι σε αντικείμενα, καθώς οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές γοητευτικές και ενδιαφέρουσες.

4. Κάνε πρωτότυπες ερωτήσεις

Γνωρίζεις κάποιον πρώτη φορά, μαθαίνεις το όνομά του και ξεκινάς μια συζήτηση. Τα επόμενα πράγματα που ρωτάς είναι:

  • Πως πάει;
  • Με τι ασχολείσαι;
  • Που μένεις;

Εντάξει αυτό είναι βαρετό. Αντί να ρωτάς τα ίδια κλασικά πράγματα που ρωτάνε όλοι (και που όλοι έχουμε βαρεθεί να απαντάμε), ξεκίνα με κάτι διαφορετικό.

Απαραίτητη Σημείωση: Προτού ρωτήσεις κάτι από τα ακόλουθα, καλό είναι αυτός που έχεις απέναντί σου να αισθάνεται ήδη άνετα με εσένα, αλλά και να μην κάνεις τις ερωτήσεις στη σειρά σαν συνέντευξη. Επιπλέον, πρέπει να μπορείς να απαντήσεις και εσύ σε αυτές τις ερωτήσεις, σε περίπτωση που ρωτήσουν και τι δική σου οπτική.

  • Ποιο ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας / εβδομάδας σου;
  • Ποιο βιβλίο / ταινία σε έχει σημαδέψει περισσότερο;
  • Τι ήθελες να κάνεις όταν ήσουν μικρός;
  • Γιατί διάλεξες αυτό που κάνεις;
  • Αν μπορούσες να μάθεις όλη την αλήθεια για κάποιο πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Παρατήρησες κάτι διαφορετικό σε αυτές τις ερωτήσεις; Ίσως να μην το έχεις συνηθίσει, αλλά με αυτές παίρνεις την πρωτοβουλία και περιστρέφεις τη συζήτηση γύρω από τον συνομιλητή σου. Στους ανθρώπους αρέσει πολύ να μιλούν για τους εαυτούς τους. Αυτή η απλή συνήθεια να τους δίνεις χώρο να μιλήσουν, θα κάνει τις βαρετές συζητήσεις σου πολύ πιο ενδιαφέρουσες.

Σε περίπτωση που θες να μάθεις περισσότερα πράγματα για την αποτελεσματική επικοινωνία, δες εδώ.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!