Πρώτη μέρα σε νέα δουλειά: Πώς να κάνεις καλή εντύπωση - Purpose Συμβουλευτική

Πρώτη μέρα σε νέα δουλειά: Πώς να κάνεις καλή εντύπωση

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Πέρασες από τα job interviews με επιτυχία, σου έγινε η πρόταση, το πανηγύρισες με τους φίλους σου και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: οι πρώτες μέρες σε μια νέα δουλειά αποτελούν συνήθως το πιο δύσκολο μέρος.

Όσο πολύ κι αν ετοιμαστείς, πάντα υπάρχει χώρος για λάθη που μπορεί να γίνουν. Και αυτό μπορεί να στο βεβαιώσει κάθε εργαζόμενος. Όπως και να έχει όμως, μπορείς να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια καλή εντύπωση τις πρώτες ημέρες, κάτι πολύ σημαντικό καθώς οι πρώτες εντυπώσεις σε ακολουθούν για πολύ καιρό μετά.

 

1. Έχε αυτοπεποίθηση

Εντάξει, είναι λογικό να είσαι κάπως νευρικός, αλλά αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, μην περιμένεις κανένας άλλος να έχει. Οπότε χαλάρωσε: ο εργοδότης σου έδωσε τη δουλειά επειδή πιστεύει σε σένα.

Αυτή η νευρικότητα που νιώθεις δεν είναι απαραίτητα κακή, ειδικά αν μπορείς να την διοχετεύσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως το να αμφιβάλλεις εντελώς, λόγω άγχους, για τις ικανότητές σου, μπορεί να χαλάσει πολύ την εικόνα σου. Πάρε βαθιά αναπνοή, χαλάρωσε και έχε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δείξεις ότι έχεις, τόσο πιο πολύ θα σε σεβαστούν ως επαγγελματία και οι νέοι συνάδελφοι.

 

2. Να είσαι μετρημένα φιλικός

Φυσικά θες να δείχνεις φιλικός και προσηνής στους νέους συναδέλφους σου αλλά πρόσεξε να μην ξεπεράσεις την γραμμή από το «επαγγελματικό» στο «προσωπικό», ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Μπορείς να συμμετάσχεις σε συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων πάνω σε «ασφαλή» θέματα, όπως κάποια ταινία ή εστιατόριο, αλλά προσπάθησε να μην εμπλακείς σε δύσκολα και πολωτικά θέματα, όπως τα πολιτικά.

Θυμήσου ότι όσο καλά και να φαίνεται ότι τα πηγαίνεις με τους νέους συναδέλφους, είναι συνάδελφοι και όχι φίλοι.

Επιπλέον σίγουρα μιας και είναι ο πρώτος καιρός δεν έχεις αντιληφθεί ακόμα πλήρως τις δυναμικές του νέου χώρου. Για αυτό προσπάθησε να ισορροπήσεις ανάμεσα στο είμαι απρόσιτος και το γίνομαι φαφλατάς και δημιουργώ κακή εντύπωση.

Πρώτη μέρα σε νέα δουλειά: Πώς να κάνεις καλή εντύπωση

3. Μην διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις

Ενώ, όπως γράψαμε παραπάνω, θες να δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παριστάνεις ότι ξέρεις τα πάντα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι οι συνάδελφοι ότι δεν γίνεται να ξέρεις όλες τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας από τις πρώτες μέρες και επιπλέον θα θέλουν να σου δείξουν τα «κατατόπια».

Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία, για να ρωτήσεις και να μάθεις όσο πιο πολλά πράγματα γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δείχνεις άσχετος, όσο ότι ως σωστός επαγγελματίας χρειάζεσαι διευκρινήσεις για να βεβαιωθείς ότι καταλαβαίνεις πως γίνονται εκεί τα πράγματα. Κάτι που αποτελεί απόδειξη και του πόσο σοβαρά παίρνεις το νέο σου ρόλο.

 

4. Πρόσεξε το ντύσιμό σου

Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς την σημασία του να ντύνεσαι με επαγγελματισμό. Είναι γνωστό το ρητό ότι οι άνθρωποι μέσα σε επτά δευτερόλεπτα δημιουργούμε εντυπώσεις για κάθε νέα γνωριμία που κάνουμε και ο τρόπος που ντύνεσαι μπορεί να επηρεάσει αυτή την εντύπωση δραματικά.

Ειδικά τις πρώτες μέρες, φρόντισε το ντύσιμό σου να είναι επαγγελματικό. Επιπλέον δεν μπορείς να γνωρίζεις με ακρίβεια αν θα κληθείς σε κάποια συνάντηση με το top management ή με κάποιον σημαντικό πελάτη.

 

5. Δείξε ομαδικότητα

Τώρα πια ανήκεις σε μια νέα ομάδα και οι ομάδες λειτουργούν μαζί για να επιλύουν προβλήματα και να φέρνουν εις πέρας τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Δώσε αναγνώριση όπου πρέπει και δείξε στους νέους συναδέλφους ότι είσαι αξιόπιστος σε ότι αναλαμβάνεις. Έτσι θα αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους.

Όταν είσαι το πιο νέο μέλος σε μια εταιρία –ο καινούριος- είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζεις μια μεγάλη πρόκληση. Θα αντιμετωπίσεις και δυσκολίες και ευκαιρίες και ο στόχος σου πρέπει να είναι να αξιοποιήσεις, όσο γίνεται, όλες τις καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις την τέλεια εικόνα τις πρώτες μέρες, κανείς δεν το καταφέρνει. Αρκεί όμως να είσαι ομαδικός και φιλικός με κέφι και ενθουσιασμό. Από εκεί και πέρα μετράνε περισσότερο άλλα πράγματα, όπως η Μόχλευση και το Ειδικό Βάρος που αποκτάς στη νέα σου δουλειά.

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!