Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους - Purpose Συμβουλευτική

Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να δουλέψουμε όλοι με ανθρώπους που ταιριάζουμε και συμπαθούμε. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που όχι μόνο θα σεβόσουν στον εργασιακό χώρο, αλλά θα χαιρόσουν να συναναστρέφεσαι μαζί τους και εκτός εργασίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι σε κάθε δουλειά.

Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να κάνουν έναν πλήρη διαχωρισμό μεταξύ της εργασίας τους και της προσωπικής τους ζωής, άλλοι αισθάνονται άνετα να περνάνε χρόνο με τους συναδέλφους τους. Όλοι μας όμως, επιθυμούμε να δουλεύουμε σε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Δυστυχώς, δεν μπορείς πάντα να επιλέξεις τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργάζεσαι. Υπάρχουν οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι και οι συμπαθητικοί και δυστυχώς θα κληθείς να δουλέψεις και να συνεργαστείς και με τους δυο.

Πως θα μπορέσεις να διαχειριστείς αυτή τη συνθήκη; Υπάρχουν έξι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις με αντιπαθητικούς συναδέλφους.

#1 Βρες τον πραγματικό λόγο που δεν συμπαθείς έναν συνάδελφο σου

Μερικές φορές, το να αντιπαθούμε κάποιον είναι ένα εντελώς φυσιολογικό και αποδεκτό κομμάτι της ζωής. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν τα πάμε καλά.

Παρόλα αυτά, η πρώτη εντύπωση που έχουμε για κάποιον άνθρωπο δεν είναι απαραίτητα και σωστή. Πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους, μέχρι να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη.

Αντιπαθητικοί συνάδελφοι υπάρχουν σε όλες τις δουλειές. Θα πρέπει να βρεις όμως τι είναι αυτό που τους καθιστά αντιπαθητικούς για εσένα.

Ενδεχομένως να έχουν ανταγωνιστική διάθεση απέναντι σου, να υπερηφανεύονται συνεχώς για τα κατορθώματα τους και να κουτσομπολεύουν διαρκώς άλλους συναδέλφους πιθανότατα και εσένα.

#2 Φταίνε οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι ή μήπως έχεις εσύ το πρόβλημα;

Μερικές φορές ο λόγος που δεν συμπαθείς ένα συνάδελφο σου είναι επειδή αυτό το άτομο έχει τις ίδιες κακές συνήθειες με εσένα. Όταν αντανακλούν σε εσένα, δεν σου αρέσει. Επίσης ένας λόγος ακόμα που μπορεί να μην συμπαθήσεις έναν συνάδελφο είναι ότι σε κατακρίνει και σου λέει διαρκώς τι να κάνεις.

Αναρωτήσου αν τα παράπονα και οι παρατηρήσεις που σου κάνουν οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι έχουν βάση. Για παράδειγμα, αν κάποιος σε ρωτήσει αν έχεις τελειώσει το πρότζεκτ που έχεις αναλάβει, το κάνει επειδή είναι νευρικός και επικριτικός ή μήπως εσύ τον τελευταίο καιρό δεν αποδίδεις το ίδιο καλά με παλιότερα;

Αν ισχύει το δεύτερο τότε μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου μαζί του αν διορθώσεις τη δική σου εργασιακή συμπεριφορά. Εξάλλου μόνο την δική σου συμπεριφορά μπορείς να ελέγξεις και κανενός άλλου.

#3 Αντιπαθητικοί συνάδελφοι; Μάθε περισσότερα για εκείνους

Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα πράγματα για τους αντιπαθητικούς συναδέλφους που έχεις στη δουλειά. Κάνε μια προσπάθεια να τους γνωρίσεις καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις για ποιο λόγο φέρονται έτσι και ίσως τους συμπαθήσεις παραπάνω.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος συνάδελφος σου να είχε ένα δύσκολο διαζύγιο το οποίο του στέρησε την κηδεμονία των παιδιών του και προφανώς δεν περνάει την καλύτερη φάση της ζωής του και είναι παραπάνω νευρικός.

Πρέπει να είσαι επιεικής με τους ανθρώπους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να συνεργαστείς αρμονικά μαζί τους. Αν τους γνωρίσεις μπορεί να δεις από πού προέρχονται πτυχές του χαρακτήρα τους. Αυτό θα σε βοηθήσει να συμπαθήσεις τους συναδέλφους που δεν συμπαθείς. Ανταγωνιστικός συνάδελφος Αντιπαθητικοί συνάδελφοι

#4 Φέρσου με ωριμότητα

Όταν ήσουν στο δημοτικό σχολείο, οι δάσκαλοι περίμεναν από εσένα να τα πας καλά με όλους, ανεξάρτητα από το αν συμπαθείς κάποιον ή όχι. Αν μπορούσες να το κάνεις αυτό σε μικρή ηλικία, γιατί να μην μπορείς να το κάνεις και τώρα;

Μη φέρεσαι ανώριμα, δεν είναι απαραίτητο οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι σου, να γίνουν φίλοι σου. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι ευγενικός και να κάνεις τη δουλειά σου. Πρόσφερε τη βοήθεια σου, συμπεριφέρσου όμορφα και πάνω από όλα με επαγγελματισμό.

#5 Αντιπαθητικοί συνάδελφοι; Μην τους κουτσομπολέψεις

Όταν δεν συμπαθείς ένα συνάδελφο σου, ίσως μπεις στο πειρασμό να τον κουτσομπολέψεις και να μιλήσεις πίσω από την πλάτη του. Είναι προτιμότερο να μην το κάνεις, διότι μόνο κακό θα προκαλέσεις.

Αναρωτήσου, αν θα κάνει καλό αυτό στη σχέση σου με τους συναδέλφους σου και αν θα κάνει το τμήμα σου πιο παραγωγικό. Η απάντηση είναι φυσικά και όχι.

Μην κουτσομπολεύεις και μην παραπονιέσαι. Να είσαι καλός, ευγενικός και να αντιμετωπίζεις τον συνάδελφο που δεν συμπαθείς με επαγγελματισμό και σεβασμό.

Δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τους αντιπαθητικούς συναδέλφους σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#6 Απευθύνσου σε κάποιον ανώτερο σου

Αν οι αντιπαθητικοί συνάδελφοι, σου προκαλούν πραγματικά προβλήματα στη δουλειά σου, τότε θα πρέπει να μιλήσεις στον προϊστάμενο σου. Ζήτα συμβουλές από τους ανωτέρους σου για το πώς μπορείς να τους διαχειριστείς.

Ο ρόλος των managers είναι να βοηθάνε τους υφισταμένους τους και είναι σε θέση να κάνουν ανακατατάξεις στα τμήματα αλλά και στα πρότζεκτ, έτσι ώστε να μην αλληλεπιδράς συνεχώς με το άτομο που δεν συμπαθείς.

Το να μην σου αρέσει κάθε πτυχή της δουλειάς σου, δεν σημαίνει ότι είναι μια κακή δουλειά ή ότι οι συνάδελφοι σου είναι κακοί άνθρωποι. Σημαίνει ότι η ζωή σου είναι φυσιολογική και δεν γίνεται να τους συμπαθούμε όλους ούτε να μας συμπαθούν όλοι.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!