Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι δύσκολο να διαφωνείς με το αφεντικό σου. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με ένα άτομο το οποίο τους προσέλαβε και έχει τη δύναμη να τους απολύσει.

Είναι αρκετά λεπτό ζήτημα. Αν πεις κάτι μπορεί να σε θεωρήσει δύσκολο ή ακόμα και αντίπαλο του. Αντίθετα αν δεν πεις κάτι μπορεί να φανείς αμφίθυμος ή ότι εφησυχάζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να εκφέρουν αντίθετες απόψεις από το αφεντικό τους γιατί νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν ένταση.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, είναι σημαντικό να κάνεις ηχηρή την παρουσία σου αρκεί να το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Παρακάτω υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να διαφωνείς με το αφεντικό σου και να μην φοβάσαι μη χάσεις τη θέση σου.

#1 Μπορείς να διαφωνείς με το αφεντικό σου τη σωστή στιγμή

Οι προτάσεις και οι ιδέες, ακόμα κι όταν είναι σωστές, οφείλουν να έρχονται στην κατάλληλη στιγμή. Αλλιώς κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό. Φρόντισε τουλάχιστον να αποφεύγεις τις χαρακτηριστικά κακές στιγμές.

Για παράδειγμα, αν βλέπεις τεταμένα τα πράγματα, το αφεντικό σου εκνευρισμένο και αγχωμένο, σίγουρα τότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκρουστείς μαζί του. Περίμενε να κατευνάσουν τα πράγματα και διάλεξε την κατάλληλη στιγμή να μιλήσεις στο αφεντικό σου που θα είναι πιο χαλαρός και πρόθυμος να σε ακούσει.

#2 Μάθε τα κίνητρα του αφεντικού σου

Το κλειδί σε κάθε διαπραγμάτευση είναι να καταλάβεις τι είναι σημαντικό για την άλλη πλευρά. Ο καλύτερος τρόπος για να τους κάνεις να σε ακούσουν είναι να μπορείς να τους δείξεις ότι καταλαβαίνεις τι είναι σημαντικό για αυτούς.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάποιες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από την απόφαση ή την ενέργεια με την οποία διαφωνείς με τον αφεντικό σου. Έτσι, προτού εκφράσεις μια αντίθετη άποψη, θα πρέπει να κατανοήσεις με τι διαφωνείς στην ουσία.

Επομένως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να πλαισιώσεις την πρόταση σου ως κάτι διαφορετικό από τη δική του, αλλά θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον απώτερο σκοπό και τις προτεραιότητες του αφεντικού σου. Διαφωνία στη δουλειά: Πώς να παίρνεις αυτό που θέλεις διαφωνείς με το αφεντικό σου

#3 Πρόσεξε τον τρόπο που θα εκφραστείς όταν διαφωνείς με το αφεντικό σου

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρεις όταν διαφωνείς με το αφεντικό σου είναι πως η συζήτηση δεν χρειάζεται να είναι και δεν θα έπρεπε να είναι εχθρική.

Ο τόνος και η συνολική προσέγγιση σου θα πρέπει να φανερώνουν πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, ανάλογο με αυτό που θα σε διακατείχε αν οι δυο σας προσπαθούσατε από κοινού να λύσετε ένα λιγότερο φορτισμένο συναισθηματικά πρόβλημα που σχετίζεται με τη δουλειά.

Αν ακούγεσαι θυμωμένος, αμυντικός ή τρομαγμένος, είναι πολύ πιθανό η συζήτηση να εξελιχθεί παράξενα. Προσπάθησε να μην είσαι συναισθηματικά φορτισμένος και να δίνεις έμφαση στη λύση του προβλήματος.

Αν δυσκολεύεσαι πάρα πολύ να το πετύχεις αυτό, ίσως σε βοηθήσει το να θυμάσαι πως οι διαφωνίες στον εργασιακό χώρο συχνά προκύπτουν όχι επειδή δύο άνθρωποι είναι αντίπαλοι, αλλά επειδή καθένας τους έχει άλλη πληροφόρηση.

#4 Βοήθησε την εικόνα του αφεντικού σου

Όλοι οι μάνατζερς έχουν να διαχειριστούν πολλές ευθύνες. Το αφεντικό σου θα πρέπει να αντιμετωπίσει οτιδήποτε πάει στραβά και τα παράπονα της ομάδας του. Έχε υπόψη σου ότι τον ενδιαφέρει να φαίνεται καλός, όπως στον καθένα. Επομένως, αν μπορείς να τον βοηθήσεις σε αυτό το κομμάτι έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Μπορεί να διαφωνείς με το αφεντικό σου, αλλά αν αισθάνεται ότι προσπαθείς να τον βοηθήσεις να λάμψει, θα είναι πιο πρόθυμος να σε ακούσει και πιο ανοιχτός στις ιδέες σου.

Θες να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις διαφωνίες με το αφεντικό σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή

Ό,τι κι αν γίνει, φρόντισε να κάνεις τις σκέψεις σου γνωστές όσο υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αναλάβεις δράση.

Πολλοί άνθρωποι θα εκφέρουν την αντίθετη άποψη τους αφού συμβεί ένα γεγονός, δηλαδή όταν κανείς δεν θα μπορεί να κάνει κάτι και αυτό δεν είναι παραγωγικό. Προσπάθησε στο βαθμό που μπορείς να ενεργείς έγκαιρα.

#6 Προσπάθησε να αποδεχτείς την ήττα όταν διαφωνείς με το αφεντικό σου

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πεις τη γνώμη σου και να μην αλλάξει τίποτα. Οι ανώτεροι δεν θα συμφωνήσουν πάντα μαζί σου ή δεν θα αλλάξουν γνώμη. Αν θεωρήσουν ότι το ζήτημα έληξε καλό θα ήταν να αποδεχθείς την απόφαση τους και να προχωρήσεις.

Ωστόσο αν η ασφάλεια ή η ζωή κάποιου ανθρώπου διακυβεύεται, ήρθε η ώρα η συζήτηση να γίνει με κάποιον άλλον. Μπορείς να απευθυνθείς στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, όπου θα υπάρχει διαδικασία για τέτοια προβλήματα.

#7 Προετοιμάσου να φύγεις από την δουλειά σου

Ένα βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου δεν έρχεσαι σε επαφή ποτέ με το αφεντικό σου ή δεν είναι πρόθυμος και δεν ενδιαφέρεται να ακούσει σχόλια, παρατηρήσεις και την άποψη σου, τότε ίσως έχει η ώρα να σκεφτείς σοβαρά να φύγεις από την δουλειά σου.

Δεν είναι σωστό να υπομένεις μια κατάσταση κουραστική ψυχολογικά και να μην ακούγονται οι σκέψεις και οι ιδέες σου. Θα ήταν προτιμότερο να πας σε μια δουλειά στην οποία το αφεντικό σου θα σε σέβεται, θα σε υπολογίζει και θα φέρεται ισότιμα στους υφισταμένους του.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!