Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, υπάρχουν όρια και περιοριστικές πεποιθήσεις που σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Μερικές από αυτές είναι καλές και μερικές κακές και πρόκειται για το είδος των περιοριστικών πεποιθήσεων που πρέπει να ξεπεράσεις.

Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιες περιοριστικές πεποιθήσεις είναι καλές και ποιες μας εμποδίζουν και μας κρατούν πίσω στη ζωή. Θα πρέπει να μάθεις πώς να ξεπερνάς αυτά τα εμπόδια για να απολαύσεις τα οφέλη του να μην είσαι περιορισμένος.

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις που επιβάλλεις εσύ στον εαυτό σου.

#1 Να είσαι ανοιχτός και πρόθυμος να το κάνεις

Για να ξεπεράσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου, θα πρέπει να κατανοήσεις τι είναι αυτό που επηρεάζει την ικανότητα σου να σκεφτείς πιο θετικά και δυναμικά ώστε να μην «παγιδεύεις» τον εαυτό σου σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας, επηρεάζει το σώμα μας και τα αποτελέσματά μας στη ζωή. Όταν επιλέγουμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, γινόμαστε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί σε άλλες πληροφορίες που μέχρι τότε μπλοκάρονταν από τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας.

Θα πρέπει να είσαι ανοιχτός σε αυτή την ιδέα και όχι απόλυτος. Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, θα αλλάξεις και τις πεποιθήσεις σου και αν καταφέρεις να τις αλλάξεις, θα αλλάξει και η συμπεριφορά σου.

#2 Επίλεξε την ανάπτυξη ή την διόρθωση των πεποιθήσεων σου

Για να αλλάξεις τις φράσεις που σου δημιουργούν όρια και περιοριστικές πεποιθήσεις, θα πρέπει να εστιάσεις περισσότερο στον εαυτό σου. Κάποιοι θα κρατήσουν για όλη τους τη ζωή τις πεποιθήσεις που έχουν, διότι δεν είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικός τρόπος σκέψης.

Άλλοι καλλιεργούν φυσικά μια νοοτροπία ανάπτυξης και μπορούν να σκέφτονται με τρόπο που τους βοηθά να εξερευνήσουν νέες ιδέες. Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό σε ορισμένες περιπτώσεις, διότι μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από κάτι άλλο.

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου απαλλαγμένο από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχεις θέσει εσύ ο ίδιος, θα πρέπει να μάθεις να ακούς περισσότερο το μέσα σου.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να τα καταφέρει. Απλά θα πρέπει να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει σε εσένα για να το κάνεις και να ξεπεράσεις οτιδήποτε σε περιορίζει. Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις

#3 Μην χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις

Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά για να κρατήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή. Το θέμα είναι όμως, ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί να μας «ξεγελάσει» κατά κάποιο τρόπο και να πιστέψουμε τελικά σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε.

Μερικές από τις λέξεις ή φράσεις λοιπόν, που δίνουν την ένδειξη περιοριστικών πεποιθήσεων εμπεριέχουν άρνηση και πιο συγκεκριμένα η λέξη «Δεν» ή «Ποτέ». Για παράδειγμα, «Δεν μπορώ» , «Δεν γίνεται», «Ποτέ δεν θα καταφέρω…» κλπ.

Αυτές οι λέξεις και φράσεις υπερισχύουν στον εγκέφαλο σου και σε εμποδίζουν να ξεπεράσεις τα εμπόδια και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις καθαρά ώστε να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου αλλά να βρίσκεσαι προσκολλημένος στην αρνητική πλευρά των καταστάσεων, παραμένοντας στην αδράνεια και στην στασιμότητα.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε φόβους, αλλά δεν πρέπει να περιορίζουμε το εαυτό μας με αρνητικές σκέψεις. Όταν μπορέσεις να εντοπίσεις τις λέξεις και τις φράσεις που στέκονται εμπόδιο σε πράγματα που θες να καταφέρεις, τότε θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου και να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου.

Θες να ξεπεράσεις τις πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#4 Συναναστρέψου με τους κατάλληλους ανθρώπους για να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις και τα όρια που επιβάλλεις στον εαυτό σου, πολύ συχνά τροφοδοτούνται και από διάφορα ξεπερασμένα λανθασμένα «γεγονότα» που συγκεντρώθηκαν από το διαδίκτυο ή από φίλους.

Επομένως, αν θέλεις να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου και να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με ποιους κάνεις παρέα, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Αν συναναστρέφεσαι με τους κατάλληλους ανθρώπους, θα σε βοηθήσουν και εκείνοι με τον τρόπο τους να αντιμετωπίσεις αυτές τις πεποιθήσεις.

#5 Δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης για τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Για να ξεπεράσεις τα όρια και τους περιορισμούς που έχεις θέσει στον εαυτό σου, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα σχέδιο δράσης. Εμπιστεύσου κάποιον, είτε έναν ειδικό, είτε κάποιον από τον περίγυρο σου, ο οποίος θα ελέγχει κατά πόσο είσαι υπεύθυνος, πιστεύεις στον εαυτό σου και έχεις αυτοπεποίθηση.

Μην το αφήσεις στην τύχη του γιατί έτσι θα καταφέρεις το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να ενισχύσεις αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις που υπάρχουν στο μυαλό σου. Δούλεψε πρώτα με τον εαυτό σου και αν το θες πραγματικά θα βρεις έναν τρόπο να ξεπεράσεις και να απελευθερωθείς από αυτές τις πεποιθήσεις και να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!