Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι πρώτοι μήνες σε μια νέα δουλειά είναι μια σημαντική περίοδος κατά την οποία αισθανόμαστε πίεση για να αποδείξουμε την αξία μας. Προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τον καινούριο προϊστάμενο ή αφεντικό σου και φέρνεις εις πέρας τα καθήκοντα σου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να δημιουργήσεις καλές εργασιακές σχέσεις με τους νέους σου συναδέλφους.

Το να δημιουργήσεις καλές εργασιακές σχέσεις είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία. Οι καλές εργασιακές σχέσεις οδηγούν σε καλύτερη ομαδικότητα και θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο χαρούμενος, περισσότερο αφοσιωμένος και παραγωγικός. Οι καλές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της επιτυχίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και τις αλλαγές που έχουν γίνει στον εργασιακό τομέα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πλέον δουλεύουν εξ αποστάσεως λόγω των συνθηκών και όχι μόνο, πρέπει να πούμε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι συνάδελφοι μεταξύ τους.

Επομένως, πως μπορείς να δημιουργήσεις καλές εργασιακές σχέσεις στη καινούρια σου δουλειά όταν έρθεις σε μια προϋπάρχουσα ομάδα όπου οι σχέσεις είναι καλά εδραιωμένες και πως όταν πρόκειται για μια θέση εξ αποστάσεως.

Ακολουθούν πέντε βασικές συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι και μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις καλές σχέσεις εργασίας με τους νέους συναδέλφους σου.

1. Πρόσφερε τη βοήθεια σου, όπου μπορείς χωρίς να σου ζητηθεί

Ως νέο άτομο στην ομάδα, οι συνάδελφοι σου θα θέλουν να δουν τι μπορείς να πετύχεις όσον αφορά τους στόχους της ομάδας και πόσο μπορείς να συνεισφέρεις στα πρότζεκτ στα οποία εργάζονται.

Συνήθως οι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας στην αρχή. Επομένως, όπου μπορείς πρόσφερε τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου σε ομαδικές εργασίες και βοήθα και στη δουλειά των συναδέλφων σου.

Αν εργάζεσαι εξ αποστάσεως προγραμμάτισε βιντεοκλήσεις για να συζητήσεις πώς μπορείς να συμβάλλεις έμπρακτα και να καταλάβεις καλύτερα πως συνεργάζονται τα μέλη της ομάδας με την οποία εργάζεσαι.

2. Αφιέρωσε χρόνο σε όλους, όχι μόνο σε ανώτερα στελέχη

Ενδεχομένως να μπεις στον πειρασμό να αφιερώσεις όλο τον χρόνο σου προσπαθώντας να εντυπωσιάσεις τα ανώτερα στελέχη και να υποβαθμίσεις τους συναδέλφους σου και τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχεις.

Είναι δύσκολο όταν έχεις αναλάβει ένα νέο ρόλο με αρκετή πίεση να εντυπωσιάσεις και να αφήσεις το δικό σου στίγμα, πόσο μάλλον όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Έχε υπόψη σου επίσης, ότι η επαγγελματική φήμη δημιουργείται από όλα τα επίπεδα και όχι μόνο από το αφεντικό και τα ανώτερα στελέχη σου.

Δείξε στους συναδέλφους σου και στους προϊσταμένους σου ότι είσαι αξιόπιστο και βοηθητικό μέλος της ομάδας, ότι τους σέβεσαι και θα δεις ότι αργότερα θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μακροχρόνια καλές εργασιακές σχέσεις.

3. Να είσαι ειλικρινής για να έχεις καλές εργασιακές σχέσεις

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από κάποιον που αποτυγχάνει να εκπληρώσει μια υπόσχεση ή δεν παραδίδει τη δουλειά εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για να χαλάσεις τη φήμη σου και να βλάψεις τις εργασιακές σχέσεις σου από το να μην μπορείς να ανταποκριθείς στη δουλειά, να μην απαντάς σε email και αιτήματα για πληροφορίες και βοήθεια.

Αν διαπιστώσεις ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις σου και δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της δουλειάς είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός με τους συναδέλφους σου και να τους το πεις. Είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής από να μην είσαι αξιόπιστος. Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά

4. Ανάδειξε τον εαυτό σου στις επαγγελματικές συναντήσεις

Οι επαγγελματικές σχέσεις βασίζονται στον σεβασμό και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σας από το να τους αποδείξεις ότι είσαι αφοσιωμένο και πολύτιμο μέλος της ομάδας. Οι επαγγελματικές συναντήσεις είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το αποδείξεις αυτό.

Πήγαινε προετοιμασμένος στα meeting, πες την γνώμη σου, υπερασπίσου την γνώμη των συναδέλφων σου και πάρε μέρος στις διαδικασίες. Αν εργάζεσαι εξ αποστάσεως βεβαιώσου ότι έχεις ενεργοποιημένη την κάμερα στις συναντήσεις και κρατάς οπτική επαφή με αυτούς που κάνουν παρουσιάσεις.

Αυτό θα βοηθήσει την ομάδα σου να συνδέσει το όνομα σου με την μορφή σου, να γνωρίσουν με ποιον συνεργάζονται και ποιά είναι τα μέλη στην ομάδα.

Θες να δημιουργήσεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου στη δουλειά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

5. Να είσαι θετικός για να δημιουργήσεις καλές εργασιακές σχέσεις

Ένα βασικό μέρος της οικοδόμησης υγιών εργασιακών σχέσεων είναι να διατηρήσεις μια θετική στάση απέναντι στους νέους συναδέλφους σου. Σίγουρα θα υπάρξουν τα «πηγαδάκια» και τα κουτσομπολιά, αλλά ως νέο μέλος στην ομάδα  είναι σημαντικό να αποστασιοποιηθείς από αυτές τις συζητήσεις και να μην συμμετέχεις καθόλου.

Είναι περίπλοκος ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει μαζί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και μόνο κακό θα σου προκαλέσει αν εμπλακείς σε κουτσομπολιά και σε συζητήσεις. Μην διακινδυνεύσεις  να απαξιώσεις κάποιον ή να συμμετέχεις σε ένα αστείο σε βάρος κάποιου άλλου και βλάψεις την φήμη σου από νωρίς. Πριν το καταλάβεις μπορεί το κουτσομπολιό να αφορά εσένα.

Η σκληρή δουλειά, η ειλικρίνεια και η θετική επαγγελματική συμπεριφορά είναι τα χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς επαγγελματικά.

Αν σέβεσαι τους συναδέλφους σου και αποδεικνύεις την αξία σου προσφέροντας τον χρόνο σου και την εμπειρία σου θα μπορέσεις γρήγορα να δημιουργήσεις καλές εργασιακές σχέσεις. Θα σε βοηθήσουν τον πρώτο καιρό στη νέα σου δουλειά αλλά και στην παραμονή σου στον οργανισμό μελλοντικά.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!