Ένα άγγιγμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις έναν άνθρωπο. Ένα σκούντημα μπορεί να κάνει το ίδιο αλλά με αρνητικό τρόπο.
Φαντάσου το σκηνικό. Είναι πρωί και είσαι μέσα στο μετρό. Δεν έχει ξημερώσει καλά-καλά και κάθεσαι σε μία μεριά και παρατηρείς τον κόσμο, προσπαθώντας να ξυπνήσεις. Σε μία γωνία, κάθεται ένα ζευγάρι. Πως το ξέρεις; Από τον τρόπο που κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου και το γεγονός ότι εκείνη έχει γείρει το κεφάλι της στον ώμο του.
Σε μία άλλη θέση, μία μαμά με ένα παιδί, κάθονται χωρίς να μιλάνε. Εκείνο κοιτάζει τον κόσμο με γουρλωμένα μάτια και που και που, γυρίζει και κοιτάζει τη μητέρα του, ψάχνοντας τη βεβαίωση της ότι όλα είναι καλά. Εκείνη, χωρίς να μιλήσει, απλά του σφίγγει το χέρι και εκείνο, αυτομάτως ξέρει ότι όλα είναι καλά.
Λίγο πιο δίπλα μία κυρία, σκουντάει ελαφριά το νεαρό που κάθεται δίπλα της. Εκείνος το καταλαβαίνει και μαζεύεται για να της αφήσει χώρο.
Όλη η παραπάνω σκηνή δεν περιέχει ούτε μία λέξη κι όμως αισθάνεσαι σαν να έχεις ακούσει τρεις διαφορετικούς διαλόγους.
Το άγγιγμα έχει μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας. Καθώς η μη λεκτική επικοινωνία έχει εδραιωθεί πολύ πριν την ομιλία, είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη, παρόλο που μερικές φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Το ανθρώπινο δέρμα έχει πολλές λειτουργίες και μία από τις σημαντικότερες είναι να μεταφέρει ερεθίσματα από το περιβάλλον στον εγκέφαλο.
Ο άνθρωπος έχει μία εγγενή ικανότητα να αναγνωρίζει και να εκφράζει συναισθήματα μέσω της επαφής. Σε πειράματα που έγιναν από ερευνητές του πανεπιστήμιου ψυχολογίας DePauw, διαπιστώθηκε ότι άσχετα από τη χώρα προέλευσης, οι άνθρωποι μπορούσαν σε ποσοστό μέχρι και 75% να αντιληφθούν το συναίσθημα που εκφράζει ο διπλανός τους, από τον τρόπο που τους άγγιζε.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες ανθρώπους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών, διαπιστώθηκε ότι κατά την παραγγελία ή την παράδοση της, τα άτομα που άγγιζαν ελαφρά τον πελάτη στο χέρι ή το μπράτσο, έπαιρναν μεγαλύτερο φιλοδώρημα.
Αντίστοιχα, σε καταστήματα όπου οι πωλητές ακουμπούσαν τους πελάτες ελαφρά, παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις.
Σε άλλες μελέτες διαπιστώθηκε ότι, ακουμπώντας κάποιον δύο ή τρεις φορές, αυξάνεται η πιθανότητα να συμφωνήσει με τα λεγόμενα σου. Επίσης, αν ζητήσεις μία χάρη από κάποιον ακουμπώντας τον ελαφρά, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να σε βοηθήσει σε αυτό που θα του ζητήσεις.
Οι κοινωνικές δομές καθορίζουν το ποιος θα ακουμπήσει πρώτος τον άλλο. Οι άνθρωποι που ιεραρχικά βρίσκονται υψηλότερα, θα ακουμπήσουν πρώτοι κάποιον άλλο κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας. Αν το σκεφτείς λίγο, στο γραφείο που δουλεύεις, είναι πολύ πιθανό ο προϊστάμενος να ακουμπάει το προσωπικό στον ώμο, για να επιβραβεύσει την καλή δουλειά.
Με το άγγιγμα εκφράζουμε μία πληθώρα συναισθημάτων. Θυμό, φόβο, αηδία, συμπάθεια, ευγνωμοσύνη, αγάπη.
Θες να μάθεις περισσότερα για το άγγιγμα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή; Δες εδώ
Μία από τις καλύτερες κουβέντες που μπορείς να ακούσεις, είναι «Μπορείς να με πάρεις μία αγκαλιά;».
Το να μεταφράσουμε την αγκαλιά με επιστημονικούς όρους, είναι σαν ιεροσυλία, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο. Γεννιόμαστε σε μία αγκαλιά και μεγαλώνουμε μέσα σε μία. Η αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς είναι ότι πιο παρήγορο υπάρχει για εμάς.
Μεγαλώνοντας, ο κοινωνικός προγραμματισμός μάς φρενάρει από το να παίρνουμε αγκαλιά όλο τον κόσμο, αλλά δεν παύουμε να την αναζητούμε. Την αναζητούμε στις σχέσεις μας για να εδραιώσουμε τη συμπάθεια μας, στους φίλους για παρηγοριά ή γιατί μας έλειψαν και το αντίθετο.
Η ελαφριά πίεση που ασκεί στο δέρμα η αγκαλιά, βοηθάει στη μείωση των στρεσογόνων ορμονών και ενισχύει την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, που είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης.
Μία αγκαλιά μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, γρηγορότερα και ευκολότερα. Βοηθά στην καταπολέμηση της κορτιζόλης. Ανακουφίζει τον πόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς και βοηθάει στην χαλάρωση.
Η δύναμη του αγγίγματος είναι τέτοια που μπορεί να ξεπεράσει σύνορα, γλώσσες και κουλτούρες. Τι περιμένεις για να πάρεις αγκαλιά κάποιον;