Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες - Purpose Συμβουλευτική

Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η επιστροφή στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη και άδεια μητρότητας αποτελεί μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου.

Δεν είναι και τόσο εύκολο να ισορροπείς τις ανάγκες που έχει το μωράκι σου με λιγότερο ύπνο από μεριάς σου ενώ προσπαθείς να είσαι και το ίδιο καλή εργαζόμενη όσο ήσουν και πριν.

Και το να έχεις παιδί αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι και προτεραιοποιείς τη μέρα σου, αλλά και σε κάνει να σκεφτείς καλύτερα τι θέλεις από την καριέρα σου. Τουλάχιστον έτσι λειτούργησε με εμένα.

Η επιστροφή στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη λοιπόν χρειάζεται υπομονή, φροντίδα του εαυτού σου και οριοθέτηση τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο.

Καθώς επιστρέφω κι εγώ σταδιακά στην εργασία μου για δεύτερη φορά, σου γράφω τα συμπεράσματά μου από την πρώτη εμπειρία μου, ώστε να κάνεις την μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται.

#1 Έχε υπομονή και ξεκίνα σταδιακά

Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή και ήμουν αρκετά τυχερή να την λάβω από το αφεντικό μου. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια τις πρώτες μέρες στη δουλειά, στα γονεϊκά σου καθήκοντα, οπουδήποτε. Αυτό ισχύει για όλα.

Δώσε λίγο χώρο στον εαυτό σου να ανασάνει και να βρει τα πατήματά του στην επιστροφή στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη. Μην προγραμματίσεις μεγάλες παρουσιάσεις, πολλά μίτινγκ με πελάτες ή συνεργάτες, μην πεις ναι σε μεγάλα πρότζεκτ τις πρώτες μέρες (εφόσον αυτό είναι δυνατό).

Και αν δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο, προσπάθησε να βρεις τρόπους να τα αναβάλλεις όσο γίνεται μέχρι να βρεις ρυθμό.

Επιδίωξε τις πρώτες ημέρες να τσεκάρεις όλα τα email, τις εξελίξεις, τα πρότζεκτ και όλα τα σημαντικά που έχασες όσο ήσουν σε άδεια μητρότητας. Προφανώς δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα αυτά σε ένα πέρασμα και είναι λογικό αυτό. Ξεκίνα από τα πιο σημαντικά και σιγά σιγά τις επόμενες ημέρες προχώρα και στα λιγότερο σημαντικά.

Εάν γίνεται ζήτα λίγο χρόνο από κάποια έμπιστα μέλη της ομάδας σου για να σε ενημερώσουν για όσα έχουν γίνει, πως πάνε γενικά τα πράγματα και για τυχόν αλλαγές που έγιναν στον τρόπο εργασίας αλλά και τις δυναμικές μεταξύ τμημάτων και συναδέλφων, όσο καιρό ήσουν σε άδεια εγκυμοσύνης.

#2 Άσε το μωρό σου σε καλά χέρια

Αν έχεις εμπιστοσύνη ότι το μωράκι σου παίρνει σωστή φροντίδα και αγάπη όσο εσύ είσαι στην εργασία σου, θα είσαι πιο ήρεμη και άνετη. Οπότε δώσε χρόνο στο να βρεις την σωστή υποστήριξη. Εάν δεν είναι διαθέσιμος κάποιος συγγενής για να το κρατάει, ξεκίνα από νωρίς την αναζήτηση του σωστού ατόμου ή βρεφονηπιακού σταθμού και δώσε χρόνο για να γνωρίσεις τον τρόπο που δουλεύουν.

Αν επιλέξεις κάποιο τρίτο άτομο, το οποίο θα φυλάει το μωράκι σου, επιδίωξε να ξεκινήσει μία ή δύο εβδομάδας προτού επιστρέψεις στη δουλειά, αν είναι δυνατόν. Φροντίστε και παίξτε με το μωράκι μαζί και φύγε επίτηδες για λίγες μόνο ώρες από το σπίτι προκειμένου να συνηθίσεις την ιδέα.

Αν από την άλλη πρόκειται να αναλάβει κάποιος βρεφονηπιακός σταθμός, ζήτα να μείνεις κάποιες ώρες εκεί και να παρατηρήσεις τον τρόπο που λειτουργούν, να κάνεις ερωτήσεις και να δεις με προσοχή τις εγκαταστάσεις. Και εδώ, ξεκίνα λίγες ημέρες νωρίτερα απ’ ότι χρειάζεται (ίσως με μειωμένο ωράριο) προκειμένου και το μωράκι και εσύ να αρχίσετε να συνηθίζετε. Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες

#3 Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Βάλε Όρια

Επέστρεψα από την άδεια μητρότητα με μειωμένο ωράριο, οπότε φρόντισα να ενημερώσω τους νέους συνεργάτες μου για να γνωρίζουν τις ώρες που ήμουν διαθέσιμη και τη νέα κανονικότητα της εργασίας μου, προκειμένου να καταλάβουν του τρόπους με τους οποίους μπορούσαμε να συνεργαζόμαστε.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη, μία ώρα προτού τελειώσει το ωράριο μου, τσέκαρα με τους άμεσους συνεργάτες σε τι φάση είναι, για να αποκτήσουν την αίσθηση του προγράμματός μου και των ωραρίων μου.

Σε πολλές εργασίες συνηθίζεται οι νέοι γονείς τις πρώτες εβδομάδες να έχουν μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο προκειμένου να γίνει ομαλή η μετάβαση στην εργασιακή τους ζωή.

