Ένας Απλός Τρόπος για να Βρεις την Έμπνευση γύρω σου - Purpose Συμβουλευτική

Ένας Απλός Τρόπος για να Βρεις την Έμπνευση γύρω σου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Κάποτε σκέφτηκα ότι χρειάζομαι έμπνευση. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι.

Έφτασα ως την Αγγλία για να δω κάποιον που μου είχαν πει ότι είναι τρανός και ξακουστός – Κυριολεκτικά! Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Δεν περίμενα να είναι τόσο γνωστός και η αποθέωση που εισέπραξε μου το επιβεβαίωσε. Τότε σκέφτηκα ότι αυτός ο άνθρωπος αξίζει να γίνει ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Είδωλο; Όχι. Ίνδαλμα; Ούτε. Σίγουρα πάντως ένα αξιόλογο παράδειγμα.

Επάνω στην ένταση και το πάθος πήρα μία απόφαση ζωής και επένδυσα σε άλλο ένα πρόγραμμα αυτοβελτίωσης. Αυτό με πήγε ακόμα πιο μακριά. Έφτασα στην άλλη πλευρά του ωκεανού και πάτησα το πόδι μου στην Αμερική. Ακόμα περισσότερες μέρες εκπαίδευσης, ακόμα περισσότερη ένταση, απελευθέρωση συναισθημάτων και επανεφεύρεση του εαυτού μου. Εκεί διαπίστωσα κάτι το οποίο μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω μου.

Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα

Κάποιος σηκώθηκε να μοιραστεί την ιστορία του. Εμφανίσιμος, πετυχημένος, ψηλός. Τον άκουσα να μιλάει και σκέφτηκα «Από όλους τους ανθρώπους εδώ μέσα, εσύ δεν θα έπρεπε να μιλάς γιατί δεν σου λείπει τίποτα». Τότε τον ανέβασαν στην σκηνή και διαπίστωσα ότι είχα υποκύψει στην ανθρώπινη φύση μου. Είχα βιαστεί να βγάλω συμπέρασμα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε χάσει το ένα του πόδι σε ατύχημα.

Βουβάθηκα. Με μάλωσα από μέσα μου λέγοντας στον εαυτό μου, πάλι βιάστηκες να μιλήσεις. Με έναν τόνο ειρωνείας πάντα.

Αυτός ήταν η αρχή. Ακολούθησαν άντρες και γυναίκες με, ότι μπορείς να φανταστείς από δυσκολίες στη ζωή. Κακοποιήσεις, βιασμοί, κακουχίες, τετραπληγίες. Δεν ήταν πασαρέλα όμως, ούτε είχε ως σκοπό να μας δείξει γιατί δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Ο κυριότερος σκοπός ήταν για να πάρουμε έμπνευση εμείς.

Αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν, τότε σίγουρα μπορώ κι εγώ!

Αν ένας άνθρωπος με τετραπληγία μπορεί να κάνει wind surf, τότε μπορώ να σηκωθώ το πρωί και να πάω στη δουλειά μου. Τότε ήταν που ξεκαθάρισαν πολλά μέσα μου. Αποφάσισα ότι θέλω να συνεχίσω να πηγαίνω σε αυτά τα events, κυρίως για να μείνω κοντά στην πηγή. Κοντά στον άνθρωπο που με βοήθησε να δω αυτή την αλήθεια.

Έτσι, επέστρεψα σπίτι μου και ετοιμάστηκα για άλλη μία φορά να πάω στην Αγγλία. Αυτή την φορά σαν βοηθός. Στην αρχή αισθανόμουν σαν το ξωτικό του Αϊ Βασίλη. Πολύ δουλειά και λίγη ξεκούραση πριν τα Χριστούγεννα.

Παρόλο που το βρίσκω λίγο ξεπερασμένο, η κατάσταση που θύμισε αρκετά τον «Αλχημιστή» του Paulo Coelho. Έκανα έναν πλήρη κύκλο και επέστρεψα καλύτερος. Ένας Απλός Τρόπος για να Βρεις την Έμπνευση γύρω σου

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε

Τότε ήταν που έγινε κάτι μαγικό. Διαπίστωσα ότι δεν εστίαζα στον άνθρωπο που ήταν στην σκηνή. Εστίαζα σε όλους αυτούς που περιφέρονταν γύρω μου και έψαχνα. Έψαχνα να βρω την έμπνευση. Έψαχνα να βρω αυτόν ή αυτήν που θα με έκανε να θέλω να γίνω καλύτερο άτομο.

Εκείνος στην σκηνή δεν με ένοιαζε καθόλου πλέον. Καλός ήταν αλλά εμένα με ενδιέφεραν περισσότερο όλοι αυτοί που πάσχιζαν γύρω μου να βρουν δύναμη. Να βρουν αλήθεια, κατανόηση και σύνδεση. Εκεί ήταν η πραγματική έμπνευση.

Το μυαλό μου πήγε πίσω. Όταν εργαζόμουν σε πολυεθνική εταιρία. Σκέφτηκα ότι έψαχνα να βρω πρότυπο κι έμπνευση στους διευθυντές και προσπαθούσα να μιμηθώ την συμπεριφορά τους. Αυτό που έχανα όμως, ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τριγύρω μου που αγνοούσα. Αυτοί ήταν η πραγματική έμπνευση. Την έμπνευση θα την βρεις τριγύρω σου. Στα μικρά πράγματα. Σε καθημερινές πράξεις και ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Ψάξε για έμπνευση στο περιβάλλον σου

Θέλεις να αισθανθείς αφοσίωση; Ψάξε τον άνθρωπο γύρω σου που είναι αφοσιωμένος στην οικογένεια, τα παιδιά ή την εργασία του.

Θέλεις να βρεις αποφασιστικότητα; Κοίτα γύρω σου για τον αθλητή που ετοιμάζεται να τρέξει μαραθώνιο και προπονείται εντατικά, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν είχε τρέξει ούτε μέχρι το περίπτερο.

Θέλεις να βρεις πείσμα και όρεξη για ζωή; Ψάξε για την κοπέλα που γλύτωσε από ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών και ενώ παραλίγο να πεθάνει, τώρα προσπαθεί να βοηθήσει άλλες γυναίκες για να μην περάσουν όσα πέρασε εκείνη.

Και που ξέρεις, μπορεί κι εσύ να αποτελείς έμπνευση για κάποιον άλλο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!