Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις - Purpose Συμβουλευτική

Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Όταν κάνεις ένα λάθος το πρώτο πράγμα που σου συμβαίνει είναι να είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου και να ξεχνάς οτιδήποτε έχεις πετύχει όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι συνεχώς το λάθος που έχεις κάνει όσο ασήμαντο και να είναι, αλλά δεν είναι υγιές να το κουβαλάς μια ζωή.

Λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι και σε βοηθούν να μάθεις πράγματα μέσα από αυτά. Μπορεί να έπεσες, αλλά σημασία έχει να σηκωθείς. Σίγουρα, η πρώτη σου αντίδραση είναι να είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου, παρόλα αυτά δεν είσαι ο μόνος και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να ανασυνταχθείς και να το ξεπεράσεις.

Παρακάτω υπάρχουν 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις.

#1 Είναι ανθρώπινα τα λάθη όπως και το να είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου

Όλοι κάνουν λάθη, θα κάνεις και εσύ αναπόφευκτα. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι κανείς δεν είναι τέλειος, θα αισθανθείς καλύτερα και θα κατευνάσεις τον θυμό σου.

Όταν βιώσεις μια αποτυχία ή κάνεις ένα λάθος, θα νιώσεις θυμωμένος, ότι δεν είσαι αρκετός και θα πεις πράγματα που δεν πρέπει. Όμως, έτσι είναι η ζωή, όποια λάθη και αν έχεις κάνει στο παρελθόν και ό,τι και αν κάνεις στο μέλλον, θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος.

#2 Αν είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου, προσπάθησε να το ελέγξεις

Ο θυμός είναι ένα ανησυχητικό συναίσθημα γιατί θολώνει την κρίση σου και τη λογική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι μη υγιές συναίσθημα από την άποψη ότι μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σου. Επιπλέον, ο αμείωτος θυμός μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των εθιστικών συμπεριφορών.

Θα πρέπει να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου. Να αναγνωρίζεις τις στιγμές που είσαι θυμωμένος και να μην το αφήσεις να σε καταβάλλει. Εάν δεν ελέγχεις τον θυμό σου, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή σου.

#3 Βρες μια διέξοδο

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον θυμό σου είναι να βρεις μια διέξοδο εκτόνωσης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό από το να μοιράζεσαι αυτό που νιώθεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.

Έκφρασε τους λόγους για τους οποίους είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου, πες τους τις σκέψεις σου και άφησε τους να σε βοηθήσουν και να σε συμβουλέψουν. Ίσως επίσης θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα αν κατέγραφες αυτά που αισθάνεσαι.

Ένας ακόμη τρόπος για να εκτονωθείς και να διαχειριστείς το θυμό σου είναι η σωματική άσκηση. Το να απασχολήσεις το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου με παραγωγική σωματική δραστηριότητα ,θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι πήγε στραβά και πώς μπορείς να διαχειριστείς τα πράγματα την επόμενη φορά.

Με αυτούς τους τρόπους εκτόνωσης, θα νιώσεις ηρεμία και ότι ίσως δεν αξίζει να αφήνεις το συναίσθημα του θυμού να σε «δηλητηριάζει».

#4 Ζήτα τη βοήθεια κάποιου

Όταν νιώθεις θυμωμένος με τον εαυτό σου, δεν έχεις σωστή κρίση. Επομένως, θα ήταν προτιμότερο να ζητήσεις τη βοήθεια και τη συμβουλή, είτε ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας σου, είτε ενός επαγγελματία. Θα σε ακούσουν και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον θυμό σου.

Λάβε υπόψη σου, ότι δεν είναι σημάδι αδυναμίας να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια, ειδικά εάν είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια αναποδιά. Ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την ρίζα αυτών των συναισθημάτων και από που προκαλούνται.

Θες να βρεις τις ισορροπίες σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Μάθε από τα λάθη σου

Λάθη γίνονται και μπορείς να μάθεις μέσα από αυτά τι να μην κάνεις. Το ότι είσαι θυμωμένος, μπορεί να αποτελέσει και το κίνητρο για να διαχειριστείς πιο σωστά μια κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

#6 Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο και χώρο για να ξεπεράσουν κάτι και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς και να δεις σαν τρίτος το πρόβλημα σου. Αν κάνεις ένα βήμα πίσω θα δεις τα πράγματα πιο καθαρά και χωρίς να νιώθεις ενοχές. Αυτό το νοητικό διάλειμμα, θα σου επιτρέψει να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική και θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις παρακάτω και να μην μένεις στάσιμος.

#7 Συγχώρησε τον εαυτό σου

Όπως προαναφέραμε πολλάκις τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι σωστό να τιμωρείς τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι θυμωμένος μαζί του, διότι έκανες ένα λάθος ή βίωσες μια αποτυχία.

Μόνο αν συγχωρέσεις τον εαυτό σου θα καταφέρεις να προχωρήσεις παρακάτω. Αντί λοιπόν, να λες ότι είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου, βρες την δύναμη και τον τρόπο να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να μην τον τιμωρείς με αυτόν τον τρόπο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!