9 τρόποι να εξαλείψεις το άγχος σου για το Job Interview - Purpose Συμβουλευτική

9 τρόποι να εξαλείψεις το άγχος σου για το Job Interview

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι περισσότεροι από εμάς αγχώνονται πολύ πριν το Job Interview και φυσικά και κατά την διάρκειά του. Και αυτό είναι απολύτως λογικό και ανθρώπινο. Όσο περισσότερο άγχος έχεις όμως, τόσο πιο νευρικός θα είσαι και τόσο χειρότερη απόδοση θα έχεις.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά προκειμένου η διαδικασία να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται.

#1. Η προετοιμασία είναι το παν

Η προετοιμασία είναι πολύ βασική. Δεν θα νιώθεις άγχος, αν γνωρίζεις ότι έχεις προετοιμαστεί στα βασικά:

  • Διάβασε με προσοχή το site της επιχείρησης, για να ξέρεις πλήρως με τι ασχολείται αλλά και ποια είναι τα κύρια projects που τρέχει αυτή την εποχή.
  • Ψάξε λεπτομέρειες για τον άνθρωπο που θα σου πάρει την συνέντευξη (το LinkedIn είναι μια καλή αρχή).
  • Ετοίμασε μια λίστα με ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις εσύ για την θέση και την εταιρία να έχεις μαζί σου. (σε περίπτωση που χρειάζεσαι συγκεκριμένα παραδείγματα, επανερχόμαστε με σχετικό άρθρο).

 

#2. Επίλεξε με προσοχή τα ρούχα που θα φορέσεις

Από την στιγμή ήδη που θα κλείσεις τη συνέντευξη, σκέψου τι θα φορέσεις εκείνη τη μέρα και φρόντισε το σύνολο που θα φορέσεις να είναι καθαρό και έτοιμο έτσι ώστε να δείχνεις και να νιώθεις τέλεια. Ετοίμασε τα ρούχα σου από την προηγούμενη ημέρα, προκειμένου να έχεις χρόνο να κάνεις αλλαγές, αν κάτι δεν είναι έτοιμο.

 

#3. Έχε μαζί το υλικό σου

Έχε μαζί σου οπωσδήποτε ένα σημειωματάριο για να κρατάς σημειώσεις, όπως και μερικά αντίγραφα του Βιογραφικού σου (πολλοί το ξεχνούν και είναι μια βασική παράλειψη που βλέπω συχνά).  Έχε επίσης καταγεγραμμένη μαζί σου την διεύθυνση της εταιρίας και το ονοματεπώνυμο αυτού που θα δεις.

 

#4. Πρόβαρε το Interview

Πρόβαρε τη συνέντευξη στο μυαλό σου και «τρέξε» την από την αρχή έως το τέλος. Φαντάσου τον εαυτό σου να μπαίνει στο δωμάτιο, να σφίγγει το χέρι του συνεντευξιάζοντα, να κάθεται στο τραπέζι και να μιλάει. Φαντάσου να απαντάς στις ερωτήσεις, αλλά και να θέτεις δικά σου θέματα.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια, μπορούμε να προετοιμάσουμε μαζί σου τις απαντήσεις σε όλα τα στρυφνά ερωτήματα που μπορεί να σου γίνουν.

#5. Ανέβασε ρυθμούς

Πριν μπεις στη συνέντευξη ανέβασε τους ρυθμούς σου, είτε ακούγοντας το αγαπημένο σου δυνατό τραγούδι ή κάνε κάποια ελαφριά άσκηση (πχ ανέβα από τις σκάλες) προκειμένου να τονώσεις λίγο τον εαυτό σου, αλλά και να πάρεις το μυαλό σου από το Interview και το άγχος που αυτό συνεπάγεται.

 

#6. Σπάσε τον πάγο

Όταν μπεις στο δωμάτιο του Interview να είσαι ανθρώπινος και να πεις κάτι ευχάριστο, όπως «Μάλιστα, αυτό θα πει ωραία θέα», κοιτώντας προς το παράθυρο. Χωρίς όμως να δώσεις κάποιου είδους παράσταση. Αυτό που θες να κάνεις είναι να σπάσεις τον πάγο, ώστε να είστε όλοι πιο χαλαροί.

9 τρόποι να εξαλείψεις το άγχος σου για το Job Interview

#7. Μην υπερβάλλεις στο μυαλό σου

Η συνέντευξη είναι απλά ένας είδος networking event. Εσύ και ο συνεντευξιάζων απλά θα μοιραστείτε πληροφορίες και εντυπώσεις ο ένας για τον άλλο. Σίγουρα είσαι ο ιδανικός εργαζόμενος για κάποιον εργοδότη, και ίσως είναι αυτός που έχεις απέναντί σου. Ούτε αυτή η δουλειά είναι η χρυσή ευκαιρία όμως, ούτε η μοναδική.

 

#8. Φτάσε εγκαίρως

Φρόντισε να είσαι στην ώρα σου και λίγο νωρίτερα. Αυτό δείχνει επαγγελματισμό και άνθρωπο που σέβεται τον χρόνο των άλλων. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά από την εμπειρία μου δυστυχώς δεν είναι.

 

#9. Αξίζεις πολύ

Τέλος έχε υπόψη σου ότι ως επαγγελματίας αξίζεις πολύ. Παίρνεις και εσύ συνέντευξη από την εταιρία, όσο σου παίρνει κι αυτή. Και όσο πιο πολύ εμπιστοσύνη δείχνεις για τον εαυτό σου, τόσο πιο πολύ θα σου δείξει και αυτή.

Όπως και να έχει, όταν τελειώσεις με το Interview, γιόρτασέ το. Σου αξίζει!

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!