Βρες την Πρωταρχική σου Ερώτηση - Purpose Συμβουλευτική

Βρες την Πρωταρχική σου Ερώτηση

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που μας κάνουν να λειτουργούμε καθημερινά.

Δεν μιλάμε για μυστικές ή ανώτερες, ούτε για μυστικιστικές δυνάμεις. Μιλάμε για το ίδιο σου το μυαλό.

Τι είναι αυτό που το κάνει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί; Πότε αποφάσισες να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και γιατί πολλές φορές δυσκολεύεσαι να αλλάξεις αυτόν τον τρόπο λειτουργίας;

Πως λειτουργεί το μυαλό;

Αν πραγματικά μπορούσα να στο απαντήσω αυτό, θα ήμουν εκατομμυριούχος. Επίσης, θα είχα λύσει προβλήματα σε χιλιάδες άτομα, που τα βασανίζουν καθημερινά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λειτουργίες του που μπορούν να εξηγηθούν και αυτό μπορεί να κάνει την ζωή σου ευκολότερη.

Το μυαλό σου λειτουργεί διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος σου. Εκείνα ξεκινούν να αναπτύσσονται όταν γεννιέσαι και κάποια στιγμή σταματούν. Το μυαλό σου δεν αλλάζει δομικά.

Γεννιέσαι με τον εγκέφαλο σου ήδη αναπτυγμένο και έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που κάνει, λοιπόν, είναι να συλλέγει εμπειρίες και να δημιουργεί συνάψεις. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τις εμπειρίες της ζωής σου σε αξίες και πεποιθήσεις. Έτσι, καθορίζει τον τρόπο αντίληψης σου της πραγματικότητας και τον τρόπο λειτουργίας σου.

Ποια είναι η πρωταρχική σου Ερώτηση

Η Πρωταρχική Ερώτηση είναι εκείνη η μία ερώτηση που κυριαρχεί στην ζωή σου και φιλτράρει τον τρόπο σκέψης σου σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Είναι το απόλυτο και μόνιμο φίλτρο για ότι παρατηρείς, επεξεργάζεσαι και αναλύεις (ή όχι), στην ζωή σου.

Ποια είναι λοιπόν, η πρωταρχική σου ερώτηση; Σε τι εστιάζεις αυτές τις μέρες; Αν υπήρχε μία ερώτηση που καθοδηγεί την ζωή σου και βάσει αυτής παίρνεις αποφάσεις, ποια είναι; Τι είναι αυτό που ρωτάς τον εαυτό σου σε καθημερινή βάση;

Υπάρχουν διάφορα κριτήρια για να βρεις την προσωπική σου Πρωταρχική ερώτηση.

  • Κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου, συστηματικά και ασχέτως κατάστασης.
  • Πιστεύεις ότι αν έχεις αυτή την ερώτηση ως πλοηγό στην ζωή σου, τότε θα εκπληρώσεις τον σκοπό σου.
  • Πιστεύεις ότι αυτή η ερώτηση θα σε οδηγήσει στην απόλυτη ευκαιρία σου, στην απόλυτη ικανοποίηση και στην απόλυτη επιτυχία. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να αποφύγεις τον πόνο και να φτάσεις στην ευχαρίστηση.
  • Πιστεύεις ότι αν δεν λειτουργήσεις με βάση αυτή την ερώτηση, θα βιώσεις πολύ πόνο και ίσως να κάνει για εσένα την διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Οπότε έχει να κάνει με την επιβίωση σου.
  • Η Πρωταρχική σου ερώτηση είναι συνδεδεμένη με έντονα συναισθήματα.
  • Η ίδια σου η ταυτότητα είναι συνδεδεμένη με αυτή την ερώτηση.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ποια πιστεύεις ότι είναι η δική σου Πρωταρχική ερώτηση;Βρες την Πρωταρχική σου Ερώτηση

Ποια είναι τα πιστεύω σου πίσω από αυτή την ερώτηση;

Ο λόγος για τον οποίο κάνεις το οτιδήποτε στη ζωή σου, είναι γιατί πιστεύεις ότι θα έχει κάποιον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία γύρω σου ή τον εαυτό σου.

Αυτά τα πιστεύω συνδυασμένα, σχηματίζουν τις πεποιθήσεις σου και αυτό προωθείται και από την φυσιολογία και τον τρόπο που μιλάς.

Επίσης, όλα αυτά είναι συνδεδεμένα και έχουν ως σημείο αναφοράς κάποιο γεγονός στη ζωή σου, στο οποίο είχες βιώσει τεράστιο πόνο ή ευχαρίστηση. Αυτά τα πιστεύω έχουν γίνει μέρος της ταυτότητας σου σε μη συνειδητό επίπεδο και τα δέχεσαι άκριτα.

Οπότε, έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σου, ποια πιστεύεις ότι είναι τα δικά σου πιστεύω που δημιουργήθηκαν ως συνέπεια αυτών;

Ποια είναι η Πρωταρχική σου Αναφορά;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, για να αναπτύξεις ένα τέτοιο πιστεύω, είχες κάποτε στη ζωή σου μία σημαντική εμπειρία, ένα σημαντικό συναισθηματικό γεγονός, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς και για το οποίο έχεις μία αίσθηση βεβαιότητας για το τι σημαίνει.

Ξέροντας όλα αυτά λοιπόν, ποια είναι η Πρωταρχική σου ερώτηση; Τι είναι αυτό που σε κάνει να λειτουργείς καθημερινά; Η ερώτηση σου είναι παραγωγική; Σε βοηθάει να λειτουργήσεις αποτελεσματικά ή σου δημιουργεί πρόβλημα;

Ο σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να σου δώσει μία ιδέα για το πώς λειτουργείς και να συνειδητοποιήσεις αν αυτή η λειτουργία είναι αποδοτική. Σου κάνει; Αισθάνεσαι ότι σε γεμίζει; Τι θα ήθελες να αλλάξει;

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!