Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Ξεκίνημα της καριέρας σου - Purpose Συμβουλευτική

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Ξεκίνημα της καριέρας σου

By Ευγενία Λαζάρου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η αλήθεια είναι πως κανένα επαγγελματικό ξεκίνημα δεν είναι εύκολο.

Και το πρόβλημα είναι πως, όχι μόνο το ξεκίνημα αλλά, όλη η επαγγελματική σταδιοδρομία μας είναι ένας ατελείωτος δρόμος που άλλοτε είναι εύκολος και άλλοτε κουραστικός και δύσκολος. Ίσως βέβαια, και αυτή να είναι η μαγεία αυτής της διαδρομής, όταν κάποιος την κοιτάζει στο σύνολο της.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, πως εάν κατά το ξεκίνημα είχαμε γλιτώσει μερικά σημαντικά λάθη πριν να είναι πολύ αργά, αυτή η μαγεία του επαγγελματικού μας “ταξιδιού” θα χανόταν.

Γιατί όλοι το ξέρουμε καλά: Τα λάθη κοστίζουν, και μάλιστα ακριβά!

Τα λάθη μας σίγουρα είναι σημαντικά, γιατί μας διδάσκουν και μας κάνουν καλύτερους και πιο έμπειρους. Είναι μια κατηγορία λαθών όμως, που θα ήταν καλύτερα να αποφύγουμε.

Τα παρακάτω λάθη, πηγάζουν πιο πολύ από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και τον φόβο να βγούμε μπροστά, παρά από μια κατάσταση που ξέφυγε από τον έλεγχο μας ή μια αναποδιά. Εάν δεν θέλουμε λοιπόν να ρισκάρουμε την καριέρα μας χωρίς λόγο, θα ήταν καλύτερα να αποφύγουμε τα παρακάτω:

#1 Μοναχικός “παίκτης”

Η σημασία της ομάδας και στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία είναι πολύ σημαντική. Όταν κάποιος δρα εγωιστικά, χωρίς να υπολογίζει τους συναδέλφους του, τους υφιστάμενους ή ακόμα χειρότερα τους προϊστάμενους του, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για αυτόν. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ένα προσόν που βοηθά αυτόν που το διαθέτει σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και όχι αδυναμία.

#2 Δεν υπάρχει πλάνο

Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις και να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Το να αφήσει κάποιος την δουλεία του λόγω προβλημάτων, ακόμα και αν αυτά είναι πολύ σοβαρά, χωρίς να έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα του, ισοδυναμεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με επαγγελματική αυτοκτονία. Μια επιτυχημένη καριέρα θέλει στρατηγικό σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Δυστυχώς οι άβολες στιγμές και οι δύσκολοι χαρακτήρες δεν λείπουν από καμία δουλειά, αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως πρέπει να τα “τινάζουμε” όλα στον αέρα! Να επισημάνουμε πως αυτό το φαινόμενο συνήθως συμβαίνει πολύ συχνότερα στην αρχή της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, που ο ενθουσιασμός και η παρορμητική συμπεριφορά μας κάνει πολλές φορές απερίσκεπτους.

#3 Κυνηγάς μόνο τα λεφτά και το “image”

Το να έχει κάποιος φιλοδοξίες είναι απόλυτα κατανοητό και επιθυμητό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο μοναδικός στόχος ενός επαγγελματία πρέπει να είναι τα χρήματα και η φήμη. Τα κίνητρα μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, εάν είναι καθαρά εγωιστικά, αργά ή γρήγορα θα φανερωθούν. Όταν το άτομο που εργάζεται σε έναν επαγγελματικό χώρο, και κατ’ επέκταση κλάδο, δεν είναι ειλικρινές και αληθινό, πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί, και το αποτέλεσμα δεν θα είναι η άνοδος, αλλά η κάθοδος.

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο Ξεκίνημα της καριέρας σου

#4 Απουσία προσωπικής έκφρασης

Το να μην εκφέρεις τη γνώμη σου, σίγουρα είναι ασφαλές. Από την ασφάλεια όμως (το γνωστό και ως comfort zone) δεν ξεχώρισε ποτέ κανείς. Το να έχει κάποιος το θάρρος της γνώμης του, και να μην λέει σε όλα ναι, είναι πολύτιμο σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό και εκτιμάται δεόντως. Αν στο χώρο εργασία σου δεν εκτιμάται το γεγονός του να έχει κάποιος γνώμη, τότε βρίσκεσαι σε λάθος εργασιακό περιβάλλον.

#5 Απουσία ρίσκου

Στην ίδια κατηγορία με πριν, η έλλειψη ανάληψης ρίσκου είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνει κάποιος στην αρχή της καριέρας του. Τα καλά υπολογισμένα ρίσκα, είναι αυτά που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, ανοίγουν δρόμους και δίνουν προοπτικές για την περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη. Στην ζωή για να περάσεις από το ένα στάδιο της ζωής σε ένα άλλο, πρέπει να ρισκάρεις. Έτσι και στην επαγγελματική ζωή.

Όπως λοιπόν μπορείς να συμπεράνεις από τα παραπάνω, τα προαναφερθέντα λάθη, είναι αυτά που κάνουμε στο ξεκίνημα της καριέρας μας, λόγω έλλειψης εμπειρίας και αυτοπεποίθησης. Αυτά λοιπόν τα επαγγελματικά “ατοπήματα”, όχι μόνο δεν είναι εκπαιδευτικά αλλά είναι σίγουρο πως εάν τα κάνουμε, κάποια στιγμή θα το μετανιώσουμε.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!