Zoom Meeting: Πώς να ξεχωρίσεις σε ένα επαγγελματικό Zoom Call - Purpose Συμβουλευτική

Zoom Meeting: Πώς να ξεχωρίσεις σε ένα επαγγελματικό Zoom Call

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μάθε πώς να ξεχωρίσεις ως επαγγελματίας και να κάνεις καλή εντύπωση στο επόμενο zoom meeting. Ειδικά τώρα που κάθε εταιρεία κάνει zoom call, αντί για συναντήσεις από κοντά.

Είτε πρόκειται για μια μικρή ομάδα συνεργατών από το ίδιο τμήμα ή με συνεργάτες από όλη την εταιρεία, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια σε κάθε zoom call:

Είτε θα μείνεις στο παρασκήνιο, είτε θα αδράξεις την ευκαιρία να λάμψεις.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αποφύγεις τη συμπεριφορά «άλλο ένα μίτινγκ» και την παθητικότητα. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν και άλλοι συμμετέχοντες, με δυνατότερες φωνές και άνεση, οπότε πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις;

Αρκετά, όπως φαίνεται. Γενικά τα επαγγελματικά μίτινγκ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξεις το πάθος σου, την διορατικότητά σου και τον επαγγελματισμό σου.

Οπότε μην βουλιάζεις πια στο κάθισμα σου. Διάβασε τον πιο κάτω οδηγό για το πώς να φέρεσαι πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα zoom meeting για να ξεχωρίσεις και να κάνεις καλή εντύπωση στους άλλους.

Πριν το Zoom Meeting

Μάθε την θεματολογία (ατζέντα της συνάντησης)

Τα περισσότερα μίτινγκ έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, η οποία συνήθως αναφέρεται ή επισυνάπτεται στο email πρόκλησης. Οπότε ξεκίνα από εκεί για να βρεις έξυπνες ερωτήσεις και σχόλια που μπορείς να κάνεις.

Δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς αφορά ένα συγκεκριμένο κομμάτι του μίτινγκ; Όσο απλό κι αν σου φαίνεται κατάγραψε τις ερωτήσεις σου από πριν. Μπορεί να απαντηθούν καθώς το μίτινγκ προχωράει. Κι αν αυτό δεν γίνει, μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές πάσες όταν ο ομιλητής δώσει τον λόγο.

Συστήσου

Δεν τους γνωρίζεις όλους στο Zoom call; Το να δώσεις λίγα λεπτά για να συστήσεις τον εαυτό σου και να κάνεις προσωπική σύνδεση είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να ξεχωρίσεις προτού καλά καλά ξεκινήσει το zoom meeting.

Αν πρόκειται για μεγάλο μίτινγκ, τότε προτού μιλήσεις δώσε το όνομα και την θέση σου. Αύξησε την ορατότητά σου με το top management δίνοντας το ποιος είσαι και το τι σε φέρνει στο «τραπέζι» (ή στο room, όπως είναι ο σωστότερος όρος). Να είσαι ταπεινός αλλά θαρρετός όταν συστηθείς.

Μάθε όλα τα μυστικά της επικοινωνίας στον επαγγελματικό χώρο για να αναδεικνύεις τον εαυτό σου. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

 

Κατά τη διάρκεια του Zoom Meeting

Πρόσεξε την παρουσία σου

Μπορεί να υπάρχει απόσταση, αλλά ο τρόπος που δείχνεις στην κάμερα είναι σημαντικός. Για παράδειγμα, όλοι τείνουμε να καμπουριάζουμε μπροστά στην οθόνη από καιρό σε καιρό. Σε ένα zoom call όμως, είναι σημαντικό να φροντίζεις την παρουσία σου για να δείχνεις επαγγελματισμό, ότι ενδιαφέρεσαι για το θέμα και ότι έχεις αυτοπεποίθηση.

Φρόντισε να μην υπάρχει φως από πίσω σου γιατί σε αυτή την περίπτωση το πρόσωπό σου θα δείχνει σκοτεινό. Ιδανικά ο φωτισμός πρέπει να έρχεται πίσω από την κάμερα και από ψηλά. Επίσης πρέπει να είναι αρκετός ώστε να είσαι καλοφωτισμένος.

