Η σημασία της Ομάδας στην καριέρα σου - Purpose Συμβουλευτική

Η σημασία της Ομάδας στην καριέρα σου

By Ευγενία Λαζάρου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι πολλές οι φορές που όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί, ειδικά μετά από κάποιο λάθος ή ασυνεννοησία, αν θα ήταν καλύτερα να εκτελούσαμε όλες μας τις εργασίες μόνοι μας, χωρίς να στηριζόμαστε σε άλλους.

Αυτή είναι μάλλον η πιο τυπική σκέψη που κάνουμε, όταν κάποιο άτομο του επαγγελματικού ή προσωπικού μας περιβάλλοντος αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών μας. Πιστεύω πραγματικά, πως δεν υπάρχει άτομο που να μην του έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Και φυσικά από όλων το μυαλό περνά, έστω και ραγδαία η σκέψη:

Μήπως πρέπει να βασίζομαι μόνο στις δυνατότητες μου, και να ολοκληρώνω μόνος μου όλες τις εργασίες μου;

Σκέψη καθόλου λογική και φυσικά καθόλου πρακτική. Η απομόνωση και η πεποίθηση ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια συνεργατών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφήΟ κύκλος των ατόμων που μας περιβάλει όχι μόνο δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά συμβάλει και στο μέγεθος της επιτυχίας μας!

Η σημασία της ομάδας

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τη σημασία που δίνουν τα επιτυχημένα άτομα όλων των κλάδων στους συνεργάτες που τα περιβάλλουν. Η επιλογή των σωστών ατόμων για τη δημιουργία ομάδας και όχι μόνο, έχει αποκαλεστεί από πολλούς ως το «μαγικό όπλο» για την επιτυχία.  Και αν το σκεφτούμε πιο αναλυτικά, θα κατανοήσουμε πόσο θετικά μπορούν να επιδράσουν κάποια άτομα στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση στην παραγωγικότητα μας. Μια θετική σκέψη ή πρόταση την κατάλληλη στιγμή μπορεί να αντιστρέψει αυτόματα το αρνητικό κλίμα.

Οι 3 τύποι ομάδων και ποια να επιλέξεις για την επιχείρησή σου

Και στην επαγγελματική ζωή, όπως και στην προσωπική, έχει τεράστια σημασία το «δούνε και λαβείν»

Γιατί μπορεί να υπάρχουν οι άβολες στιγμές, τα λάθη, οι διαφωνίες και πολλές φορές ακόμα και προδοσίες, αλλά υπάρχουν και οι στιγμές που όλοι μας χρειαζόμαστε υποστήριξη. Ένα στοιχείο ακόμη πιο σημαντικό και από την υποστήριξη είναι η επιρροή. Σε όλες σχεδόν τις λίστες που περιγράφουν τις συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων, αναφέρεται η σημασία της ομάδας και της θετικής επιρροής για την κατάκτηση της επιτυχίας.

Πολλά μυαλά είναι πάντα καλύτερα από ένα

Μπορεί η πεποίθηση και η τάση αυτή, να προέρχεται από την ανάγκη των ατόμων να ανήκουν σε μια ομάδα ή ένα κοινωνικό σύνολο. Ίσως πάλι, να παίζει ρόλο το συναίσθημα που μας δημιουργείται από την πεποίθηση πως δεν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες μόνοι μας. Το σίγουρο είναι όμως, πως η σωστή ομάδα είναι η κινητήριος δύναμη για μια επιτυχημένη πορεία.

Παράλληλα, το δίκτυο που δημιουργεί κάποιος και εκτός των ορίων της εργασιακής του ομάδας, παίζει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν σε ένα επαγγελματία εκτός από την εργασιακή του ομάδα, να αναπτύσσει και μια ομάδα επαγγελματιών που θα τον βοηθούν να βελτιώνεται συνεχώς και να εξελίσσεται.

Η σημασία του Mentor και του Coach

Είτε κάποιος χρειάζεται συμβουλές και καθοδήγηση, είτε στοχευόμενη εκπαίδευση για να ολοκληρώσει ένα έργο, η συμβολή ενός μέντορα ή ενός coach (ή και των δύο μαζί), μπορεί να οδηγήσει στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα πιο επιτυχημένα και πιο άμεσα.

Το να μοιράζεσαι το όραμα και τις φιλοδοξίες σου με κάποιον πιο έμπειρο από εσένα, και να παίρνεις feedback και πολύτιμη γνώση όταν το χρειάζεσαι, είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που μόνο ένας μέντορας μπορεί να σου χαρίσει. Ή όταν αυτό που χρειάζεσαι είναι η εκπαίδευση για να ολοκληρώσεις επιτυχημένα ένα στόχο ή μια εργασία που έχεις θέσει, τότε ένας coach μπορεί να προσφέρει την βοήθεια του σε πολλά στάδια της επαγγελματικής σου πορείας.

Είτε μέσω της ομάδας, είτε μέσω των επαγγελματιών που μπορεί κάποιος να εντάξει στο δίκτυο του, μπορεί να εξελιχθεί και ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος, και να φτάσει πολύ πιο “μακριά” από ότι θα έφτανε μόνος.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!