4 ψυχολογικές μέθοδοι για να γίνεσαι Συμπαθής σε όλους - Purpose Συμβουλευτική

4 ψυχολογικές μέθοδοι για να γίνεσαι Συμπαθής σε όλους

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι άνθρωποι είμαστε κάπως ιδιότροποι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε απόλυτα λογικοί, παρόλο που η συμπεριφορά μας (αλλά και η επιστημονική έρευνα) δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο.

Επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τους κοντινούς μας, τις συνθήκες και το περιβάλλον γύρω μας, κάτι όμως που μπορεί να μας βγει σε καλό. Το να κατανοούμε τον τρόπο που λειτουργούμε ψυχολογικά έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα, υπάρχουν 4 συγκεκριμένες ψυχολογικές μέθοδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως σημείο εκκίνησης για να δημιουργήσουμε στρατηγικές σχέσεις και να αποκτήσουμε καλή φήμη.

Γιατί να το κάνουμε αυτό;

Μα για να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά. Και δεν μιλάμε για κάποιου είδους «χειρισμό» ή πονηρή συμπεριφορά. Αναφερόμαστε αποκλειστικά σε μικρές, απλές κινήσεις προκειμένου να καλλιεργήσουμε καλές επαγγελματικές σχέσεις και να είμαστε περισσότερο αρεστοί. Εν ολίγοις, οι πιο κάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο συμπαθής στους συναδέλφους σου.

#1 Να είσαι εκεί

Αν θες να δημιουργήσεις μια καλή σχέση με κάποιον, πρέπει να βρίσκεσαι κοντά του, κατά προτίμηση στον ίδιο χώρο.

Βλέπεις, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν ανθρώπους που έχουν ξαναδεί (ακόμα κι αν δεν έχουν μιλήσει μεταξύ τους) σε σχέση με άλλους που βλέπουν για πρώτη φορά. Και όσο πιο πολύ τους βλέπουν, τόσο πιο άνετα και κοντά νιώθουν με αυτούς.

Στην ψυχολογία ονομάζεται «Mere Exposure Effect» και δείχνει ότι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να συνδεθείς με τους άλλους είναι να δημιουργείς ευκαιρίες όπου οι δρόμοι σας συναντούνται.

Πώς να το κάνεις

Γίνε δημιουργικός, αλλά μην το παρακάνεις. Αν υπάρχει κάποιος με τον οποίο θες να έρθεις πιο κοντά, θα σε βοηθήσει να βρίσκεσαι πχ ταυτόχρονα στο ασανσέρ ή στο κυλικείο και να ξεκινάς μια άσχετη συζήτηση.

Γιατί δεν μπορείς να συνδεθείς με κάποιον που δεν βλέπεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γνωρίσεις κάποιον άνθρωπο κλειδί, αλλά ακόμα κι αν απλά περνάς από μπροστά του θα αυξήσεις το πόσο συμπαθής του είσαι και θα βελτιώσεις τις πιθανότητες να υπάρξει εξαρχής «χημεία» όταν γνωριστείτε επισήμως.

4 ψυχολογικές μέθοδοι για να γίνεσαι Συμπαθής σε όλους

#2 Βρες κοινά

Είναι γνωστό ότι όσα πιο πολλά κοινά έχουμε με τους άλλους, τόσο τείνουμε να τους συμπαθούμε.

Και όταν αναφερόμαστε σε κοινά, δεν χρειάζεται αυτά να έχουν κάποιο ιδιαίτερο …φιλοσοφικό βάρος, ούτε να έχουν οπωσδήποτε σχέση με τη δουλειά. Μπορεί να είναι κάποιο είδος μουσικής, χόμπι, φάση ζωής, οτιδήποτε. Οι πιθανοί τρόποι να βρεις ομοιότητες είναι πραγματικά αμέτρητοι.

Πώς να το κάνεις

Να είσαι αυθεντικός. Σίγουρα μπορείς να βρεις κάποιον τομέα που έχεις κοινά  με τον άλλο και όταν τον βρεις χτίσε πάνω σε αυτόν. Είτε είναι η κοινή σας αγάπη για τις συναυλίες, είτε για την …δεντροφύτευση, φρόντισε να το συζητήσετε και να επανέρχεσαι σε τακτικά διαστήματα σε αυτό.

Όταν κάποιος διαπιστώνει ότι έχει κάποια ομοιότητα με έναν συνάδελφο, τότε αυτομάτως χαλαρώνει τις άμυνες του και είναι πιο δεκτικός στην επικοινωνία. Και όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει και χώρος για συνεργασία.

Αν θες να βελτιώσεις την εικόνα σου στο χώρο εργασίας σου, δες εδώ

#3 Δίνε όσο μπορείς

Υπάρχει και ο κανόνας της Αμοιβαιότητας. Όταν βοηθάμε κάποιον, τότε κατά κάποιο τρόπο νιώθει «υπόχρεος» σε εμάς και είναι πιο πιθανό να μας βοηθήσει στο μέλλον. Έτσι όσοι προσφέρουν, μακροπρόθεσμα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι, επειδή εμπνέουν τους άλλους.

Πώς να το κάνεις

Σκέψου ένα πρόβλημα που μπορείς να λύσεις ή κάποια πρακτική βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον τον οποίο θες να προσεγγίσεις. Ακόμα και αν του δανείσεις κάτι (πχ ένα βιβλίο) μπορεί να λειτουργήσεις υπέρ σου.

Με τέτοιες χειρονομίες, όχι μόνο γίνεσαι ένα αξιόπιστος και ομαδικός παίκτης και συνάδελφος, αλλά θέτεις και τις βάσεις για να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια όταν την χρειαστείς. Κάτι που είναι σημαντικό, ειδικά αν σκεφτείς ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή χωρίς βοήθεια και στήριξη.

#4 Μιμήσου τις κινήσεις τους

Αν θες όντως να γίνεις πιο συμπαθής, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορείς να μιμείσαι τους ανθρώπους καθώς σου μιλούν. Όχι, δεν εννοούμε να παπαγαλίζεις κάθε κίνηση, αλλά μπορείς να ταιριάζεις τη στάση σώματός σου ή τον ρυθμό ομιλίας τους.

Πώς να το κάνεις

Το κλειδί εδώ είναι να μην το παρακάνεις γιατί τότε θα λειτουργήσει εις βάρος σου. Χρειάζεται διακριτικότητα. Αν το άλλο άτομο σκύψει προς το μέρος σου καθώς μιλάει, τότε σκύψε λίγο κι εσύ. Μην παρασυρθείς και προσπαθείς να αντιγράψεις κάθε κίνηση. Θες να δείχνεις φυσικός και όχι ψεύτικος.

Η μίμηση της στάσης σώματος των άλλων δημιουργεί κοινά. Δείχνει ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον άλλο. Στην πράξη οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά από όσους δεν θέλουν να έχουν καμιά σχέση μαζί τους.

Φυσικά χρειάζεται να έχεις υπόψη ότι κανένας από αυτούς τους τρόπους δεν λειτουργεί από μόνος του. Δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά μικρά κόλπα, που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αν θες να χτίσεις μια ισχυρή επαγγελματική σχέση και να γίνεις πιο συμπαθής, ξεκίνα με το να φέρεσαι στους άλλους, όπως θέλεις να σου φέρονται. Έπειτα χρησιμοποίησε αυτές τις μεθόδους για να κάνεις τη διαφορά.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!