5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον - Purpose Συμβουλευτική

5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Εκτός από το ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά το πώς νιώθουν οι εργαζόμενοι για την δουλειά τους είναι το εργασιακό περιβάλλον.

Με τον όρο εργασιακό περιβάλλον, εννοούμε οτιδήποτε αποτελεί μέρος της εμπλοκής των εργαζομένων με την ίδια την εργασία, όπως η σχέση με τους συναδέλφους και τους προϊστάμενους, την οργανωτική κουλτούρα, το χώρο για προσωπική ανάπτυξη κ.λπ.

Ένα καλό εργασιακό περιβάλλον κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται ωραία όταν έρχονται στη δουλειά και αυτό τους παρέχει το κίνητρο να συνεχίσουν όλη την ημέρα.

Αν ψάχνεις για νέα δουλειά, σίγουρα το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που δεν πρέπει να παραλείψεις να μελετήσεις. Το εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σου.

Εξάλλου, είναι το μέρος στο οποίο ενδεχομένως να εργάζεσαι για αρκετό καιρό, επομένως δεν θα ήθελες να δυσανασχετείς κάθε πρωί πριν πας στη δουλειά. Παρακάτω υπάρχουν 5 ιδιότητες που εκτιμούν οι εργαζόμενοι και οι προϊστάμενοι σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

#1 Ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία πρέπει να υπάρχει σε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον

Η ειλικρινής και ανοιχτή μορφή επικοινωνίας κάνει τον εργαζόμενο να αισθάνεται ότι αυτό που έχει να πει έχει αξία και ακούγεται η γνώμη του. Είναι αυτό που κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν ότι ανήκουν στον οργανισμό.

Η εργασία και οι κόποι σου τότε αποκτούν ουσιαστικά νόημα, επειδή γνωρίζεις ότι αυτό που συνεισφέρεις επηρεάζει άμεσα τον οργανισμό με τον οποίο συνδέεσαι.

Επίσης, είναι σημαντικό για το προσωπικό να συζητά αρκετά συχνά τη φιλοσοφία, την αποστολή και τις αξίες του οργανισμού, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και των επαγγελματικών συναντήσεων για να διασφαλιστεί ότι όλοι γνωρίζουν για τι εργάζονται, εκτός από την χρηματική αμοιβή τους.

Η ανοιχτή επικοινωνία βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων στις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και μεταξύ των υφισταμένων και των προϊσταμένων. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την επίσημη ιδιότητα τους.

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία σε κάθε εργαζόμενο να μην φοβηθεί να προτείνει ιδέες, προκειμένου να βελτιωθούν οι εργασιακές διαδικασίες και συνθήκες. Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά εργασιακό περιβάλλον

#2 Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής. Η ύπαρξη αυτής της ισορροπίας βελτιώνει την εργασιακή ικανοποίηση μεταξύ των εργαζομένων, επειδή αισθάνονται ότι δεν παραβλέπουν τους άλλους τομείς της ζωής τους που είναι, αν όχι περισσότερο, εξίσου σημαντικοί για αυτούς.

Όταν οι εργαζόμενοι εκπληρώνουν τις διάφορες ανάγκες και στόχους στη ζωή τους, όπως εκείνους της οικογένειας, των φίλων, των πνευματικών αναζητήσεων, της αυτοβελτίωσης, τότε μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και να αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους.

Εκτός αυτού, οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε περισσότερες εμπειρίες στη ζωή εκτός εργασίας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν κερδίσει και να το εφαρμόσουν στην εργασία τους.

#3 Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη χαρακτηρίζει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον

Σε μια εποχή που γίνονται συνεχώς αλλαγές, είναι απαραίτητο για τους οργανισμούς να ενημερώνονται για τις αλλαγές και να εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους ανάλογα. Για παράδειγμα, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, πράγμα που σημαίνει ότι, αυτό που χρησιμοποιούσαν οι οργανισμοί πριν από δέκα χρόνια σήμερα θεωρείται παρωχημένο.

Η υιοθέτηση των αλλαγών είναι ιδιαίτερη σημαντική τη σημερινή εποχή. Ένας οργανισμός που εστιάζει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζομένους του και την ενίσχυση της παραγωγικότητας του οργανισμού στο σύνολο του.

Οι προϊστάμενοι μπορούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη είτε των soft skills, είτε των hard skills των εργαζομένων τους. Σε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον, ο προϊστάμενος σου φροντίζει για την προσωπική σου εξέλιξη και ανάπτυξη, καθώς και για την σχέση σου με τους άλλους συναδέλφους σου.

Αντιμετωπίζεις προβλήματα στη δουλειά σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#4 Αναγνώριση των προσπαθειών σου

Η επιβράβευση των προσπαθειών είναι απαραίτητη, όταν οι προϊστάμενοι θέλουν να ενθαρρύνουν τους υφισταμένους τους και να τους παροτρύνουν να συνεχίσουν να εργάζονται το ίδιο σκληρά.

Μια ανταμοιβή δεν χρειάζεται να έχει χρηματικό χαρακτήρα. Μερικές φορές, ακόμη και μια απλή λεκτική αναγνώριση από τον προϊστάμενο είναι το μόνο που χρειάζεται για να τονώσει τα κίνητρα των εργαζομένων.

Όταν η σκληρή δουλειά ανταμείβεται κατάλληλα και αναγνωρίζεται, αισθάνεσαι ότι εκτιμώνται οι προσπάθειες σου από τον οργανισμό.

#5 Ομαδικό πνεύμα

Ως κοινωνικά όντα, φυσικά αναζητούμε υποστήριξη από τους συνομηλίκους μας και επιδιώκουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα.

Επομένως, όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές στη δουλειά είναι καλό να συσπειρώνεσαι με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου και να προσπαθείτε όλοι μαζί να επιλύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Έτσι, όλοι οι εργαζόμενοι μαθαίνουν να μην αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις εγωιστικά, αλλά να εργάζονται για το κοινό καλό και για τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Δεν είναι εύκολο να υπάρχει ομαδικό πνεύμα μεταξύ των εργαζομένων, διότι θα πρέπει πρώτα όλοι να αποδεχτούν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει κάθε μέλος της ομάδας.

Είναι απαραίτητο, να κατανοήσουν όλοι ότι εργάζονται για έναν κοινό στόχο και να μην εστιάζουν στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!