Οι Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια Συνέντευξη Εργασίας σε έναν Υποψήφιο Εργαζόμενο - Purpose Συμβουλευτική

Οι Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια Συνέντευξη Εργασίας σε έναν Υποψήφιο Εργαζόμενο

By The Purpose | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Σε μια συνέντευξη για δουλειά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τον υποψήφιο εργαζόμενο αλλά και για αυτόν που κάνει τη συνέντευξη.

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θα καταλάβεις αν το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι ιδανικό για τη θέση. Αν θα κάνει καλό στην εταιρεία σου ή όχι. Για να μάθεις όμως όσα χρειάζεσαι, πρέπει να κάνεις και τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Ποιες είναι λοιπόν οι ερωτήσεις που θα σου δείξουν αν το άτομο που κάθεται απέναντί σου είναι ιδανικό για τη θέση;

#1 Πες μου ένα στοιχείο σου που σε κάνει κατάλληλο για αυτή τη θέση

Το πιο σημαντικό για σένα είναι να βρεις κάποιον που να έχει τις δεξιότητες που χρειάζεται η θέση εργασίας. Γι’ αυτό είναι σημαντική αυτή η ερώτηση.

Όχι μόνο θα σου πει αναλυτικά τι θεωρεί πως τον χαρακτηρίζει, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις αν έχει κατανοήσει τι απαιτεί η θέση για την οποία έστειλε το βιογραφικό του.

Αν για παράδειγμα σου πει μια δεξιότητά του που ναι μεν είναι εντυπωσιακή αλλά άσχετη με τη συγκεκριμένη δουλειά, ίσως δεν είναι το άτομο που ψάχνεις.

#2 Πες μου ποιο επίτευγμά σου σε κάνει περήφανο

Οι υποψήφιοι έρχονται σε μια συνέντευξη με σκοπό να εντυπωσιάσουν. Οπότε είναι πιθανό να έχουν έτοιμη την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Θα πουν για πτυχία που έχουν πάρει, βραβεία, επαίνους αλλά και εργασιακά πρότζεκτ που έφεραν εις πέρας με επιτυχία.

Μέσα από αυτή την ερώτηση θα δεις ποια είναι τα δυνατά του σημεία αλλά θα του δώσεις και την ευκαιρία να μιλήσει για κάτι που είναι περήφανος και του ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Θα χαλαρώσει και θα είναι πιο ήρεμος στην υπόλοιπη συνέντευξη. Αποτελεσματικές απαντήσεις στις απαιτητικές ερωτήσεις της συνέντευξης υποψήφιο εργαζόμενο

#3 Πες μου για μια δύσκολη κατάσταση που κατάφερες να ξεπεράσεις

Θα μπορέσεις να δεις πως αντιμετωπίζει ο υποψήφιος τις δύσκολες καταστάσεις. Σε όλες τις δουλειές συμβαίνουν απρόοπτα και δύσκολα πράγματα. Θέλεις το άτομο που θα προσλάβεις να μπορεί να τα αντιμετωπίσει και όχι να κάθεται σε μια γωνία και να κοιτάει.

#4 Βάλε τον υποψήφιο εργαζόμενο να περιγράψει τον τρόπο που δουλεύει

Κάθε εργαζόμενος δουλεύει με διαφορετικό τρόπο αλλά θέλεις να πάρεις ένα άτομο που δε θα δυσκολέψει όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους σου.

Προτιμάει να δουλεύει μόνος ή ομαδικά; Χρειάζεται καθοδήγηση ή δε θέλει καθόλου συμβουλές;

Θα καταλάβεις αν είναι ο ιδανικός για τη θέση αλλά και για την ομάδα σου.

#5 Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για σένα

Μια ερώτηση παρόμοια με την προηγούμενη που θα σου δείξει ποιο περιβάλλον είναι ιδανικό για τον υποψήφιο εργαζόμενο. Δε θέλεις μόνο να δουλεύει αλλά να εξελίσσεται και να ξεχωρίζει σε αυτό που κάνει.

Ίσως του αρέσει να δουλεύει σε ένα ήσυχο περιβάλλον και ένα γραφείο με φασαρία να του προκαλεί εκνευρισμό και να μην τον αφήνει να είναι παραγωγικός.

#6 Αν σε προσλάβουμε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όσον αφορά τη δουλειά

Θα σου δείξει για άλλη μια φορά αν έχει καταλάβει τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η θέση αλλά και ποιες πιστεύεις πως είναι οι προτεραιότητές του μόλις πιάσει δουλειά.

Τι είναι αυτό που θεωρεί πως πρέπει να κάνει πρώτο; Θα δεις πως θα λειτουργεί αν προσληφθεί.

#7 Μάθε από τον υποψήφιο εργαζόμενο γιατί φεύγει από τη δουλειά του

Είναι μια ερώτηση που δεν αρέσει σε κανέναν υποψήφιο εργαζόμενο. Κανείς δε θέλει να μιλήσει άσχημα για την πρώην δουλειά ή τον πρώην εργοδότη του, ό,τι και αν έχει συμβεί. Οπότε είναι μια ερώτηση που πολλοί δε ξέρουν τι να πουν.

Από την απάντησή του θα καταλάβεις κάποια πράγματα για το εργασιακό του παρελθόν αλλά και πράγματα που ίσως σε «γλυτώσουν» από τυχόν προβλήματα που θα έχεις αν τον προσλάβεις.

Θέλεις βοήθεια στην διοίκηση και οργάνωση του Προσωπικού της εταιρείας; Είμαστε εδώ για σένα.

#8 Ποια δεξιότητά σου θέλεις να βελτιώσεις. Έχεις κάποιο πλάνο για να το πετύχεις αυτό;

Αντί να ρωτήσεις για ελαττώματα, μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να ρωτήσεις για κάτι που μπορεί να βελτιωθεί.

Δίνεις τη δυνατότητα στον υποψήφιο εργαζόμενο να μιλήσει για κάτι που προσπαθεί να βελτιώσει αλλά και για το πλάνο με το οποίο θα το πετύχει αυτό.

#9 Τι σε ενθουσιάζει περισσότερο σε αυτή τη θέση;

Οι δεξιότητες μαθαίνονται. Αυτό που δε μαθαίνεται όμως είναι ο ενθουσιασμός. Όταν ένας εργαζόμενος είναι ενθουσιασμένος με την εργασία του, κάνει καλύτερη δουλειά και πετυχαίνει περισσότερα πράγματα.

Ρώτα τον τι είναι αυτό που τον τράβηξε στην αγγελία και τι τον ενθουσιάζει περισσότερο σε αυτή τη θέση εργασίας.

#10 Ρώτα τον υποψήφιο εργαζόμενο τι του αρέσει να κάνει εκτός δουλειάς

Κλασσική ερώτηση αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι προσλαμβάνεις έναν άνθρωπο όχι ένα ρομπότ. Θέλεις κάποιον που να μπορεί να συνδεθεί με εσένα και την ομάδα σου. Να έχει αισθήματα και να μπορείτε να επικοινωνήσετε και πέρα από τη δουλειά.

Μπορεί ο υποψήφιος να βρίσκεται σε πιο αγχωτική θέση από σένα αλλά και ο δικός σου ρόλος δεν είναι εύκολος. Πρέπει να διαλέξεις το κατάλληλο άτομο για τη θέση εργασίας. Αυτό που θα εξελίξει την εταιρεία σου και θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Κάνε λοιπόν τις σωστές ερωτήσεις για να λάβεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!