Αφού έχεις ήδη στείλει αρκετά βιογραφικά, μετά από λίγες μέρες επιτέλους σε καλούν για συνέντευξη. Τέλεια! Αυτό είναι ήδη μία προσωπική σου επιτυχία, γιατί δείχνει ότι το βιογραφικό σου πέτυχε το σκοπό του και τράβηξε το ενδιαφέρον του υποψήφιου εργοδότη σου αρκετά για να σε βάλει στη δοκιμασία της συνέντευξης.
Τώρα ο επόμενος στόχος είναι να ανταποκριθείς όσο καλύτερα γίνεται στις απαιτήσεις της συνέντευξης. Και για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν.
Γενικά, οι ερωτήσεις που συνήθως γίνονται σε μία συνέντευξη μπορούν να ομαδοποιηθούν στις παρακάτω κατηγορίες:
Α) Ερωτήσεις σχετικά με όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σου. Δηλαδή σχετικά με τις σπουδές, την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και γενικότερα τις δραστηριότητες με τις οποίες φαίνεται ότι έχεις ασχοληθεί.
Β) Ερωτήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και την εταιρία που την προσφέρει. Εδώ περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα της εταιρίας (με τι ασχολείται, τι προϊόντα ή υπηρεσίες προσφέρει) αλλά και με τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της εν λόγω θέσης εργασίας.
Γ) Ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψήφιου. O συνεντευκτής με αυτές τις ερωτήσεις θέλει να ανιχνεύσει αν οι απόψεις, οι αξίες, οι στάσεις, η προσωπικότητα, οι συμπεριφορές και τα ενδιαφέροντά σου ταιριάζουν με το προφίλ της συγκεκριμένης θέσης, αλλά και με τη γενικότερη κουλτούρα της εταιρίας.
Δ) Οι …. δύσκολες ερωτήσεις. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλες οι ερωτήσεις που χρειάζονται μία πιο προσεκτική διαχείριση γιατί το ποια είναι η καταλληλότερη απάντηση δεν είναι ούτε προφανής, ούτε αυτονόητη. Εδώ μπορεί να ανήκουν συνδυαστικές ερωτήσεις (π.χ. πώς το θεωρητικό υπόβαθρο των σπουδών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας), προσωπικές ερωτήσεις (π.χ. ποια είναι τα μειονεκτήματά σας), ερωτήσεις επίλυσης προβλημάτων (π.χ. τι θα κάνατε αν η εταιρία αντιμετώπιζε ξαφνικά πτώση των πωλήσεων και των κερδών της) και πολλές άλλες ερωτήσεις τις οποίες θα συζητήσουμε εκτενώς.
Αρχικά όμως, στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία ερωτήσεων, οι οποίες αφορούν σε όλα εκείνα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σου.
Η αποστολή του βιογραφικού σου σε έναν υποψήφιο εργοδότη αποτελεί την πρώτη σου επικοινωνία και γνωριμία μαζί του. Εάν, λοιπόν, εκείνος αποφάσισε να σε καλέσει σε μία συνέντευξη, το έκανε με βάση τα όσα είδε στο βιογραφικό σου. Και επειδή οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι το μόνο που γνωρίζει για σένα μέχρι εκείνη τη στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα από αυτές θα ξεκινήσει τη συζήτηση.
Όλα όσα αναφέρεις στο βιογραφικό σου αποτελούν την επαγγελματική σου ταυτότητα και αναδεικνύουν την μέχρι τώρα πορεία σου. Συνεπώς θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί πολύ καλά ώστε να μπορείς να παρουσιάσεις, να περιγράψεις και να αιτιολογήσεις κάθε πληροφορία που αναφέρεις μέσα σε αυτό.
Διάβασε αναλυτικά το βιογραφικό σου και παρατήρησε όλα τα βήματα που έκανες (ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και σε επίπεδο δραστηριοτήτων/επιμορφώσεων/γνώσεων/ εμπειριών). Θυμήσου ξανά για ποιους λόγους έκανες κάθε ένα από αυτά τα βήματα και τις επιλογές, τι έμαθες από όλα αυτά, τι δεξιότητες σου έδωσαν, με ποιο τρόπο σε βοήθησαν να εξελιχθείς αλλά και τι δυσκολίες αντιμετώπισες στην πορεία.
Σκέψου ποια είναι εκείνα τα σημεία του βιογραφικού σου τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβληματισμό στον συνεντευκτή (π.χ. «Γιατί κάνατε 6 χρόνια να τελειώσετε τη σχολή σας» ή «Γιατί μείνατε 2 χρόνια χωρίς εργασία»). Προετοίμασε κάποιες καλές απαντήσεις που θα αιτιολογούν αυτά τα σημεία και θα δείχνουν τι θετικά πράγματα αποκόμισες και πώς αξιοποίησες αυτές τις εμπειρίες. Εστίασε σε ό,τι θετικό υπάρχει και ανάδειξε το.
Προσπάθησε να καταλάβεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία με βάση όλα όσα φαίνεται στο βιογραφικό σου ότι έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Σκέψου τι ξέρεις να κάνεις πολύ καλά, ποιες είναι οι δεξιότητες και οι ουσιαστικές γνώσεις σου. Έτσι, θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και επιπλέον θα μπορέσεις να προβάλλεις αυτά τα σημεία πολύ καλύτερα όταν θα σου κάνουν κάποια σχετική ερώτηση (π.χ. « Έχετε σπουδάσει στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, άρα είστε οικονομολόγος. Μπορείτε να μου πείτε με λίγα λόγια τι ξέρετε να κάνετε στο αντικείμενο αυτό;»)
Ενδεικτικές ερωτήσεις της Α κατηγορίας
Οι παραπάνω ερωτήσεις ήταν προφανώς ενδεικτικές. Ωστόσο, γενικότερα οι ερωτήσεις που ανήκουν σε αυτή την ομάδα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και πιθανότατα θα καταλάβουν μεγάλο μέρος της. Οπότε, αν έχεις προετοιμαστεί σωστά δεν θα έχεις κανέναν λόγο να ανησυχείς. Οπλίσου, λοιπόν με ένα χαμόγελο αυτοπεποίθησης και ετοιμάσου να τους καταπλήξεις.
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Συνέντευξη μέσω Βίντεο: 3 Τρόποι για να Ξεχωρίσεις
Γλώσσα του Σώματος στη Συνέντευξη: 8 Μυστικά
Δεξιότητες που δεν έμαθες στη σχολή αλλά χρειάζονται στην αγορά εργασίας
Οι Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια Συνέντευξη Εργασίας σε έναν Υποψήφιο Εργαζόμενο