Έλλειψη χρόνου: Δικαιολογία ή Ανάγκη - Purpose Συμβουλευτική

Έλλειψη χρόνου: Δικαιολογία ή Ανάγκη

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Νιώθεις πως έχεις κι εσύ έλλειψη χρόνου; Πως δεν έχεις αρκετό χρόνο για να υλοποιήσεις τη startup ιδέα σου; Πως δεν έχεις αρκετό χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κάνεις αυτά που πραγματικά επιθυμείς;

Είναι πολύ εύκολο να είσαι απασχολημένος με πολλά πράγματα σήμερα. Ξυπνάς, πας στη δουλειά, γυρνώντας σταματάς στο σούπερ μάρκετ, έπειτα μιλάς με κάνα φίλο που τηλεφωνεί να πει τα νέα του και το βράδυ βλέπεις mail από το αφεντικό που λέει πως πρέπει να στείλεις τα reports μέχρι τις 23:30. Και έτσι δε προλαβαίνεις να κάνεις κάτι από αυτά που θες.

Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα.

Η έλλειψη χρόνου ως δικαιολογία

Η πιο συχνή δικαιολογία που θα ακούσεις από τους άλλους για το οτιδήποτε, είναι το «δεν έχω χρόνο». Μήπως όμως αυτό είναι ένα ψέμα που λέμε ο ένας στον άλλο; Και ακόμα χειρότερα μήπως είναι ένα ψέμα που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό;

Λες πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνεις αυτά που επιθυμείς. Έτσι οτιδήποτε μπει πρώτο στην ατζέντα σου είναι αυτό που τελικά γίνεται, ενώ τα άλλα μένουν ξεκρέμαστα.

Είναι όμως όντως έτσι;

Γεγονός είναι πως όλοι μας έχουμε τον ίδιο χρόνο διαθέσιμο. Η κάθε μέρα έχει την ίδια διάρκεια για όλους τους ανθρώπους.

Όμως κάποιοι τύποι, όπως ο Elon Musk, διαχειρίζονται εταιρίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ίδιες 24 ώρες που έχεις και εσύ. Εκείνες που ξοδεύεις για να δεις Survivor και να αγοράσεις κάτι απ’ το σουβλατζίδικο της γωνίας. Αν λοιπόν δε προλαβαίνεις να κάνεις αυτά που επιθυμείς με τις ίδιες 24 ώρες, το ζήτημα δεν είναι η ατζέντα. Είναι εσύ.Έλλειψη χρόνου: Δικαιολογία ή Ανάγκη

Εστίασε στα σημαντικά

Αν παραπονιέσαι συνεχώς πως υποφέρεις από έλλειψη χρόνου, τότε μάλλον γεμίζεις τη μέρα σου με δραστηριότητες που απαιτούν πολύ ώρα, αλλά είναι χαμηλής αξίας. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό κάνουν και μάλιστα θεωρούν πολλές από αυτού του είδους τις δραστηριότητες απαραίτητες.

Δραστηριότητες όπως είναι ο συνεχής έλεγχος του προφίλ σου στα social media χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, η παρακολούθηση τηλεόρασης ακόμα και όταν δεν έχει κάτι που να σε ενδιαφέρει πραγματικά κλπ.

Η λίστα με τις δραστηριότητες αυτές είναι πραγματικά τεράστια. Ευτυχώς όμως τις περισσότερες από αυτές εύκολα τις διακρίνεις.

Βέβαια ξέρω πως είναι εύκολο να πω «σταματήστε να χαλάτε το χρόνο σας σε μη σημαντικές δραστηριότητες». Και ξέρω πως αν το πω, οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν και πριν.

Γιατί;

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει αρκετή θέληση και αυτοπειθαρχία, για να σπάσει κανείς κακές συνήθειες και να ξεκινήσει μια διαφορετική ρουτίνα.