Επιπλέον στάσου ευθυτενώς στην καρέκλα με τα πόδια σταθερά στο πάτωμα.

Και κοίτα την κάμερα. Μην κοιτάς γύρω γύρω, μην κοιτάς την οθόνη, κοίτα την κάμερα. Οι άλλοι βλέπουνε αυτό που δείχνει η κάμερα σου. Όταν μιλάς χρησιμοποίησε εκφραστικότητα, χαμογέλα και κούνα τα χέρια σου με φυσικό τρόπο.

Μην αποσπάσαι

Οκ, οι αποσπάσεις παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Και η αλήθεια είναι ότι η απόσταση και το ψηφιακό του πράγματος δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Την ώρα του Zoom meeting σε καμία περίπτωση μην μπαίνεις σε άλλα site γιατί αυτό θα φανεί. Ακόμα κι αν το μίτινγκ σε εκείνο το σημείο δεν σε αφορά ευθέως, πρέπει να φανεί ότι δείχνεις στα άλλα μέλη της ομάδας τον προσήκοντα σεβασμό. Ίσως μάλιστα με κάποιο σχόλιό σου μπορείς να δώσεις  και μια άλλη οπτική.

Και κάτι ακόμη: βάλε από πριν το κινητό σου στο αθόρυβο. Δεν είναι ωραίο να χτυπήσει την ώρα του zoom call.

Πάρε μέρος

Ο πιο ωραίος τρόπος να καταδείξεις ότι ακούς είναι πολύ απλός. Επαναλάμβανε τις ιδέες που ακούγονται κατά τη συζήτηση.

Προσπάθησε να περιλάβεις στο λόγο σου concept και ιδέες που μοιράστηκαν προηγουμένως για να δείξεις ότι άκουγες και ότι είσαι ομαδικός παίκτης. Ωστόσο βεβαιώσου ότι προσθέτεις και την δική σου οπτική και δεν επαναλαμβάνεις ξερά ότι ακούστηκε νωρίτερα. Πώς να ξεχωρίζεις με την παρουσία σου στα meeting zoom meeting

Κατάγραψε τις επόμενες ενέργειες

Πολλές ωραίες ιδέες (αλλά και λιγότερο καλές) γεννιούνται στα μίτινγκ. Μερικές από αυτές όντως θα πάνε προς υλοποίηση, άλλες πάλι όχι. Αν είναι κάποιο μικρότερο μίτινγκ του τμήματός σου (οπότε έχεις πιο ενεργό ρόλο), προτού ολοκληρωθεί, ανάδειξε όλα όσα έχεις να κάνεις.

Αν δεν σου έχουν αναθέσει κάτι, επιδίωξε να αναφέρεις ότι προσφέρεσαι να βοηθήσεις σε κάτι. Κατά προτίμηση κάτι που σου είναι εύκολο.

Μετά το Zoom Call

Κάνε follow up

Στέλνοντας ένα email με τις ενέργειες που έχεις αναλάβει και τις ημερομηνίες παράδοσης στον οργανωτή του μίτινγκ ή τον project manager, θα βοηθήσεις όλη την ομάδα να γνωρίζει που βρίσκεσαι και να νιώθει αυτοπεποίθηση ότι δρας ενεργά για τους κοινούς στόχους.

Αυτό θα δείξει στους άλλους ότι είσαι ευσυνείδητος συνεργάτης με επαγγελματισμό που λαμβάνει πρωτοβουλία αντί απλά να κάθεται και να περιμένει από τους άλλους.

Ευχαρίστησε τον συντονιστή του μίτινγκ

Αν ταιριάζει στο κλίμα της εταιρείας, ευχαρίστησε τον συντονιστή. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται και θα σε κάνει σίγουρα να ξεχωρίσεις στο zoom meeting. Και για να μην είναι «ξερό» το ευχαριστώ, μπορείς να περιλάβεις κάτι που έμαθες από τη συζήτηση.

Αυτό το follow up μετά το zoom meeting είναι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις για τον επαγγελματισμό σου.

Με όλους αυτούς τους τρόπους λοιπόν το κάθε zoom call δεν θα είναι ένα απλό χάσιμο χρόνου ή κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά θα σε οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στον σκοπό σου που είναι να αναδείξεις τον εαυτό σου και τον επαγγελματισμό σου στα μάτια όλων.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!