Πάντως παρ’ όλο που είχα ακούσει και από άλλες μητέρες, πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάζουν το ρόλο της μητέρας και της εργαζόμενης, η αλήθεια είναι ότι και εγώ δυσκολεύτηκα στην αρχή. Για αυτό επιδίωξα να βάζω όρια, ώστε να μην αποσπώμαι και από τα δύο συνέχεια.

Τελειώνοντας τη δουλειά, προσπαθούσα να κλείσω όσες περισσότερες υποθέσεις μπορούσα και όσες δεν προλάβαινα επεδίωκα να τις αφήνω για την επόμενη ημέρα, ώστε επιστρέφοντας σπίτι να μπορώ να είμαι απερίσπαστη στην οικογένεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που άφηνα το εταιρικό κινητό μου σε άλλο δωμάτιο, προκειμένου να μην με απορροφά όταν ήμουν με το παιδί μου.

#4 Φρόντιζε τις ανάγκες σου

Αυτή η συμβουλή δεν έχει να κάνει μόνο με τη μητρότητα, καθώς έχει εφαρμογή σε όλες τις πλευρές της ζωής, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική αφότου αποκτήσεις παιδί. Είναι απλό:

Ζήτα αυτό που χρειάζεσαι και μην θεωρείς ότι οι άνθρωποι ξέρουν από μόνοι τους τι είναι αυτό. Θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσοι πολλοί θα σου δώσουν όταν απλά το ζητήσεις.

Χρειάζεσαι να μετακινηθεί κάποιο μίτινγκ για να προλάβεις να παραλάβεις το μωρό; Δώσε μια εναλλακτική λύση και ζήτα την αλλαγή. Δεν μπορείς να μείνεις μέχρι πολύ αργά στο γραφείο; Πες το και κάνε μία αντιπρόταση.

Σύντομα η ειλικρίνειά σου μαζί με τον ευγενικό τρόπο σου θα εκτιμηθούν και οι συνεργάτες θα γνωρίζουν τι να προσδοκούν από εσένα.

Κάτι που μας πάει στην επόμενη συμβουλή:

#5 Διαχειρίσου τις Προσδοκίες τους

Περιττό να σου πω ότι όταν έχεις ένα μωράκι να σε περιμένει στο σπίτι, βρίσκεις γρήγορα τι είναι πράγματι σημαντικό να γίνει και ότι πρέπει να θέτεις όρια προκειμένου αυτό το σημαντικό να γίνεται στην ώρα του.

Οπότε όταν σου αναθέτουν κάτι, μην φοβηθείς να ρωτήσεις: Πότε το χρειάζεσαι; Είναι προτεραιότητα; Πόσο υπολογίζεις να πάρει για να ολοκληρωθεί;

Έπειτα πες ακριβώς τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις, άμεσα και αποφασιστικά: «Θα ήθελα πολύ να δουλέψω πάνω σε αυτό, αλλά καθώς έχω ήδη να κάνω το Χ μέχρι σήμερα το απόγευμα και αφού δεν είναι τόσο επείγον, δεν θα μπορέσω να ασχοληθώ μαζί του πριν το τέλος της εβδομάδας. Είναι οκ αυτό;»

Σίγουρα δεν θα μπορέσεις να τους ευχαριστήσεις όλους με αυτό, αλλά με το να είσαι ευθύς καλύπτεις τα νώτα σου και δείχνεις ότι είσαι υπεύθυνη και ότι σε ενδιαφέρει τα πράγματα να γίνονται σωστά.

Σε αγχώνει η νέα καθημερινότητα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε

#6 Ισορρόπησε μέσα σου

Οι ενοχές για την απουσία σου από το σπίτι θα είναι αληθινές, όπως και οι ενοχές που δεν εστιάζεις στην εργασία σου όσο παλιά, οι ενοχές που δε νιώθεις ενοχές που λείπεις από το σπίτι, οι ενοχές που είπες «όχι» στον συνάδελφο, οι ενοχές που φεύγεις νωρίς από το γραφείο κλπ.

Όταν όλες αυτές οι σκέψεις αρχίσουν να στροβιλίζονται μέσα σου, πες στον εαυτό σου: είμαι αρκετή.

Και για να μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίζεις και τον εαυτό σου και να αφιερώνεις και λίγο χρόνο σε εσένα.

Έχω περάσει από αυτή τη φάση και ξέρω ήδη πόσο αστείο σου ακούγεται. Ήδη νιώθεις ορισμένες φορές λόγω ενοχών ότι δεν είσαι τόσο καλή μητέρα όσο θα ήθελες, αλλά και ούτε τόσο καλή εργαζόμενη όσο θα ήθελες.

Όμως όσο δύσκολο κι αν είναι, όποτε μπορείς ξέκλεβε στιγμές και χρόνο για εσένα.

Και πάνω απ’ όλα θυμήσου: Υπάρχουν χιλιάδες μητέρες εκεί έξω που νιώθουν ακριβώς όπως κι εσύ και προσπαθούν κι αυτές να ισορροπήσουν την επιστροφή στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη και άδεια μητρότητας.

Είναι όντως δύσκολο να επιστρέψεις στην εργασία σου μετά την άδεια, οπότε ελπίζω να σε βοηθάει να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη. Όλα όσα νιώθεις είναι αναμενόμενα και είναι οκ να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να βρει τα πατήματά του.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!