Μήπως είσαι σε ένα Γάμο – Συμβόλαιο; - Purpose Συμβουλευτική

Μήπως είσαι σε ένα Γάμο – Συμβόλαιο;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι μπορείς να κάνεις όταν βλέπεις το γάμο σου να βουλειάζει;

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τα εφτά χρόνια μέσα σε ένα γάμο μπορεί να σου φέρουν φαγούρα. Ή γιατί μία επέτειος γάμου μπορεί να είναι χρυσή, πλατινένια, μπρούτζινη ή διαμαντένια. Ίσως να είναι ένας τρόπος για να δείξουν κάποιοι πόσο καιρό έχουν αντέξει σε μία τέτοια κατάσταση.

Εντάξει, ο γάμος μπορεί να είναι μία δύσκολη κατάσταση αλλά μπορεί να είναι εξίσου μία πολύ όμορφη κατάσταση. Αυτό είναι ένα μοτίβο που αναπαράγεται συστηματικά και προσπαθώ να καταλάβω τι κερδίζει ο κόσμος όταν το αναπαράγει. Ταινίες, σειρές, βιβλία, συγγενείς και φίλοι, συστηματικά αναφέρουν και επισημαίνουν τα αρνητικά του γάμου.

Βάσει ερευνών, οκτώ στους δέκα γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο πλέον. Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο στατιστικό είναι πολλοί και όλοι (όσο κι αν δείχνει γραφικό) είναι σημεία των καιρών μας.

Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει μάθει να επενδύει σε σχέσεις και δεν έχει μάθει να προσπαθεί συστηματικά για μακροχρόνια αποτελέσματα. Σε μία κοινωνία υπερκατανάλωσης και άμεσης ικανοποίησης, το να κάνεις υπομονή και να δουλέψεις για μία σχέση, δείχνει εξωπραγματικό.

Ακόμα και εκείνο το είκοσι της εκατό που παραμένει σε έναν γάμο, πολλές φορές πάσχει και μάλιστα αρκετά. Κάθε μέρα συναντάμε ανθρώπους που έχουν καταλήξει σε έναν γάμο – συμβόλαιο.

Τι σημαίνει αυτό;

Ένας γάμος – συμβόλαιο είναι η κλασσική περίπτωση ζευγαριού που έχει χάσει την οποιαδήποτε ερωτική διάθεση ο ένας για τον άλλο. Μετά από κάποιο διάστημα γάμου και αφού πέρασαν από κάποια στάδια που ήταν πραγματικό ζευγάρι, επήλθε ο κορεσμός και πλέον το ζευγάρι κατέληξε σε κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μία τέτοια κατάσταση αν και οι συνθήκες από μόνες τους δεν φταίνε. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι οι άμεσα υπεύθυνοι που επιτρέπουν σε μία τέτοια κατάσταση να ξεφύγει.

Θες να δώσεις νέα πνοή στο γάμο σου; Δες εδώ

Δεν φταίω εγώ. Έχουμε παιδιά

Είναι γεγονός ότι ένα ή περισσότερα παιδιά θα φέρουν τεράστια αλλαγή στη ζωή ενός ζευγαριού. Οι δυναμικές αλλάζουν, οι ισορροπίες το ίδιο και το ζευγάρι καλείται να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν διάφορες δικαιολογίες για την αποστασιοποίηση του ζευγαριού. Μία από τις πιο κλασσικές είναι η «Τώρα πρέπει να αφοσιωθώ στα παιδιά μου».

Ομολογουμένως, τα παιδιά χρειάζονται έξτρα προσοχή και επένδυση χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι οι γονείς δεν πρέπει να επενδύσουν στην σχέση τους και κυρίως στον εαυτό τους. Το ότι κάποιος έγινε πατέρας ή μητέρα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι παραμένει άνθρωπος με ανάγκες. Συνεπώς χρειάζεται και προσωπικό χρόνο, έστω και αν αυτός είναι μισή ώρα μέσα στην ημέρα.

Όλα τα ζευγάρια καταλήγουν έτσι μετά από αρκετό καιρό μαζί

Αυτή είναι μία φανταστική δικαιολογία. Σαν να δηλώνεις ότι αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προσπάθεια. Φυσικά δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν αντέξει στην τριβή του χρόνου και έχουν καταφέρει να ζήσουν, συνδυάζοντας αρμονικά το ερωτικό και το συνεργατικό κομμάτι. Συνήθως, τέτοιες δηλώσεις γίνονται από άτομα που δεν έχουν καμία διάθεση να προσπαθήσουν για την σχέση τους.Μήπως είσαι σε έναν Γάμο – Συμβόλαιο;

Δευτερεύοντα κέρδη

Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν, που κάποιος θα καταλήξει να παραμένει σε μία τέτοια σχέση, ενώ δεν ενδιαφέρεται για αυτό; Υπάρχει κάτι που λέγεται Δευτερεύον Κέρδος. Αν βρίσκεσαι σε μία σχέση που δεν έχει πάθος και ερωτικό ενδιαφέρον, αναρωτήσου, τι είναι αυτό που σε κρατάει εκεί;

Τα παιδιά είναι μία πολύ καλή δικαιολογία. Πολλοί τα επικαλούνται ως δικαιολογία για να μην αποχωρήσουν, καθώς ο φόβος του χωρισμού και οι επιπτώσεις του, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικές.

Η οικονομική εξάρτηση είναι άλλος ένας παράγοντας που πολλές φορές οδηγεί κάποιον να μείνει σε έναν τέτοιο γάμο. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που παραμένουν σε έναν, κατά τα άλλα, αδιάφορο γάμο, γιατί υπάρχει οικονομικό όφελος. Μπορεί να υπάρχει κάποιας μορφής κέρδος αλλά το συναισθηματικό κόστος μπορεί να είναι ανυπολόγιστο.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, κάποια από αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν, αρκεί να υπάρχει όρεξη για συζήτηση και συνεργασία. Ειδικά σε ζευγάρια που ξεκίνησαν με καλές προθέσεις και όρεξη και που κάπου στην πορεία χάθηκε η επικοινωνία, υπάρχει δυνατότητα επανασύνδεσης αρκεί να υπάρχει διάθεση.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!