Η δύναμη του συλλογικού νου - Purpose Συμβουλευτική

Η δύναμη του συλλογικού νου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας υπέρ-υπολογιστής απεριόριστων δυνατοτήτων. Σαν ένδειξη αυτού, οι δυνατότητες του ανθρώπινου νου φαίνονται να είναι απεριόριστες. Το μόνο που τον περιορίζει είναι η ίδια μας η φαντασία και η όρεξη για δημιουργία. Εφόσον δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα, δεν μπορεί να γίνει. Μόλις το σκεφτούμε, κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για να το πετύχουμε.

Και τι δεν είναι δυνατό λοιπόν;

Η ιστορία έχει δείξει ότι με αρκετή φαντασία και επιμονή, όλα είναι δυνατά. Κάποτε δεν φανταζόμασταν ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα είχαμε φως ή ότι θα ταξιδεύαμε στο φεγγάρι ή ακόμα ότι θα μπορούσες να τηλεφωνήσεις σε κάποιον από τη μέση του πουθενά στην άλλη άκρη του κόσμου.

Συνεπώς με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι οι δυνατότητες μας περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας, άρα από τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας.

Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε να ξεγελάσουμε το μυαλό μας; Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες τεχνικές για να ξεπεράσουμε την ίδια τη φαντασία μας και να υπερβούμε τα όρια μας; Εξάλλου δεν υπάρχουν εξωτερικά όρια, παρά μόνο αυτά που ορίζουμε εμείς οι ίδιοι

Πρόσφατα είχα την τύχη και την χαρά να συμμετάσχω σε ένα event τεραστίων διαστάσεων. Ο μοναδικός στόχος αυτού του event ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες τους και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους κατά πολύ. Και υπό μία έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σεμινάριο ξεπέρασε ακόμα και τις πιο άγριες προσδοκίες μας!

Το τετραήμερο 27 με 30 Απριλίου διεξήχθη στο Λονδίνο  το Unleash the Power Within ή εν συντομία UPW του συγκλονιστικού Tony Robbins. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Tony Robbins είναι καταξιωμένος coach, entrepreneur, συγγραφέας και φιλάνθρωπος, έχοντας στο πελατολόγιο του άτομα όπως ο Hugh Jackman, η Serena Williams, η Donna Karan και ο Bill Clinton.

Δεν θα αναλύσω το ποιος είναι και το τι κάνει. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το βρει ο καθένας στο ίντερνετ. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το πώς το κάνει.

Η δύναμη του συλλογικού νου

Αναμφίβολα ήταν από τις πιο συγκλονιστικές καταστάσεις που έχω βιώσει στη ζωή μου. Ομολογώ ότι ξεκίνησα με μία ελαφριά δυσπιστία, θεωρώντας ότι θα δω κάτι από τα συνηθισμένα, αναμασημένες γνώσεις και θεωρίες με μία δόση style και αρκετή δόση αμερικάνικης νοοτροπίας.

Έτσι, την Πέμπτη το πρωί κατευθύνθηκα προς το γκισέ εγγραφής όπου συνάντησα μία ομάδα πάνω από πενήντα Ελλήνων και μετά από μία διαδικασία 40 περίπου λεπτών, έκατσα στη θέση μου και περίμενα να δω τί θα συμβεί παρακάτω.

Η μουσική ξεκίνησε, τα φώτα χαμήλωσαν και… αυτό ήταν! Για τέσσερις μέρες χάθηκα από προσώπου γης! Ο χρόνος σταμάτησε να υπάρχει για εμένα και για όλους τους συμμετέχοντες. Ξέχασα ότι υπάρχει τηλέφωνο, ξέχασα ότι υπάρχει τηλεόραση. Παρασύρθηκα σε ένα απολαυστικό συνδυασμό λογικής και συναισθημάτων. Αναθεώρησα περιοριστικές πεποιθήσεις και φοβίες μου, έβγαλα από μέσα μου οτιδήποτε αρνητικό κουβαλούσα και ενίσχυσα οτιδήποτε θετικό υπάρχει μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου. Όσο ποιητικό κι αν ακούγεται είναι αλήθεια.

Ένας σημαντικός λόγος που το κατάφερα αυτό είναι ο τρόπος που βίωσα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου, με το μάτι του νου μου. Ένας άλλος είναι ο τρόπος που ο Tony Robbins παρουσιάζει αυτό το σεμινάριο. Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν ήμουν μόνος μου. Η συλλογική υποστήριξη των ανθρώπων που πήραν μέρος ήταν φανταστική. Όχι μόνο από την ομάδα των Ελλήνων που πλέον τους θεωρώ κάτι παραπάνω από οικογένεια αλλά και από όλους τους συμμετέχοντες.

Βλέπεις, η δύναμη του μυαλού είναι συγκλονιστική. Αν την συνδυάσεις μαζί με άλλα δέκα χιλιάδες  μυαλά τότε μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Η ενέργεια που υπήρχε στο χώρο μπορούσε να σε ηλεκτρίσει. Και αυτό είναι το σημαντικότερο που ξεχνάμε. Μας έχουν μεγαλώσει λέγοντας μας ότι πρέπει να σταθείς μόνος σου, ότι κανείς δεν θα σε βοηθήσει, ότι όλοι θέλουν το κακό σου και ότι πρόκειται να κάνεις, κοίτα να το κάνεις μόνος σου.

Όμως για τέσσερις μαγικές ημέρες οι καταστάσεις αμφισβήτησαν αυτήν την πεποίθηση. Για τέσσερις μαγικές μέρες βρήκα υποστήριξη από άτομα που δεν τα είχα δει ποτέ στη ζωή μου και που δεν πρόκειται να τα ξαναδώ. Είδα κατανόηση σε μάτια ανθρώπων που βίωναν και ένοιωθαν ότι κι εγώ, χωρίς λόγια. Για τέσσερις μαγικές ημέρες είδα, άκουσα και ένοιωσα απελευθερωμένος και γι’ αυτό τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Γιατί αν η δύναμη του νου είναι απεριόριστη, τότε η δύναμη του συλλογικού νου κάνει θαύματα!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!