Πώς να Αλλάξεις πραγματικά - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να Αλλάξεις πραγματικά

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Διαβάζεις πολλά άρθρα, πολλές καλές συμβουλές, ίσως παρακολουθείς και μαθήματα. Όμως το να διαβάζεις ή να ακούς συμβουλές δεν είναι αρκετό για να αλλάξεις.

Συνήθως προσφέρει απλά άλλη μία δόση ενθουσιασμού και αποτελεί άλλη μία μορφή αναβλητικότητας.

Και μιας και βρίσκεσαι εδώ και διαβάζεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ότι όλα αυτά στην πράξη δεν θα σε πάνε πουθενά.

Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και μας αρέσει να χαλαρώνουμε  τους εαυτούς μας σκεπτόμενοι και ονειρευόμενοι τι θα μπορούσαμε να γίνουμε ή να κάνουμε. Ονειροπολούμε και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες.

Όμως πολλοί λίγοι από εμάς κάνουν στην πράξη τις σκληρές και δύσκολες αλλαγές που χρειάζονται.

Αν έχεις πάρει σοβαρά την προσωπική σου ανάπτυξη και θες όντως να αλλάξεις, τότε πιο κάτω θα βρεις κάποιους πρακτικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επιταχύνεις την πρόοδό σου άμεσα.

1. Ξεφορτώσου ότι δεν σε αφήνει να αναπτυχθείς

Αυτό περιλαμβάνει «φίλους» και «γνωστούς» που σε εμποδίζουν από το να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς. 

Βλέπεις, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις ως δικαιολογίες για να μην αλλάξουν. Αυτές οι υποχρεώσεις όμως δεν είναι πραγματικές και συνήθως εμφυτεύονται μέσα σου εξαιτίας της συνήθειας και της οικειότητας.

Δεν ξέρω αν σου φαίνεται σκληρό ή εγωιστικό, όμως δεν είναι. Είναι απλά μια αναγκαιότητα που πρέπει να υιοθετήσεις προκειμένου να εστιάσεις σε εσένα και την ανάπτυξή σου.

Επιπλέον, θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση να βοηθήσεις όλους αυτούς τους γνωστούς σου στο μέλλον, μόλις φτάσεις στο σημείο που επιθυμείς για τον εαυτό σου και αλλάξεις πρώτα ο ίδιος

Εναλλακτικά σκέψου το σαν τη συμβουλή που δίνουν για τις έκτακτες ανάγκες στα αεροπλάνα: Βάλε πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου προτού προσπαθήσεις να βοηθήσεις τους άλλους…

2. Περιόρισε τα Social Media και την Τηλεόραση

Εκτός και αν χρησιμοποιείς τα Social Media για επαγγελματικούς λόγους, προχώρα και περιόρισέ τα δραστικά.

Και όταν αναφερόμαστε σε επαγγελματικούς λόγους, έχε υπόψη ότι είναι εύκολο να πούμε ψέματα στον εαυτό μας και να θεωρούμε ότι μέσα από αυτά μαθαίνουμε, αναπτυσσόμαστε ή φτιάχνουμε το προσωπικό μας “personal brand”. Όταν στην πράξη, απλά χάνουμε χρόνο, προσοχή και ενέργεια.

Στο κάτω –κάτω αν δεν είσαι ικανοποιημένος με το ποιος είσαι αυτή τη στιγμή, γιατί να χάνεις χρόνο παρακολουθώντας τις πράξεις άλλων; Ειδικά όταν αυτό είναι ένα τεχνητά φτιαγμένο απόσπασμα από τη ζωή τους.

Και μετά από λίγο μας γίνεται συνήθεια να ακολουθούμε ανθρώπους ακόμα και εντελώς ασύνδετους και άσχετους με τη ζωή μας. Πρόκειται όμως για απίστευτο χάσιμο χρόνου που συχνά έχει και άλλα αρνητικά αποτελέσματα καθώς συγκρίνεις τη ζωή σου με τις φαινομενικά (και μόνο) τέλειες ζωές των άλλων.

Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Πρόκειται για την απόλυτη μηχανή «μουδιάσματος» του εγκεφάλου και στο πέρασμα μηνών και ετών μας καταναλώνει πολύ χρόνο.

Σίγουρα σε όλους μας αρέσει να δούμε και ένα επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς. Αλλά ας το κάνουμε με μέτρο και κυριότερα, όταν έχουμε τελειώσει μία παραγωγική ημέρα και θέλουμε να ξεκουράσουμε και λίγο το μυαλό μας.

Πώς να αλλάξεις (πραγματικά)

3. Βάλε στη ζωή σου τους σωστούς ανθρώπους

Βρες ανθρώπους που θέλουν να αναπτυχθούν και να επιτύχουν, τόσο πολύ όσο κι εσύ.

Και κράτα επαφή μαζί τους. Φτιάξε μια σχέση που να στηρίζεται στην τιμιότητα, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια.

Γιατί αν μπορέσεις να βρεις ένα τέτοιο άτομο ή μια παρέα, η εξέλιξή σου θα επιταχυνθεί.

Καθώς σίγουρα θα συναντήσεις και εμπόδια, οι συζητήσεις με την παρέα αυτή θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πολλά από αυτά. Όπως και όταν βλέπεις άλλους να ξεπερνούν εμπόδια και να σημειώνουν πρόοδο, θα ορίζεις καλύτερα τι είναι δυνατό και ρεαλιστικό

4. Βρες τα ταλέντα σου

Αυτό συνδέεται με τον σκοπό σου στη ζωή και την ταυτότητά σου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ταλέντα σε κάμποσες περιοχές.

Το κυριότερο όμως είναι να βρούμε αυτό στο οποίο μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ήδη, αλλά ότι έχουμε το δυναμικό να γίνουμε.

Μετά θα μας γεμίζει ιδιαίτερα το να αφοσιωθούμε σε αυτό για τα επόμενα χρόνια και να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται.

Να ένα καλό σημάδι: Αν οι άλλοι αναγνωρίζουν κάποιο ταλέντο σου ή σου λένε ότι είσαι καλός σε κάτι, σημαίνει ότι υπάρχει δυναμικό εκεί.

Αυτό που χρειάζεται έπειτα είναι η συνειδητή απόφαση να δουλέψεις για να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό, επιμένοντας κάθε μέρα και ειδικά όταν «δεν το νιώθεις».

Για αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάσεις διάφορα πράγματα στη ζωή. Θα μάθεις τι αγαπάς να κάνεις, τι δεν σου αρέσει αλλά και σε τι έχεις φυσικό ταλέντο.

Και μετά θα μετατοπίσεις την ενέργεια και την προσοχή σου αποκλειστικά στο να εμβαθύνεις σε αυτή την ικανότητά σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!