Αν λοιπόν ξοδεύει κανείς τον χρόνο του στον αυτόματο πιλότο, πάντα θα προτιμάει δραστηριότητες που τον χαλαρώνουν ή τον διασκεδάζουν. Το να δεις μια ταινία π.χ., σου δίνει περισσότερη άμεση ικανοποίηση, από το να διαβάσεις για το διδακτορικό.

Φυσικά και αυτές είναι απαραίτητες, καθώς είναι και ευθύνη του καθενός να φροντίζει τον εαυτό του. Όμως αν θες να πετύχεις το κάτι παραπάνω θα πρέπει να ζυγίσεις τις επιθυμίες σου, να βάλεις σε μια σειρά τις προτεραιότητες σου και να διαλέξεις.

Αρκετός χρόνος υπάρχει για να κάνεις αυτά που θες. Απλά όχι για να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα.

Θες να εστιάσεις στα σημαντικά; Δες εδώ

Η ανάγκη να είσαι μόνιμα απασχολημένος

Υπάρχει μια πίεση στη σύγχρονη κουλτούρα και εποχή που λέει πως πρέπει μόνιμα να κάνεις πράγματα. Να πετυχαίνεις συνεχώς, να δημιουργείς και να καταφέρνεις χωρίς να προλάβεις να πάρεις ανάσα.

Και αυτό μας κάνει να θέλουμε να είμαστε μόνιμα απασχολημένοι με κάτι, χωρίς όμως να ελέγχουμε αν πραγματικά χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτό το κάτι.

Για αυτό και είναι πάντα σημαντικό να επανεξετάζουμε τις προτεραιότητες μας και τις επιθυμίες μας. Να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς.

Βλέπεις δεν υπάρχει κάποιος δάσκαλος για τη ζωή. Εσύ είσαι ο δάσκαλος του εαυτού σου και έχεις την ευθύνη να μάθεις από εσένα, από τις νίκες σου, τις εμπειρίες σου και από τα λάθη σου, για να οδηγηθείς εκεί που θέλεις.

Για αυτόν τον λόγο οι άνθρωποι σπαταλούν άσκοπα τον χρόνο τους. Γιατί αντί να ασχολούνται και να κάνουν αυτά που επιθυμούν πραγματικότητα, είτε αυτό είναι μια startup ιδέα, είτε το όνειρό τους να ταξιδέψουν στον κόσμο, περιπλανώνται άσκοπα στο ενδιάμεσο. Και όταν βγαίνουν από τον αυτόματο πιλότο αναρωτιούνται που πήγε η μέρα τους και που εξαφανίστηκαν οι ώρες που είχαν διαθέσιμες.Έλλειψη χρόνου: Δικαιολογία ή Ανάγκη

Σε παλιότερες εποχές αυτό ήταν αδιανόητο να συμβεί. Δεν υπήρχαν τηλέφωνα, διαδίκτυο και ένα σωρό άλλα πράγματα να σε αποσπάσουν. Αν δεν είχες κάτι να κάνεις τότε απλά κοιτούσες τον τοίχο. Και όταν έχεις ως μοναδική επιλογή την ατελείωτη βαρεμάρα, είναι εύκολο να διαλέξεις να κυνηγήσεις αυτά που είναι σημαντικά.

Στη δική μας εποχή, όμως, εύκολα ξεφεύγεις από τη πορεία σου.

Ειδοποιήσεις αναβοσβήνουν, ακούγονται και ξεπηδάνε συνεχώς από διάφορες συσκευές, είτε δικές σου, είτε των άλλων. Και οι άλλοι σκύβουν το κεφάλι τους, με το πρόσωπο να ακουμπά στην οθόνη σα να είναι η μοναδική πηγή οξυγόνου. Είναι δύσκολο να αντισταθείς εσύ, όταν βλέπεις όλους τους άλλους να το κάνουν.

Βάλε λοιπόν προτεραιότητες στη ζωή σου. Γράψε τες σε ένα χαρτί και ιεράρχησε τες.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να χαλαρώσει αν αυτό είναι που πραγματικά θέλει. Αν όμως η προτεραιότητα σου είναι κάτι άλλο, μην ξοδεύεις το χρόνο σου αλλού.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!