Δέχεσαι πληρωμή με Πιστωτικές Κάρτες; 4 μύθοι και γεγονότα - Purpose Συμβουλευτική

Δέχεσαι πληρωμή με Πιστωτικές Κάρτες; 4 μύθοι και γεγονότα

By Γιώργος Παλαιός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Υπάρχει συχνά μεγάλη σύγχυση στους επιχειρηματίες που σκέφτονται να αρχίσουν να δέχονται πληρωμές με Κάρτες (Πιστωτικές και Χρεωστικές). Για αυτό σκεφτήκαμε σήμερα να αναλύσουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από αυτό το θέμα.

Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις κι εσύ την αποδοχή Καρτών ως μέσο πληρωμής σου, τότε διάβασε παρακάτω.

 

Μύθος 1: Το κόστος αποδοχής πιστωτικών καρτών είναι πολύ υψηλό

Η αλήθεια: Αν και σίγουρα η αποδοχή Πιστωτικών Καρτών έχει ένα κόστος, στην πράξη μάλλον χάνεις περισσότερα χρήματα με το να μην δέχεσαι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πέραν από τα πλεονεκτήματα που έρχονται με την αποδοχή Καρτών, χάνεις και εν δυνάμει έσοδα από υποψήφιους πελάτες.

Τα μετρητά, ειδικά τώρα με τα capital controls, χάνουν συνέχεια σε δημοφιλία μεταξύ των αγοραστών. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές βασίζονται στις Κάρτες ακόμα και για τις καθημερινές τους συναλλαγές, επειδή είναι πιο απλό και βολικό, αλλά και βοηθητικό από πλευράς ρευστότητας.

Άρα δεν είναι καθόλου περίεργο να δεις ότι οι πελάτες στρέφονται σε ανταγωνιστές σου, μόνο και μόνο επειδή προσφέρουν αυτή την ευκολία στον τρόπο πληρωμής.

Οπότε ναι, υπάρχει ένα κόστος στο να δέχεσαι Κάρτες (και το οποίο συνήθως είναι κάτω από 1,5%), αλλά στην πράξη χάνεις περισσότερα αν δεν δέχεσαι.

 

Μύθος 2: Είναι δύσκολο να κρατήσεις ασφαλή τα δεδομένα των καρτούχων

Η αλήθεια: Όταν αποδέχεσαι πληρωμή με Κάρτες πρέπει να πληροίς το Πρότυπο PCI, κάτι που δεν είναι αυτονόητο από μόνο του. Οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τα στοιχεία του Καρτούχου είναι υπεύθυνος να συμβαδίζει με αυτό. Πρόκειται για ένα πρότυπο που δημιούργησαν οι εκδότριες εταιρίες (Visa, Mastercard, American Express κλπ) προκειμένου να διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας για όσους χρησιμοποιούν Κάρτες. Στην πράξη όμως, η τράπεζα ή εταιρία με την οποία συνεργάζεσαι για την εκκαθάριση των συναλλαγών κάνει ότι είναι απαραίτητο για να είναι συμβατή, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο από την επιχείρησή σου.

Δέχεσαι πληρωμή με Πιστωτικές Κάρτες; 4 μύθοι και γεγονότα

 

Μύθος 3: Θα αργήσω να πάρω τα χρήματά μου

Η αλήθεια: Η πιθανότητα να κρατηθούν τα χρήματα της πληρωμής για πολλές μέρες είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από το ποια εταιρία κάνει την εκκαθάριση της συναλλαγής. Στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες η πίστωση των χρημάτων σου γίνεται συνήθως την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Υπάρχουν ασφαλώς και ειδικές περιπτώσεις, όπου αν η πληρωμή με Κάρτα γίνει αργά το βράδυ, τότε, λόγω χρόνου, η πίστωση γίνεται μετά από δύο εργάσιμες. Όπως και να έχει αυτό το γνωρίζεις από πριν, όταν υπογράψεις την σύμβαση συνεργασίας και πρόκειται για τέτοιο εύλογο διάστημα.

 

Μύθος 4: Θα χρειαστώ ακριβό εξοπλισμό

Η αλήθεια: Πέρα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου ο αγοραστής πληκτρολογεί τα στοιχεία της κάρτας του, και τις τηλεφωνικές συναλλαγές, όπου απλά περνάς τον αριθμό κάρτας σε μια εφαρμογή, αν θες να δέχεσαι πληρωμές με φυσική παρουσία Κάρτα, τότε χρειάζεσαι ένα τερματικό POS. Ευτυχώς πια υπάρχουν πολλές επιλογές για τέτοια τερματικά που δεν στοιχίζουν μια περιουσία. Ενώ πολλοί προμηθευτές κάνουν και ενοικιάσεις POS. Όπως και να έχει, το κόστος είναι βατό ακόμα και για μια καινούρια εταιρία.

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνεις λοιπόν πως οι περισσότεροι μύθοι για την αποδοχή καρτών δεν έχουν καμία βάση. Και πως αποδεχόμενος Κάρτες ως μέθοδο για την πληρωμή σου, διευκολύνεις τους επίδοξους πελάτες σου να σε προτιμήσουν, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!