Βγάλε την Αταξία από τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Βγάλε την Αταξία από τη ζωή σου

 
 

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ευτυχία, λέει μια φινλανδική παροιμία, είναι ένα μέρος ανάμεσα στο πολύ λίγο και στο πάρα πολύ. Και η αλήθεια είναι πως αν στη ζωή σου έχεις πολύ λίγα πράγματα, φίλους ή γεγονότα να σε απασχολούν, τότε γρήγορα αυτή θα αρχίσει να σου φαίνεται άδεια και χωρίς νόημα. Αν πάλι έχεις πάρα πολλά να τρέχουν καθημερινά, τότε θα νιώθεις καταπιεσμένος και σκλάβος των περιστάσεων.

Όμως, αν και είναι ξεκάθαρο γιατί το «πολύ λίγο» δεν είναι αρκετό για μια ευτυχισμένη ζωή, το «πάρα πολύ» συχνά προκαλεί σύγχυση. Όταν έχεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου, πολλές ασχολίες, δεσμεύσεις, ανθρώπους κλπ στη ζωή σου, εύκολα αισθάνεσαι πως όλα βαίνουν καλώς. Πως μπορεί να δυσκολεύεσαι, αλλά βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Πολλές φορές αυτό αποδεικνύεται μια ψευδαίσθηση.

Το πρόβλημα είναι πως το «πάρα πολύ» δημιουργεί αταξία και χάος και η αταξία είναι εχθρός της επιτυχίας και της παραγωγικότητας. Κάνει τη ζωή να μοιάζει με έναν λαβύρινθο όπου, ψάχνοντας την έξοδο, έρχεσαι όλη την ώρα αντιμέτωπος με σταυροδρόμια. Καλείσαι δηλαδή να κάνεις συνεχώς επιλογές που σε αποσπούν από τους στόχους σου και σε οδηγούν σε αδιέξοδα.

Και όση περισσότερη αταξία υπάρχει, τόσο περισσότερο άγχος και λιγότερη ικανοποίηση θα έχεις.

Σίγουρα θα το έχεις νιώσει κάποια στιγμή. Το συναίσθημα πως είσαι αδύναμος να καθορίσεις τη ζωή σου. Πως δεν έχεις εσύ τον έλεγχο και ενώ έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο που θες να πετύχεις, κάθε φορά κάτι συμβαίνει και αλλάζεις πορεία.

Και τί μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;

Μα φυσικά να διαλύσεις το χάος. Να οργανωθείς και να αγκαλιάσεις την τάξη και την απλότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Και για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις όσα δεν είναι πραγματικά σημαντικά.

Ξεκίνα από το περιβάλλον σου

Ο χώρος στον οποίο ζούμε και δουλεύουμε, λέει πολλά για το πώς αισθανόμαστε. Είναι μια αντανάκλαση της διάθεσής μας. Αν βρίσκεται σε αταξία τότε και το μυαλό μας βρίσκεται σε αταξία.

Ρίξε λοιπόν μια ματιά τριγύρω στο σπίτι σου ή το γραφείο σου και αναρωτήσου.

Πόσα αντικείμενα από αυτά που φυλάς σου είναι πραγματικά χρήσιμα και απαραίτητα; Πόσα ρούχα από τη ντουλάπα σου χρειάζεσαι και αξιοποιείς; Πόσες από όλες αυτές τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές θα ξαναχρησιμοποιήσεις; Όλα αυτά τα παλιά έγγραφα είναι όντως σημαντικά;

Πιθανόν να κρατάς πράγματα καθαρά από νοσταλγία και άλλους συναισθηματικούς λόγους. Πράγματα που θα έπρεπε να είχες πετάξει αρκετό καιρό πριν, αλλά δε θες γιατί «μπορεί να ξαναχρειαστούν κάποια στιγμή» ή σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια. Έτσι όμως απλά συσσωρεύεις σαβούρα και αυξάνεις την αταξία στη ζωή σου.

Αντί λοιπόν να τα κρατάς, σκέψου πόσο απαραίτητα και σημαντικά σου είναι. Αν η απάντηση είναι απλά λίγο ή καθόλου, τότε αφαίρεσέ τα από τη ζωή σου.

Βγάλε την Αταξία από τη ζωή σου

«Καθάρισε» το πρόγραμμά σου

Επόμενο βήμα είναι να ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμά σου. Στις δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις, τα σχέδια ή τις καθημερινές συνήθειες που έχεις. Ειδικά στην περίπτωση που το πρόγραμμα σου είναι γεμάτο και δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι πως ή προσπαθείς να πετύχεις πολλά πράγματά μαζί ή πως δυσκολεύεσαι να πεις όχι.

Δες λοιπόν μία μία τις δραστηριότητες και αναρωτήσου.

Είναι αυτή η δραστηριότητα σημαντική; Είναι απαραίτητη για να πετύχεις τους στόχους σου; Πρέπει οπωσδήποτε να την κάνεις εσύ; Σε κάνει χαρούμενο;

Αν η απάντηση στα πιο πολλά είναι όχι, τότε προφανώς δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια σε κάτι που δεν έχει αξία για σένα. Βγάλε την ασχολία αυτή από το πρόγραμμά σου και άσε χώρο για σένα και για νέες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς.

Για να βάλεις την καθημερινότητά σου σε μια σειρά, δες εδώ

«Καθάρισε» το μυαλό σου

Μιλώντας για αταξία, δεν αναφερόμαστε μόνο στα ρούχα που είναι πεταμένα στο πάτωμα και τα απομεινάρια από τη χθεσινή πίτσα. Εννοούμε και όλα εκείνα τα πράγματα που στέκονται ανάμεσα σε σένα, τους στόχους σου και τη ζωή που θες να ζήσεις. Αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, καθώς εδώ είναι που η αταξία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστρεπτική.

Η ενοχή για λάθη και επιλογές του παρελθόντος, η μόνιμη ανησυχία για το μέλλον και ο εσωτερικός κριτής μας, είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές που παίρνει η αταξία και αυτές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά. Και ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσεις είναι  α) να αποδεχτείς τα αρνητικά συναισθήματα και β) να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.

Αποδέξου λοιπόν τα λάθη που έκανες στο παρελθόν καθώς ότι έγινε δεν αλλάζει και δεν πρέπει να το αφήνεις να σε κρατάει πίσω. Αποδέξου τους περιορισμούς σου και αποδέξου το άγχος και την ανησυχία για το μέλλον, καθώς είναι φυσιολογικά συναισθήματα. Σταμάτα όμως να παίζεις συνεχώς την ίδια κασέτα στο μυαλό σου. Εστίασε στους στόχους, την εξέλιξη και τη βελτίωση σου.

Το χάος και η αταξία ρουφάνε την ενέργεια σου και διεκδικούν συνεχώς τον χρόνο σου. Διαμόρφωσε λοιπόν τη ζωή σου και τις συνήθειες σου έτσι ώστε να είναι τα πράγματα πιο απλά και οργανωμένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τον έλεγχο και να εστιάσεις την προσοχή σου στις προτεραιότητες σου και τους στόχους σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!