Η παραγωγικότητα που έχεις είναι ένας από τους παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα. Ο τρόπος που δουλεύεις, που αντιμετωπίζεις τις αναποδιές, που κρατάς θετική ψυχολογία και μοιράζεις τον χρόνο σου, επηρεάζουν πολύ την παραγωγικότητα σου.
Στην τρέχουσα εργασιακή πραγματικότητα, δεν έχεις επιλογή παρά να είσαι παραγωγικός και είναι κρίμα να αφήνεις κάποιες συνήθειες να σε επηρεάζουν. Διάβασε λοιπόν ποιες είναι αυτές και τι μπορείς να κάνεις:
Πολλοί, μα πολλοί, εργαζόμενοι αποσπώνται συνεχώς σκεπτόμενοι, ετοιμαζόμενοι και προγραμματιζόμενοι για το μέλλον, ενώ είναι σημαντικό να συγκεντρώνονται στο «παρόν». Φυσικά και πρέπει να έχεις κατά νου μια μακροχρόνια κατεύθυνση για την καριέρα σου, αλλά προκειμένου να την ακολουθήσεις πρέπει να περνάς τον καθημερινό χρόνο σου έξυπνα σε αυτά που μετράνε.
Κάνε τουλάχιστον ένα πράγμα κάθε μέρα που βοηθάει την μελλοντική πορεία, αλλά κατά τα άλλα μείνε στο παρόν. Άλλωστε δεν έχεις και τόσο μεγάλο έλεγχο για τα μελλοντικά γεγονότα, ειδικά με τον φρενήρη ρυθμό που τρέχει πια ο επιχειρηματικός κόσμος.
Είναι πολύ εύκολο να αναβάλλεις αποφάσεις που σου φαίνονται δύσκολες, αλλά όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν θα λειτουργεί υπέρ σου πάντα. Όσο πιο πολύ καθυστερείς να λάβεις κρίσιμες αποφάσεις, τόσο λιγότερη παραγωγικότητα θα έχεις. Συνηθίζουμε να καθυστερούμε αποφάσεις για τις οποίες νιώθουμε φόβο ή άγχος, αλλά δεν είναι τρόπος αυτό να αντιμετωπίσεις την καριέρα σου.
Η τεχνολογία μπορεί να κάνει την ζωή σου πιο εύκολη και παραγωγική αν την χρησιμοποιείς σωστά, ή αντίθετα να σου σπαταλάει πολύ χρόνο. Αντί να έχεις ανοικτά τα social media και να σε αποσπούν μόνιμα, αποσυνδέσου από αυτά, δούλεψε απερίσπαστος και τσέκαρέ τα σε ένα μικρό διάλλειμα.
Επίσης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς κάθε πιθανό και απίθανο εργαλείο παραγωγικότητας, site ή υπηρεσία. Μείνε στα βασικά που σε βοηθούν πραγματικά να κάνεις τη δουλειά σου. Όσο λιγότερο περίπλοκη κάνεις τη ζωή σου, τόσο πιο παραγωγικός θα είσαι.
Το αναφέρω από προσωπική πείρα, καθώς έχω την τάση να προσπαθώ να κάνω πολλά πράγματα μαζί με αποτέλεσμα τελικά να μην είμαι όσο παραγωγικός θέλω. Όσο πιο πολλά ξεκινάς να κάνεις ταυτόχρονα, τόσο λιγότερα τελικά επιτυγχάνεις. Το λεγόμενο multi-tasking μειώνει την ικανότητά σου να τηρείς προθεσμίες και μπορεί να μειώσει την ποιότητα της δουλειάς σου. Επιπλέον, όπως έχουν δείξει έρευνες, δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, οπότε προσπάθησε να αντιμετωπίζεις τα θέματα ένα κάθε φορά.
Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν να ολοκληρώσουν ένα project, επειδή δεν είναι «τέλειο», όπως θα το ήθελαν. Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να είναι τέλειο και είναι πολύ καλύτερο να τελειώσει κάτι παρά να κάθεσαι να το κοιτάς μέρες και μέρες. Έχω δει πολλούς εργαζόμενους να τσεκάρουν ένα έγγραφο που έφτιαξαν, ξανά και ξανά και να μην είναι ποτέ ικανοποιημένοι με αυτό. Αντί να λειτουργείς έτσι, καλύτερα να πεις στον εαυτό σου εξαρχής ότι θα το ελέγξεις δύο ή τρεις φορές και μετά θα το παραδώσεις.
Μερικοί από τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους που γνωρίζω είναι αυτοί που λένε «όχι» σε πολλά αιτήματα. Μην νιώθεις άσχημα που δεν έχεις το χρόνο να βοηθήσεις οποιονδήποτε ζητάει τη βοήθειά σου. Ο χρόνος σου είναι πολύ σημαντικός.
Αν το μόνο που κάνεις είναι να αναλαμβάνεις δουλειά άλλων που σου πασάρουν, τότε είναι φυσικό να μην έχεις την παραγωγικότητα που απαιτείται για να κάνεις την δική σου δουλειά.
Έχουμε ξαναγράψει για τα οφέλη του να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αν τρως μόνο junk food είναι φυσιολογικό να μην έχεις την παραγωγικότητα που επιθυμείς. Το ίδιο ισχύει αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά. Όσο πιο πολύ προσέχεις τον εαυτό σου, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχεις μέσα στην ημέρα.
Μην σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα. Φυσικά και πρέπει να μάθεις να δέχεσαι feedback από τους συνεργάτες σου, http://purpose.gr/ti-na-kanis-ton-synadelfo-pou-den-sybathis/ προκειμένου να βελτιωθείς ως εργαζόμενος, αλλά να το δέχεσαι μόνο από εκεί που εσύ κρίνεις ότι αξίζει.
Μην αγχώνεσαι αν κάτι δεν πήγε όπως σχεδίαζες, δεν έχουμε έλεγχο σε όλα όσα συμβαίνουν. Νοιάξου για αυτό που κάνεις τώρα και πως μπορείς να κάνεις όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά σου.
Αντί να παραπονιέσαι συνέχεια για όσα σου συμβαίνουν, σφίξε τα δόντια και προχώρα μπροστά. Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου! Αν με κάτι δεν είσαι ευχαριστημένος, ανάλαβε δράση για να το αλλάξεις.
Και η Καριέρα σου είναι ένα από αυτά που μπορείς να επηρεάσεις εσύ προς την κατεύθυνση που επιθυμείς.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου
Πώς να φέρεσαι με Επαγγελματισμό στην Εργασία σου
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους