Όλοι θέλουμε να έχουμε περισσότερη πειθώ.
Ο άνθρωπος είναι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ένα ον κοινωνικό. Αυτό μας δείχνει πως έχει έμφυτη την ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, να αλληλεπιδρά και να μεταβολίζει τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μαζεύει από το περιβάλλον του.
Η ανάγκη μας να επικοινωνούμε και να θέλουμε να αποκομίζουμε εμπειρίες και γνώσεις με τους συνομιλητές μας, είναι ένα όχημα για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε, να διευρύνουμε τα γνωστικά μας πεδία και να ωριμάσουμε πνευματικά.
Η πειθώ και η ικανότητά μας να οδηγούμε τους συνομιλητές μας να υιοθετούν και να αποδέχονται τα δικά μας συμπεράσματα, είναι μία δεξιότητα την οποία πασχίζουν διακαώς να αποκτήσουν διάφοροι ηγέτες, πολιτικοί, δικηγόροι, διαφημιστές, ακόμα και εκπαιδευτικοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν την ικανότητα να πείθουν το συνομιλητή τους, χωρίς να «καπελώνονται» από εκείνους με αποτέλεσμα να μένουν μετέωροι.
Πώς μπορεί ένας άνθρωπος, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, μόρφωσης ή οικονομικής δύναμης, να ενισχύσει την πειθώ; Πώς μπορεί να κάνει τους συνομιλητές του να συμφωνούν με αυτόν;
Ας δούμε κάποιες βασικές ενέργειες οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της πειθούς:
Μαθαίνω το θέμα της συνομιλίας – αν αυτό είναι εφικτό –και προετοιμάζομαι καταλλήλως. Προσπαθώ να αποκομίσω γνώσεις ώστε να ενισχύσω τα επιχειρήματά μου και να εξασφαλίσω την υπεροχή απέναντι στον αντίπαλό μου.
Ενισχύω την αξιοπιστία του λόγου μου στηριζόμενος σε επιστημονικές αναλύσεις και τεκμήρια, σε διαπροσωπικές εμπειρίες τόσο δικές μου όσο και άλλων ανθρώπων. Δε στηρίζω την άποψή μου αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική μου γνώμη, επιστρατεύω τη λογική, το επιχείρημα, τα υπάρχοντα στοιχεία και δε διστάζω να αναφερθώ σε έρευνες, δημοσκοπήσεις, εμπειρίες.
Ένας συνομιλητής ο οποίος μοιάζει αδύναμος και δείχνει πως άγεται και φέρεται, όχι μόνο δεν μπορεί να πείσει, τουναντίον, δημιουργεί αποστροφή και δίνει πάτημα στον αντίπαλο.
Ένας άνθρωπος με υγιή αυτοπεποίθηση δείχνει πως εμπιστεύεται τα επιχειρήματά του και πως δε φοβάται να αναμετρηθεί με έναν αντίπαλο, φανερώνει πως είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με έναν άλλο άνθρωπο σε έναν διάλογο.
Οι περισσότεροι τείνουν να αγνοούν πως η στάση του ίδιου μας του σώματος φανερώνει πολλά για το χαρακτήρα μας. Ο άνθρωπος που περπατάει ευθυτενώς και δεν καμπουριάζει, φανερώνει αυτοπεποίθηση και δύναμη.
Αντιθέτως, ένας άνθρωπος ο οποίος διαρκώς είναι σκυμμένος και κατηφής, φανερώνει έναν θλιμμένο και επιρρεπή εσωτερικό κόσμο ο οποίος ίσως και να είναι αποτρεπτικός στη διαδικασία της πειθούς ενός συνομιλητή. Δώσε βάση στη στάση του σώματος, στη φωνή, στις κινήσεις του προσώπου. Όλα πρέπει να δείχνουν έναν άνθρωπο με δυναμισμό αλλά χωρίς θρασύτητα, με επιθυμία να πείσει χωρίς όμως να επιβάλλει.
Θες να αυξήσεις την πειθώ σου στην πράξη; Δες εδώ
Στη συνομιλία μου με κάποιον άλλο, αποφεύγω να υψώνω μάταια τη φωνή μου, να χυδαιολογώ ή να ασκώ σωματική δύναμη προκειμένου να πείσω τον άλλον.
Όλα αυτά όχι μόνο φανερώνουν έναν άνθρωπο με κενότητα επιχειρημάτων αλλά και με έλλειψη προσωπικότητας και αυτοσεβασμού. Αν θες να έχεις πειθώ, δεν πρέπει να υψώνεις τη φωνή σου, είναι απαραίτητο να βελτιώνεις τα επιχειρήματά σου.
Δεν ειρωνευόμαστε το συνομιλητή, ούτε τον διακόπτουμε για να λέμε αποκλειστικά και μόνο τα δικά μας. Ακόμα και αν κάποιος έχει δίκιο, επιδεικνύοντας αυτή την ερειστική στάση, το μόνο που θα καταφέρει είναι να το χάσει.
Ο σεβασμός στο συνομιλητή και στον προσωπικό του χώρο και χρόνο ομιλίας, είναι πάντοτε ένα πλεονέκτημα που στο τέλος θα μας ωφελήσει και θα μας καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο την υπομονή, το σεβασμό και την ευγενή άμιλλα. Ο αντίπαλος είναι ένας άνθρωπος στον οποίο αποδίδουμε σεβασμό και αξία, ακόμα και αν οι απόψεις μας δε συγκλίνουν.
Είναι η περίφημη διαλεκτική μέθοδος του Σωκράτη που βοηθάει πολύ στην πειθώ. Ρωτάω το συνομιλητή μου προσπαθώντας να τον οδηγήσω στο δικό μου συμπέρασμα αργά και σταδιακά.
Ο διάλογος δεν είναι μόνο μία πράξης αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της Δημοκρατίας, είναι ένα δώρο που ανυψώνει την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου.
Η καλλιέργεια της πειθούς είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλού ομιλητή. Δίνοντας βάση σε αυτό, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στο να επιχειρηματολογεί σωστά και αποτελεσματικά.