Γιατί η Αναζήτηση Εργασίας μοιάζει με το Φλερτ - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί η Αναζήτηση Εργασίας μοιάζει με το Φλερτ

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν έχεις φλερτάρει ποτέ, τότε είσαι ήδη εξοικειωμένος και με το άγχος που ενυπάρχει σε αυτό. Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε περάσει στιγμές άγχους: είτε περιμένοντας το τηλέφωνο να χτυπήσει, είτε υπερ-αναλύοντας το sms που θα στείλουμε, είτε απλά πανικοβαλλόμενοι από τον ήχο της σιωπής.

Μιλώντας όμως πρόσφατα με μία πελάτη μας, συνειδητοποίησα ότι και η αναζήτηση εργασίας περιλαμβάνει παρόμοια συναισθήματα και συνθήκες. Επιπλέον έχει και αυτή άγραφους κανόνες, μαθήματα να μάθεις και σύστημα που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

Οπότε, συνεχίζοντας τον παραλληλισμό, να ορισμένα σημεία που γίνεται ακόμα πιο σαφής αυτή η ομοιότητα:

Κάνοντας την Πρώτη Κίνηση

Ποιος κάνει την πρώτη κίνηση; Στο θέμα του φλερτ και των σχέσεων, υπάρχουν στερεότυπα. Στον κόσμο της αναζήτησης εργασίας, ισχύουν και εδώ κάποια στερεότυπα. Τις περισσότερες φορές εσύ ως υποψήφιος εργαζόμενος είσαι αυτός που επιδιώκει να προσληφθεί. Εκτός αν τα πράγματα είναι ανάποδα και υπάρχει κάποιος recruiter που θέλει να σε πείσει να δουλέψεις για την εταιρεία του.

Όπως λοιπόν και με το φλερτ, πρέπει να έχεις συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Αν λειτουργείς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να έχεις το πρώτο ραντεβού, ή πιο απλά το πρώτο job interview.

Η Αναμονή

Είχες ποτέ αγωνία για το αν θα χτυπήσει το τηλέφωνό σου και θα είναι στην άλλη άκρη της γραμμής ο ωραίος τύπος που γνώρισες χτες; Τότε τι λες για εκείνο το τηλεφώνημα που περιμένεις αφότου έχεις υποβάλλει το βιογραφικό σου για εκείνη την αγγελία που σε ενδιέφερε;

Η σιωπή μπορεί να σου σπάσει τα νεύρα και στις δύο περιπτώσεις. Οπότε ισχύουν όσα αναφέραμε παραπάνω.

Είναι συνηθισμένος λάθος να αρχίσεις να υπερ-αναλύεις: δεκάδες ερωτημάτων περνούν από το κεφάλι σου, αρχίζεις να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου, καταλήγεις σε άκαιρα συμπεράσματα και πέφτεις σε ένα σπιράλ αρνητικών σκέψεων.

Είναι εύκολο να αφήσεις την αρνητικότητα να σε καταβάλει, αλλά μάντεψε, δεν σε βοηθάει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις μπροστά τον καλύτερο εαυτό σου, να μάθεις από τα λάθη σου και να προχωρήσεις.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι δεν έχεις έλεγχο πάνω στις κινήσεις των άλλων, οπότε είτε πρόκειται για φλερτ, είτε για δουλειά μην κάθεσαι να περιμένεις και να αγωνιάς.

Αντιμετωπίζοντας την Απόρριψη

Είτε είσαι εσύ αυτός που απορρίπτει, είτε σε απορρίπτουν, η απόρριψη έρχεται σε πολλές μορφές. Στο φλερτ το έχουμε όλοι ακούσει: «Δεν έχει να κάνει με εσένα», «Πέρασα ωραία, αλλά …» κλπ.

Και στον κόσμο της αναζήτησης εργασίας τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Μπορείς να κάνεις αίτηση για μια δουλειά και να μην τα καταφέρεις να φτάσεις καν στην πρόσκληση για συνέντευξη. Ή μπορεί να τα πας πολύ καλά στα πρώτα job interviews και τα πράγματα να πάνε άσχημα μόλις στο τελευταίο.

Η απόρριψη είναι χάλια, και μάντεψε, είναι κάτι που θα έχεις να αντιμετωπίσεις ξανά και ξανά.

Δεν μπορείς να ελέγχεις την απόρριψη, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου σε αυτή και το πώς θα το πάρεις. Οπότε, είτε απορρίπτεσαι από το αντικείμενο του πόθου σου, είτε από το HR, προχώρα μπροστά και θυμήσου ότι υπάρχουν πολλές ακόμη εναλλακτικές, μερικές μάλιστα καλύτερες.

Γιατί η Αναζήτηση Εργασίας μοιάζει με το Φλερτ

Μαθαίνοντας τα βασικά

Έχεις ακούσει ποτέ το ρητό: δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά; Αυτό έχει εφαρμογή παντού, άρα και στο φλερτ και στην αναζήτηση εργασίας.

Όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας, το να δουλέψεις πιο έξυπνα θα μπορούσε να σημαίνει να βρεις κάποιον τρόπο να προσεγγίσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων για να τους δώσεις το βιογραφικό σου «χέρι με χέρι», από το να σπαταλάς χρόνο να υποβάλλεις τα στοιχεία σου σε γενικές φόρμες υποβολής. Και θα μπορούσε κυρίως να σημαίνει να δικτυωθείς με ανθρώπους με παρόμοια επαγγελματικά ενδιαφέροντα ή να παρακολουθείς σχετικές με τον επαγγελματικό σου χώρο ημερίδες και συνέδρια.

Οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείς, είτε να φλερτάρεις, είτε να αναζητάς εργασία, αναρωτήσου: υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό; Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι ναι, οπότε προσπάθησε να σκεφτείς εκτός της πεπατημένης.

Άρα τι πιστεύεις τελικά; Μοιάζει η αναζήτηση εργασίας με το φλερτ;

Θυμήσου πως και στις δύο περιπτώσεις η επιτυχία είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου. Συνοδεύεται πάντα από ένα σωρό απορρίψεις, αμφισβητήσεις του εαυτού μας, μικρές και μεγάλες αποτυχίες και θυσίες.

Σίγουρα απαιτείται και χρόνος, τόσο για να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει, όσο και για να βρεις την ιδανική δουλειάς για εσένα, όμως πάντα πρέπει να έχεις συνέπεια, επιμονή, υπομονή και φυσικά αυτοπεποίθηση: Χρειάζεται να πιστεύεις στον εαυτό σου!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!