Όπως αναφέρουμε συστηματικά, η επικοινωνία είναι το Άλφα και το Ωμέγα σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουμε στις σύγχρονες κοινωνίες και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο το κάναμε και παλαιότερα.
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι αυτή που θα κάνει μία συναναστροφή μας επιτυχημένη και θα μας δώσει αυτό για το οποίο επικοινωνήσαμε αρχικά.
Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Μπαίνεις σε ένα ψιλικατζίδικο για να πάρεις τσιγάρα. Επικοινωνείς αυτό που θες δηλώνοντας την επιθυμία σου για τσιγάρα και λες την μάρκα για να κάνεις πιο συγκεκριμένο το αίτημά σου. Ο περιπτεράς σε ρωτάει αν θες το σκληρό ή το μαλακό, το λευκό ή το χρυσό, το κατοστάρι ή το κανονικό.
Αν δεν ξέρεις κάτι από αυτά, τότε δεν θα πάρεις αυτό που θες ή θα καθυστερήσεις αρκετά μέχρι να συνεννοηθείτε αποτελεσματικά.
Έτσι, πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πως οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή είναι θέμα επικοινωνίας. Ακόμα και η στάση του σώματος μας, ο τρόπος που περπατάμε, ο τρόπος που κοιτάμε τους γύρω μας και οι κινήσεις των χεριών μας, καθορίζουν το μήνυμα που εκπέμπουμε γύρω μας.
Ίσως σου φανεί περίεργο αλλά το 55% της επικοινωνίας είναι η μη λεκτική επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που δείχνουμε με το σώμα μας είναι πιο σημαντικό από αυτό που λέμε.
Σε επέκταση της επικοινωνίας, η διαπραγματευτική ικανότητα είναι η ικανότητα να εκπέμπω το σήμα μου τόσο αποτελεσματικά ώστε να υπερισχύω των καταστάσεων και να παίρνω αυτό που θέλω. Είτε έχει να κάνει με μία πρόσληψη, την εξαγορά μίας εταιρίας ή ακόμα και το τι θα φάμε όλοι μαζί, οι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Σε κάθε τέτοια κατάσταση, θέλουμε να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά έτσι ώστε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Θέλουμε να δείχνουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και ταυτόχρονα να κρύψουμε το γεγονός ότι ίσως έχουμε και κάποιες αμφιβολίες.
Σε μία τέτοια «κόντρα» δεν θα ήθελες να ξέρεις τι σκέφτεται ο απέναντι σου; Είναι πραγματικά αισιόδοξοι ή απλά δείχνουν έτσι; Θα μείνουν στην πρόταση τους ή είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω; Το να είχες αυτές τις απαντήσεις, θα σε έκανε να αισθάνεσαι σιγουριά για τις επόμενες κινήσεις σου.
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές μη λεκτικές ενδείξεις που μπορούν να σου δείξουν τι σκέφτεται ο απέναντι σου και να σε βοηθήσουν να κινηθείς πιο σίγουρα.
Από όλα τα μέρη του σώματος, το πρόσωπο είναι αυτό που ο κόσμος δυσκολεύεται περισσότερο να ελέγξει. Πολλές φορές δεν υπάρχει συνέχεια αυτών που λέμε με αυτό που δείχνει το πρόσωπο μας.
Για παράδειγμα, μπορεί να πούμε ότι κάτι μας αρέσει πολύ ενώ ταυτόχρονα με το κεφάλι μας δείχνουμε «όχι» κουνώντας το αριστερά – δεξιά.
Επίσης, αν μιλάμε σε κάποιον και το βλέμμα του δεν εστιάζει επάνω μας, τότε μάλλον δεν έχουμε κερδίσει το ενδιαφέρον του.
Είναι η κλασσική κίνηση που κάνουν στις ταινίες όταν παίρνουν μία θέση ευθύνης. Σταυρώνουν τα χέρια πίσω από το κεφάλι και βάζουν τα πόδια επάνω στο γραφείο για να εκπέμψουν εξουσία.
Ίσως να ήταν πιστευτό σε μία αίθουσα με πολύ κόσμο αλλά όταν στον χώρο υπάρχουν μόνο δύο άτομα, τότε είναι απλά μία κίνηση εντυπωσιασμού.
Όταν θες να φύγεις, το σώμα σου το δείχνει ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Αν μιλάς με κάποιον και το σώμα του δεν έχει γυρίσω προς τα εσένα, τότε δεν ενδιαφέρεται αρκετά και μάλλον ψάχνει να φύγει.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα πόδια. Αν δεν δείχνουν προς τα εσένα, τότε το πιο πιθανό είναι να ψάχνουν την κοντινότερη έξοδο.
Αντίστοιχα, αν έχεις μπροστά σου κάποιον που ενδιαφέρεται για αυτό που λες, θα τον δεις να γέρνει προς τα εμπρός, ενώ αν δεν ενδιαφέρεται ή αγχώνεται, τότε θα τον δεις να γέρνει προς τα πίσω για να αποφύγει κάτι.
Θες να μάθεις όλα τα μυστικά της επικοινωνίας; Δες εδώ
Παρ’ όλο που ο φυσικός χώρος είναι σχετικός με το που έχουμε μεγαλώσει, σε έναν χώρο γραφείου, όσο περισσότερο χώρο διεκδικούμε, τόσο περισσότερη δύναμη θεωρούμε ότι έχουμε.
Οπότε, σε μία διαπραγμάτευση ή μία συνάντηση, αυτός που πιάνει τον περισσότερο χώρο δείχνει ότι έχει την αίσθηση του ελέγχου. Αν θες να δείξεις κάτι αντίστοιχο, δεν έχεις παρά να απλώσεις τα βιβλία και τα χαρτιά σου και να πιάσεις περισσότερο χώρο.