Πώς να ασχοληθείς με αυτό που δε θέλεις, άλλα πρέπει να γίνει - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να ασχοληθείς με αυτό που δε θέλεις, άλλα πρέπει να γίνει

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι ωραία που θα ήταν αν ασχολούμασταν όλη την ώρα μόνο με τις ασχολίες και τα πράγματα που μας παθιάζουν. Με όλα εκείνα που αγαπάμε και θέλουμε από μόνοι μας να κάνουμε και ταυτόχρονα να τινάζαμε από πάνω μας τις υποχρεώσεις και τις βαρετές αγγαρείες.

Όμως όσο ελκυστικό και αν φαίνεται στη φαντασία η πραγματικότητα διαφέρει. Και αυτό γιατί κάθε ασχολία που σου αρέσει, κάθε ασχολία που σε παθιάζει αλλά και κάθε στόχος που θες πολύ να πετύχεις, συμπεριλαμβάνει και μερικές λιγότερο ελκυστικές εργασίες.

Πράγματα τα οποία μπορεί να βρίσκεις βαρετά, κουραστικά ή ακόμα και εκνευριστικά. Όμως όσο πολύ και αν τα απεχθάνεσαι πρέπει να γίνουν και αυτό είναι ένα γεγονός.

Πολύ συχνά η παραγωγικότητα σου, η ηρεμία σου αλλά και τα αποτελέσματα σου εξαρτώνται από το να αντιμετωπίζεις αυτές τις ασχολίες στην ώρα τους. Αν βρίσκεις δικαιολογίες και αναβάλεις συνεχώς, οι δουλειές και οι υποχρεώσεις μαζεύονται με αποτέλεσμα κάτι που ήταν μια μικρή αγγαρεία να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πελώριο βουνό.

Πώς λοιπόν μπορείς να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου να κάνει αυτά που δε θέλει αλλά πρέπει να γίνουν;

Υπάρχουν μερικές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν.

Ασχολήσου με τη πιο δύσκολη εργασία το πρωί

Ο αυτοέλεγχος μοιάζει και αυτός με έναν μυ, όσο τον εξασκείς τόσο δυνατότερος γίνεται. Ομοίως, όσο πιο ξεκούραστος είσαι, τόσο περισσότερη δύναμη και αυτοέλεγχο έχεις. Γι’ αυτό η καλύτερη στιγμή για να ασχοληθείς με ενοχλητικές εργασίες και πράγματα τα οποία αποφεύγεις είναι το πρωί.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις περισσότερη δύναμή να επιβληθείς στον εαυτό σου και να μην αποφύγεις για μια ακόμα φορά την εργασία που έχεις να κάνεις. Επίσης από τη στιγμή που θα τη φέρεις εις πέρας θα έχεις μεγαλύτερη ικανοποίηση και περισσότερη διάθεση να ασχοληθείς και με άλλες εργασίες μέσα στη μέρα.

Ομαδοποίησε τις εργασίες σου και εκτέλεσε τες μαζί

Πολλές από τις μικρές και ενοχλητικές αγγαρείες μοιάζουν μεταξύ τους και μπορούν να ομαδοποιηθούν και να εκτελεστούν μαζί. Για παράδειγμα, αν χρειάζεται να κάνεις κλήσεις προς πελάτες, συνεργάτες ή συναδέλφους, προγραμμάτισε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να ασχοληθείς μαζί τους.

Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις χρόνο αλλά και βελτιώνεις την παραγωγικότητα σου, καθώς δεν χρειάζεται να αποσπάς την προσοχή σου από άλλες μεγαλύτερες εργασίες για να ασχοληθείς με κάτι πιο μικρό.

Αν θες να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το χρόνο, δες εδώ

Δημιούργησε αυτοματισμούς

Οι άνθρωποι είμαι πλάσματα που δρούμε κυρίως με ρουτίνες και συνήθειες και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάμε στον αυτόματο πιλότο.

Ένας απλός τρόπος λοιπόν να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ασχολείται τακτικά με πράγματα και εργασίες που προτιμά να αποφεύγει είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα γύρω από αυτά. Ο σκοπός είναι να φτιάξεις μια νέα συνήθεια γι’ αυτό προσπάθησε κάθε μέρα να ασχολείσαι έστω και λίγο με αυτό που θες να αποφύγεις και κάνε το πάντα την ίδια ώρα

Ζήτα βοήθεια

Αν δυσκολεύεσαι πολύ, καλό είναι να ζητήσεις από κάποιον άλλο να σε βοηθήσει. Στην πραγματικότητα μάλιστα επιβάλλεται. Η ανάθεση εργασιών σε τρίτους μπορεί να είναι το κλειδί που θα σου λύσει τα χέρια όταν ο χρόνος πιέζει και δεν έχει την ευκαιρία να ασχοληθείς με τα πάντα.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που απευθύνεσαι σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία και η βοήθεια αυτή είναι επί πληρωμή, το κόστος είναι συχνά μικρότερο από το χρόνο που θα σου κοστίσει για να ασχοληθείς και να μάθεις ότι χρειάζεται αφήνοντας άλλες εργασίες πίσω.Πώς να ασχοληθείς με αυτό που δε θέλεις, άλλα πρέπει να γίνει

Κάνε ένα βήμα τη φορά

Μερικές φορές αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι είτε γιατί μας στρεσάρει πολύ είτε γιατί το βλέπουμε ως ένα δύσκολο και κολοσσιαίο εγχείρημα. Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σπάσουμε την εργασία σε μικρότερα και λιγότερο τρομακτικά στάδια. Ο σκοπός εδώ είναι να αλλάξεις οπτική για το τι πρέπει να κάνεις και πόσο δύσκολο είναι.

Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό να σκέπτεσαι πως πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο 200 σελίδων και διαφορετικό να σκέπτεσαι πως πρέπει να γράφεις 400 λέξεις κάθε μέρα. Σπάζοντας ένα έργο σε μικρά βήματα βοηθάς τον εαυτό να παρακινηθεί και να ασχοληθεί μαζί του και με κάθε στάδιο και κάθε βήμα που κάνεις παίρνεις ικανοποίηση και σε κινητοποιεί να ασχοληθείς περισσότερο.

Όπως και αν σε κάνουν να νιώθεις οι αγγαρείες, οι βαρετές εργασίες και οι υποχρεώσεις είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αν τα αντιμετωπίζεις ως χάσιμο χρόνου ή ως κάτι που πρέπει να αποφύγεις τότε καταδικάζεις τον εαυτό σου στην αποτυχία. Και φυσικά αν αναβάλλεις να κάνεις κάτι σήμερα, τότε αυξάνεις τον χρόνο που θα χρειαστείς για να ασχοληθείς μαζί του αύριο.

Ολοκληρώνοντας ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες εργασίες στην ώρα τους, όσο ενοχλητικές και αν είναι, βοηθιέσαι να κερδίσεις χρόνο αργότερα. Χρόνο που θα μπορείς να ξοδέψεις για να ασχοληθείς με όσα αγαπάς να κάνεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!