Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης: Κάνε την κάθε ημέρα να αξίζει - Purpose Συμβουλευτική

Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης: Κάνε την κάθε ημέρα να αξίζει

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες μία θετική σκέψη; Γιατί άραγε τις αποφεύγουμε και εστιάζουμε στις αρνητικές;

Το μυαλό είναι ένα πανάρχαιο εργαλείο. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ίσως και παραπάνω. Είναι σχεδιασμένο με έναν μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε να μας κρατήσει ζωντανούς. Όσο καιρό λειτουργεί λοιπόν, κάνει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Εστιάζει στο να μας προστατέψει και να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Για να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να προβλέψει όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια που μπορεί να σε κάνουν να «κινδυνέψεις» και στα φέρνει στην επιφάνεια. Όμως ο σκοπός του είναι να σε κρατήσει σε εγρήγορση και όχι να σε περιορίσει. Εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από αρνητικές εικόνες. Είτε από social media,είτε από την τηλεόραση, η εστίαση μας είναι πάνω στον θάνατο, την ατυχία, τη μιζέρια, τα προβλήματα, την φτώχια και πάει λέγοντας. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε τέτοια θεάματα, τόσο περισσότερο μας επηρεάζουν.

Παρόλο που όλοι ισχυρίζονται ότι η συχνή έκθεση μας οδηγεί στην απάθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι το μυαλό μας δεν απορροφάει αυτές τις εικόνες. Φτάνουμε στο σημείο που θεωρούμε φυσικές, καθημερινές και αναμενόμενες τέτοιες καταστάσεις και αυτό επηρεάζει όλη μας την ψυχοσύνθεση.

Βιομηχανία πόνου

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε έχοντας το χειρότερο κατά νου. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μία ζωή γεμάτη αποτροπές, απορρίψεις και έλλειψη προσπάθειας. Εξάλλου, τι νόημα έχει να προσπαθήσω όταν όλα γύρω μου πάνε κατά διαβόλου. Γιατί να πιεστώ όταν βλέπω ότι δεν έχει κανένα νόημα;

Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως, δεν είναι σωστός. Έχουμε παρεξηγήσει αυτή την λειτουργία του εγκεφάλου και την εκμεταλλευόμαστε με λάθος τρόπο. Οι ειδικοί, ανακαλύπτοντας τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, το χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τον σκοπό τους. Γι’ αυτό τον λόγο και η τηλεόραση είναι γεμάτη καταστροφές, κακομοιριά, θάνατο και αποτυχία.

Πως μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Θα μπορούσα να σου πω να κάνεις θετικές σκέψεις και θετικές επιβεβαιώσεις αλλά δεν πιστεύω ότι είναι λύση να σηκώνεσαι κάθε πρωί και να λες στον εαυτό σου πόσο ωραία είναι τα πράγματα και πόσο καλά θα τα πας μέσα στην ημέρα.

Σίγουρα θα βοηθήσει ως έναν βαθμό αλλά αυτό που χρειάζεσαι είναι να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να λειτουργεί με βάση τα θετικά που συναντάς γύρω σου και όχι τα αρνητικά.

Ημερολόγιο θετικής σκέψης

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Θα πάρεις ένα απλό τετράδιο Α4 και θα το χρησιμοποιείς ως ημερολόγιο. Κάθε βράδυ, λίγο πριν πέσεις για ύπνο, κατά προτίμηση στο κρεβάτι και όχι στον καναπέ, θα το βάζεις μπροστά σου και θα απαντάς στις παρακάτω ερωτήσεις.

Πριν το κάνεις όμως, παίρνοντας δύο-τρεις βαθιές ανάσες, θα κλείνεις τα μάτια και θα τρέχεις σε fast forward, την ημέρα σου. Θα δεις στο μυαλό σου αυτά που είδες, αυτά που άκουσες και αυτά που ένοιωσες μέσα στην ημέρα. Αυτή η διαδικασία δεν θα σου πάρει πάνω από πέντε με δέκα λεπτά. Έπειτα, θα απαντάς στις παρακάτω πέντε ερωτήσεις με την σειρά που στις παραθέτω και θα καταγράφεις τις απαντήσεις στο ημερολόγιο. Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης: Κάνε την κάθε ημέρα να αξίζει

«Τι έγινε σήμερα που ήταν υπέροχο;»

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με αυτή την ερώτηση για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει πρώτα στα θετικά μίας κατάστασης. Αυτός είναι τρόπος ζωής και όσο περισσότερο το εξασκείς, τόσο ευκολότερο θα σου γίνεται.

«Τι δεν ήταν τόσο και τόσο υπέροχο σήμερα;»

Εδώ εστιάζεις σε καταστάσεις που καλό θα είναι να αποφύγεις στο μέλλον.

«Τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα;»

Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, οπότε είναι καλό να βρίσκεις τα κενά στην διαχείριση σου και να φροντίζεις να τα καλύπτεις.

«Τι παραδέχομαι στον εαυτό μου;»

Τι ήταν αυτό που έκανες και σε έκανε να αισθανθείς ότι είσαι καλός ή καλή; Ότι αξίζεις και μπράβο σου που το πέτυχες.

«Τι έμαθα;»

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα μαθήματα της ημέρας. Σίγουρα κάτι έμαθες, έστω κι αν είναι κάτι μικρό. Ακόμα κι αν έκανες σήμερα, ότι κάνεις κάθε μέρα, σίγουρα υπήρξε ένας πελάτης, ένας φίλος, ένας γνωστός, μία κατάσταση μικρή ή μεγάλη, ακόμα κι ένας άγνωστος, που σου έμαθε κάτι. Κάτι που είδες ή που άκουσες, ακόμα κι αν δεν σε αφορούσε άμεσα αλλά που θα μπορούσες να το μεταφέρεις στην δική σου κατάσταση.

Όσο περισσότερο εφαρμόζεις την άσκηση και σημειώνεις στο ημερολόγιο, τόσο περισσότερο θα εκπαιδεύσεις το μυαλό σου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μάθεις να εστιάζεις στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. Να εστιάζεις σε αυτά που σε βελτιώνουν και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και όχι σε αυτά που σε ρίχνουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι μίζερα. Και φυσικά θα μάθεις να αποφεύγεις ανθρώπους που σου δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!