Δεν ξέρω για εσένα αλλά παλιά, ακούγοντας την λέξη αυτοπεποίθηση δεν ήξερα τι σήμαινε.
Άκουγα κόσμο να το λέει και έβλεπα τους πρωταγωνιστές στις ταινίες και μου έλεγαν, «Να, αυτός έχει αυτοπεποίθηση». Φυσικά δεν μπορούσα να ερμηνεύσω στο μυαλό μου, τι μπορεί να σημαίνει αυτό και κυρίως, πως μπορώ να το έχω κι εγώ.
Στην πορεία της ζωής μου και μαθαίνοντας πράγματα, διαπίστωσα ότι η αυτοπεποίθηση βασίζεται αρκετά στην σιγουριά με την οποία μπορείς να μιλήσεις για αυτά που γνωρίζεις καλά.
Σίγουρα δεν είναι μία ικανότητα που μαθαίνεται όπως άλλες ικανότητες που διδάσκονται στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία κατάσταση του νου. Θετική νοοτροπία, εκπαίδευση, γνώσεις και συναναστροφή με ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο είναι μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου.
Το κυριότερο στοιχείο που χρειάζεσαι είναι η αποδοχή. Αποδοχή για τον εαυτό σου, αποδοχή για τις ικανότητες σου, αποδοχή για τους άλλους.
Ξεκινώντας με την αποδοχή του τρόπου που σκέφτεσαι και την αποδοχή του σώματος σου, που είναι πολύ βασικά στοιχεία, μπορείς να «ρίξεις κολώνες» για την αυτοπεποίθηση σου. Αυτοπεποίθηση σημαίνει να έχεις πίστη στον εαυτό σου!
Η αυτοπεποίθηση γίνεται κομμάτι μας και χτίζεται ανάλογα με τον τρόπο που μας μεγαλώνουν από μικρούς. Μαθαίνουμε από άλλους πώς να σκεφτόμαστε και πώς να βλέπουμε τον εαυτό μας. Η άποψη τους για εμάς, ιδιαίτερα στην τρυφερή ηλικία μέχρι τα πέντε – έξι, είναι αυτή που θα διαμορφώσει το πόσο πολύ ή λίγη αυτοπεποίθηση έχουμε.
Θες να μην αφήσεις το παρελθόν να σε επηρεάζει; Δες εδώ
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μία στατική διαδικασία. Αυξομειώνεται ανάλογα με το τι καλούμαστε να κάνουμε και κάποιες μέρες μπορεί να είναι πιο ψηλά ή πιο χαμηλά.
Μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, όπως ο φόβος του αγνώστου, η αρνητική κριτική, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη γνώσεων και προηγούμενες αποτυχίες.
Η συστηματική αρνητική κριτική στο σχολείο μπορεί να οδηγήσει σε κλονισμό της αυτοπεποίθησης σου, με αποτέλεσμα να μην ορθοποδήσεις ποτέ.
Η υπερβολικά υψηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, ακόμα κι αν δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες. Σίγουρα δεν θα προσελκύσεις την καλύτερη ποιότητα ανθρώπων γύρω σου έτσι και σίγουρα θα πάρουν ιδιαίτερη χαρά όταν σε δουν να αποτυγχάνεις.
Με αυτό στο μυαλό σου, να σου πω ότι αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν κάνεις λάθη. Αντιθέτως σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις λάθη και να μάθεις από αυτά. Σημαίνει ότι δεν φοβάσαι να εκτεθείς και να δεχτείς κριτική (αρκεί να είναι εποικοδομητική), έτσι ώστε να βελτιωθείς.
Οπότε τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου;
Όπως σου ανέφερα και προηγουμένως, οτιδήποτε κάνεις που θα διευρύνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου.
Φυσικά, η θεωρία από μόνη της έχει πολύ μικρή ισχύ. Αν θες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τότε πρέπει να την συνδυάσεις με εμπειρία και πρακτική εξάσκηση.
Φυσικά χωρίς να το παρακάνεις. Δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι θετικά όλο το 24ωρο και όλη την εβδομάδα. Υπάρχουν στιγμές που σίγουρα θα σε πάρει από κάτω ή που δεν θα σκέφτεσαι ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Όπως είπε και η Πυθία κάποτε, «Να κοιτάς εκεί που θες να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς».
Αυτό σημαίνει ότι η φυσική μας τάση είναι να εκπληρώσουμε την προφητεία που έχουμε ορίσει για τον εαυτό μας. Έτσι, όσο πιο θετικά και αισιόδοξα σκέφτεσαι αυτό που θες να πετύχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να δουλέψεις προς την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.
Είναι σημαντικό να συνηθίσεις να στηρίζεις τις απόψεις και τις αποφάσεις σου και να μην λυγίζεις υπό την πίεση άλλων, που επιχειρούν να σε επηρεάσουν. Φυσικά αυτό δεν θα σε κάνει ξύλινο ή ανελαστικό.
Υπάρχει μία άμεση σύνδεση ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την ηρεμία. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση τείνουν να είναι πιο χαλαροί και ήρεμοι. Σκέψου το λίγο. Όταν ξέρεις τι κάνεις, ακόμα και σε καταστάσεις πίεσης, μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου και σίγουρα είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου
Πώς να φέρεσαι με Επαγγελματισμό στην Εργασία σου
Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Πως να βρεις Δουλειά μετά από ένα κενό στην καριέρα σου