Θα έχεις παρατηρήσει πως, όταν η μονοτονία της καθημερινότητας μας καταβάλλει, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουμε σε κάποιες συνήθειες προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη ρουτίνα.
Για παράδειγμα, ίσως ανέπτυξες κάποιου είδους εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στον τζόγο ή γενικά σε οτιδήποτε θα σου έδινε και την παραμικρή πνευματική ώθηση για να βγάλεις τη μέρα κάπως πιο ευχάριστα. Ή μπορεί να πήγες στο άλλο άκρο και πλέον ο εαυτός σου να παλεύει να βρει έναν τρόπο να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί.
Όταν λοιπόν, στερούμαστε υγιών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη, την οξυτοκίνη και τις άλλες «χαρούμενες» χημικές ουσίες που λαμβάνουμε από όποιον ενθουσιασμό, τα διανοητικά μας κυκλώματα μπορεί να δυσλειτουργήσουν.
Και κάπως έτσι, ίσως καταλήξεις από εκεί που σηκωνόσουν χαράματα για να αδράξεις τη μέρα, πλέον να σηκώνεσαι αργά το μεσημέρι, καθώς παλεύεις να βγεις από το κρεβάτι το πρωί.
Αν αναγνωρίζεις κάτι από αυτά και σε εσένα ή αν απλώς βαριέσαι το πόσο ίδιες μοιάζουν οι μέρες μεταξύ τους, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σπάσεις τη μονοτονία της καθημερινότητας.
Παρακάτω θα δούμε μαζί 4 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να βγεις από τη ρουτίνα.
Παρόλο που αρκετοί από εμάς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει πριν την πανδημία, αυτή η μονοτονία της καθημερινότητας είχε τελικά ποικιλία σε πολλά. Ξυπνούσες, ντυνόσουν, πήγαινες στη δουλειά με τα μέσα μεταφοράς, μετά για μεσημεριανό και έπειτα σπίτι.
Φυσικά, η κάθε εργασιακή μέρα έχει αρκετή ποικιλία σε όσα κάνεις και με τους ανθρώπους που αλληλεπιδράς. Και παρόλο που η μετάβαση από το γραφείο του δωματίου στο σαλόνι είναι εξαιρετικά βολική, μπορεί να γίνει και βαρετή πολύ γρήγορα.
Αν λοιπόν δουλεύεις με τηλεργασία ακόμη, προσπάθησε να αλλάξεις λίγο τα πράγματα και το χώρο εργασίας σου. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις στο γραφείο σου, έπειτα να συνεχίσεις στην τραπεζαρία, και ύστερα να κλείσεις την εργάσιμη στη βεράντα ή τον κήπο.
Και αν πάλι αποσπάσαι εύκολα από το οικογενειακό σου περιβάλλον, σκέψου να περιοριστείς σε μικρότερο χώρο, όπως τον κάτω όροφο του σπιτιού.
Ακόμη, δοκίμασε και κάποιες φυσικές μετατοπίσεις, δηλαδή κάτσε σε μια πολυθρόνα αν θες να κάνεις brainstorming ή απλώς να είσαι όρθιος όταν κάνεις τηλεφωνικές συναντήσεις.
Βέβαια, υπάρχουν και τρόποι για να κάνεις πιο «τσαχπίνικη» τη μέρα σου, όπως να αλλάξεις το φόντο σου στο Zoom, να βάλεις λουλούδια στο γραφείο σου ή να μοιραστείς κάτι αστείο με τους συναδέλφους σου.
Διότι, μερικές φορές, τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Αρκετοί από εμάς συνήθως επιλέγουμε το γυμναστήριο ή κάποιου είδους ομάδα εκγύμνασης για να τονώσουμε το σώμα και το πνεύμα μας μέσα στη βδομάδα, ειδικά αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μονοτονία της καθημερινότητας.
Βέβαια, αρκετοί είναι και αυτοί που καταφεύγουν σε βιντεάκια εκγύμνασης στο YouTube ή το Instagram, ιδιαίτερα κατά τις κρύες και πιο μικρές μέρες του χειμώνα, όπου ο καιρός δεν είναι πάντα κατάλληλος για εξωτερικές δραστηριότητες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τέτοιου είδους υλικό, το οποίο έχει και διαφορετικό φόντο για αλλαγή παραστάσεων, ώστε για να κρατάει το ενδιαφέρον των θεατών.
Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να κουράσει ή να γίνει βαρετό εύκολα, οπότε μόλις φτιάξει ο καιρός υπάρχουν ένα σωρό ευκαιρίες για εξωτερικές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, το τρέξιμο ή το κολύμπι. Επομένως, μπορείς να εντάξεις κάτι από αυτά στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα πριν ή μετά τη δουλειά, αλλά και κατά το σαββατοκύριακο.
Όλες αυτές οι προτάσεις είναι για να σου δείξω πως μπορείς να είσαι ενεργός κάθε μέρα με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά.
Σίγουρα μπορείς να βρεις πράγματα που θα σου αρέσουν, είτε αυτό είναι το γυμναστήριο, είτε βίντεο, είτε μια εξωτερική δραστηριότητα, οτιδήποτε δηλαδή σου ταιριάζει και θα σε κάνει να ενισχύσεις τη φυσική σου κατάσταση.
Το να έρχεσαι σε αλληλεπίδραση με διαφορετικούς ανθρώπους, είναι κάτι που μπορεί να σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Και η αλήθεια είναι, πως μια συζήτηση εκ βαθέων με ένα άτομο είναι εφικτή και εντελώς διαφορετική απ’ όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε μια παρέα με περισσότερα άτομα.
Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να μη βγαίνεις με μεγάλες παρέες, αλλά να επιδιώκεις την εναλλαγή των παρεών και να προσδίδεις ποικιλία στις κοινωνικές εξόδους σου. Μπορείς δηλαδή να ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν κοντινό σου φίλο που εμπιστεύεσαι, και μετά να βγεις και με μια μεγαλύτερη παρέα να γελάσετε και να περάσετε καλά.
Αυτό που σου προτείνω δηλαδή, είναι να επιλέγεις πολλούς τρόπους αλληλεπίδρασης με τους άλλους, ώστε να μην έχεις μόνο σοβαρές ή μόνο επιφανειακές συζητήσεις.
Επίσης, μπορείς να κάνεις και διάφορες δραστηριότητες με την οικογένειά σου, αν σας το επιτρέπει ο χρόνος. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισκεφτείτε μια νέα περιοχή, να παίξετε ομαδικά παιχνίδια, ή ακόμα και να δουλέψετε μαζί πάνω σε δικό σας πρότζεκτ.
Η μάθηση και η προσωπική ανάπτυξη προσθέτουν αρκετό ενθουσιασμό στις ζωές μας. Έτσι, ένας ακόμη τρόπος για να βγεις από τη μονοτονία της καθημερινότητας, είναι να επενδύσεις το χρόνο σου σε κάποιο χόμπι.
Δηλαδή, αυτό που θα πρότεινα, είναι να αναπτύξεις μια καινούργια δεξιότητα, να μάθεις ένα μουσικό όργανο, να διαβάσεις μερικά βιβλία, ή ακόμα και να φτιάξεις κάτι για το σπίτι σου.
Το όφελος που θα αποκομίσεις από τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι μεγάλο, καθώς δεν προσφέρουν μόνο αλλαγή, αλλά σου δίνουν και κάτι χειροπιαστό να ασχοληθείς σε κάτι στο οποίο βλέπεις την πρόοδο και έχεις εσύ τον έλεγχο κατά κάποιο τρόπο.
Εξάλλου, είναι αρκετά ικανοποιητικό να ξέρεις ήδη πως, αυτό που θα προγραμματίσεις να κάνεις, θα το ολοκληρώσεις κάποια στιγμή χωρίς πίεση ή άγχος για οποιουσδήποτε κανόνες ή περιορισμούς που θα προκύπταν υπό άλλες συνθήκες.
Είναι στο χέρι σου λοιπόν να αδράξεις την ευκαιρία και να κάνεις κάτι παραγωγικό, ώστε να ξεφύγεις από τη μονοτονία της καθημερινότητας με βάση τα δικά σου θέλω και τις ανάγκες.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά
Η Σημασία της Σιωπής στη Δουλειά