Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις - Purpose Συμβουλευτική

Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μήπως δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ανθρώπων, ειδικά νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να απασχολούνται σε έναν τελείως διαφορετικό τομέα από αυτό των σπουδών τους, προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της. Μπορεί να χρειάζεται να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και τις συνθήκες ενός νέου προϊσταμένου, να πρέπει να δουλέψεις περισσότερες ώρες και να τηρήσεις αυστηρότερες προθεσμίες ή ακόμα και να αναλάβεις ένα νέο ρόλο για τον οποίο απαιτείται να μάθεις νέες δεξιότητες πολύ γρήγορα.

Θα υπάρξουν πολλές καταστάσεις, οι οποίες θα κάνουν την δουλειά σου πιο δύσκολη και απαιτητική. Το σημαντικό είναι να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ του να είναι η δουλειά σου απαιτητική και να μην σου αρέσει.

Ακολουθούν τα προειδοποιητικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι είναι κάτι περισσότερο από μια δύσκολη περίοδο στη δουλειά και ότι δεν σου αρέσει η δουλειά σου πραγματικά.

#1 Σε πιάνει μελαγχολία για τη Δευτέρα επειδή δεν σου αρέσει η δουλειά σου

Ακόμη και αν εργάζεσαι στη δουλειά των ονείρων σου και αγαπάς σχεδόν τα πάντα σε αυτό που κάνεις, τα βράδια της Κυριακής είναι δύσκολα.

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις λίγη λύπη, καθώς το Σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του και ακολουθεί η καθιερωμένη σου ρουτίνα, όπως και η λίστα με τις υποχρεώσεις σου για το πρωί της Δευτέρας.

Παρόλα αυτά, αν νιώθεις αυτή τη λύπη και τη μελαγχολία κάθε βράδυ πριν πας για δουλειά, τότε σίγουρα αυτό είναι πρόβλημα.

#2 Έχεις νέες σωματικές παθήσεις

Έχεις πόνους που δεν είχες πριν μερικούς μήνες; Έχεις προβλήματα με τον ύπνο σου; Μήπως έχει αλλάξει η όρεξη και η διάθεση σου; Όλα αυτά είναι σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι για όλα αυτά ευθύνεται η δουλειά σου, αλλά αν όλα τα άλλα στη ζωή σου είναι ίδια και η δουλειά σου έχει αλλάξει, αξίζει να αναρωτηθείς αν η δουλειά σου είναι τελικά το πρόβλημα.

 #3 Δεν είσαι ενθουσιασμένος με τη δουλειά σου πλέον

Δεν χρειάζεται να είσαι χαρούμενος και να απολαμβάνεις την κάθε μέρα στη δουλειά. Είναι ανθρώπινο ορισμένες φορές να μην είσαι ευδιάθετος, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση μας εκτός από την δουλειά μας.

Παρόλα αυτά, το να μην σε ενθουσιάζει ποτέ η δουλειά σου σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εργάζεσαι για πολλούς λόγους, όπως για να μπορείς να συντηρείσαι, για να χρησιμοποιείς τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου και ενδεχομένως για να βοηθήσεις άλλους ή εσένα τον ίδιο να πετύχεις πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν.

Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κανένα από τους παραπάνω λόγους και δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, τότε μάλλον δεν σου αρέσει η δουλειά σου. Τι να κάνεις όταν μισείς τη δουλειά σου (και το να παραιτηθείς δεν είναι λύση) Δεν σου αρέσει η δουλειά σου

#4 Δεν είσαι τόσο καλός στη δουλειά σου, όσο ήσουν πιο παλιά

Έχεις αρχίσει και κάνεις μικρά λάθη που συνήθως δεν θα έκανες και είσαι λιγότερο αφοσιωμένος στη δουλειά σου, άρα και λιγότερο αποτελεσματικός.

Επομένως, αν νιώθεις ότι δεν είσαι καλός στη δουλειά σου και είσαι βέβαιος ότι κάποτε ήσουν, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου.

#5 Παραπονιέσαι ότι δεν σου αρέσει η δουλειά σου

Όλοι έχουμε φτάσει στο σημείο κάποια στιγμή να παραπονεθούμε για την δουλειά μας. Έχε υπόψη σου, ότι καλό είναι να λες τα παράπονα σου σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και δεν έχει καμιά σχέση με την δουλειά σου.

Ωστόσο, αν ξοδεύεις πολύ χρόνο και ενέργεια στο να παραπονιέσαι για να την δουλειά, θα πρέπει να σκεφτείς αν τα καλά υπερτερούν από τα κακά που βρίσκεις σε αυτήν. 

Χρειάζεσαι βοήθεια με την καριέρα σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#6 Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς επειδή δεν σου αρέσει η δουλειά σου

Είναι πιο εύκολο να δώσεις όλη την προσοχή σου σε κάτι, όταν φυσικά ασχολείσαι με αυτό.

Όταν δεν σου αρέσει η δουλειά σου, αυτό το αρνητικό συναίσθημα σου απορροφά όλη την ενέργεια και δεν μπορείς να επικεντρωθείς στα καθήκοντα σου και να είσαι παραγωγικός.

#7 Δεν έχεις πάρει αύξηση εδώ και πολύ καιρό

Τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου χωρίς αυτά. Καλώς ή κακώς ο μισθός είναι μια μορφή ανταμοιβής για τον κόπο της δουλειάς σου.

Επομένως, αν ο μισθός σου έχει μείνει σταθερός και οι απαιτήσεις της δουλειάς σου έχουν αυξηθεί, αυτό είναι κάτι το οποίο σε αποθαρρύνει καθώς νιώθεις να μην εκτιμούν οι ανώτεροι σου τις προσπάθειες σου.

#8 Δεν έχεις χρόνο και ενέργεια για τα ενδιαφέροντα σου

Ίσως φταίει το γεγονός ότι έχεις κατάθλιψη και δεν έχεις ενέργεια ή ενδεχομένως να εργάζεσαι τόσο πολύ που δεν έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με τα ενδιαφέροντα σου και να περάσεις χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια σου. Όποιος και να είναι ο λόγος, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα καλό σημάδι να «παραιτείσαι» από όλα όσα σε ευχαριστούν.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να βρεις ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σου ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να αποφορτίζεσαι από την δουλειά και να απολαμβάνεις τη ζωή σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!