Δεξιότητες που δεν έμαθες στη σχολή αλλά χρειάζονται στην αγορά εργασίας - Purpose Συμβουλευτική

Δεξιότητες που δεν έμαθες στη σχολή αλλά χρειάζονται στην αγορά εργασίας

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τι γίνεται με εκείνες τις δεξιότητες που είναι τόσο σημαντικές στην αγορά εργασίας αλλά δεν έμαθες στη σχολή;

Τελείωσες τη σχολή στα 4 (ή και παραπάνω) χρόνια, διάβασες τόσα βιβλία, έμαθες ένα σωρό πράγματα και επιτέλους έχεις ένα χαρτί με το όνομά σου, που σου λέει πως είσαι ικανός να δουλέψεις πάνω σε αυτό που σπούδασες.

Βγαίνεις λοιπόν στην αγορά εργασίας και πολύ σύντομα συνειδητοποιείς πως όσα έμαθες στη σχολή, δε χρησιμεύουν πουθενά. Σε καμία δουλειά δε θα σε ρωτήσουν τι έλεγε το τάδε βιβλίο στην τάδε σελίδα. Ωραία όλα αυτά που έμαθες και ενδιαφέροντα, αλλά δε θα σου χρειαστούν στη δουλειά σου.

Ποιες είναι όμως οι δεξιότητες που θα χρειαστούν στη δουλειά και η σχολή δε σου τις δίδαξε;

#1 Συνεργασία

Μπορεί να έκανες κάποια ομαδική εργασία στη σχολή σου και να κατάλαβες πως δεν είναι εύκολο να συνεργαστείς με όλους τους ανθρώπους. Άλλος έπινε καφέ, άλλος δεν ερχόταν καν και άλλος έκανε όλη τη δουλειά μόνος του.

Στη δουλειά θα έρθεις αντιμέτωπος με ακόμα περισσότερους ανθρώπους, με διαφορετική προσωπικότητα ο καθένας. Από τον υπάλληλο υποδοχής μέχρι το άτομο που καθαρίζει το γραφείο. Θα πρέπει να είσαι ευγενικός με όλους.

Θα πρέπει να ανέχεσαι το αφεντικό σου που έχει νεύρα ή γειώνει τις ιδέες σου συνεχώς, αλλά και το συνάδελφο που έχει όρεξη για κουβέντα κάθε μέρα.

Δε θα συνεργάζεσαι πλέον με φίλους σου, αλλά με άτομα διαφόρων ηλικιών και αντιλήψεων.

Μη ξεχνάς πως δεν είναι όπως με την εργασία στη σχολή, που μετά μπορούσες να μην τους ξαναδείς. Στη δουλειά θα τους βλέπεις κάθε μέρα, όλη μέρα. Νέα Δεξιότητα: Πώς να μάθεις κάτι καινούριο δεξιότητες

#2 Ανταγωνισμός

Ίσως έχεις νιώσει στη ζωή σου ανταγωνισμό επειδή ήσουν καλός μαθητής ή καλός σε κάτι άλλο. Ίσως είχες άθελά σου προκαλέσει ζήλια σε κάποιο συμμαθητή ή ακόμα και φίλο σου.

Αυτός ο ανταγωνισμός όμως που ένιωθες στο σχολείο δε συγκρίνεται με τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσεις στον εργασιακό χώρο. Τώρα μπαίνει στη μέση η καριέρα και τα χρήματα. Τα χρήματα όπως ξέρεις κινούν τον κόσμο και πολλοί είναι έτοιμοι να πατήσουν επί πτωμάτων για να τα αποκτήσουν.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να προέλθει από πελάτες, συναδέλφους, ακόμα και από το αφεντικό σου. Αν είσαι καλύτερος σε κάτι από εκείνους ή αν έχεις τη συμπάθεια του αφεντικού για παράδειγμα, θα στραφούν εναντίον σου.

Να είσαι έτοιμος λοιπόν να δεχτείς πίεση και ανταγωνισμό από πολλούς και αρκετά δυνατός ώστε να μην καταφέρουν να σε «πατήσουν».

#3 Ευθύνη

Στη σχολή μπορεί να κοιμόσουν παραπάνω και να πήγαινες στο μάθημα από τη μέση και μετά ή να μην πήγαινες καθόλου. Δυστυχώς αυτό στη δουλειά δεν μπορείς να το κάνεις.

Δεν είναι πολλές οι δουλειές που έχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας. Οπότε, κάθε μέρα πρέπει να πηγαίνεις την ίδια ώρα και να μην καθυστερείς.

Θα πρέπει να είσαι υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες που έχεις αναλάβει και να μη ξεχνάς πράγματα. Να απαντάς στα email, να κάνεις τηλεφωνήματα, να πηγαίνεις στα meetings.

Ένα λάθος δικό σου επηρεάζει ολόκληρη την επιχείρηση. Πολλές φορές ίσως σου κοστίσει και την ίδια σου τη δουλειά.

#4 Παρουσίαση και επικοινωνιακές δεξιότητες

Ίσως έχεις παρουσιάσει μια εργασία σου μπροστά σε μια αίθουσα και να έχεις κάποιου είδους εμπειρία. Το να παρουσιάζεις όμως ένα πρότζεκτ μπροστά στο αφεντικό ή τους πελάτες, δεν είναι το ίδιο.

Θα χρειαστεί να μάθεις πως να πουλάς μια ιδέα και όχι απλώς να την εξηγείς. Καθώς θα το κάνεις αυτό θα πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα σε διακόπτουν, σχετικές ή άσχετες με το θέμα, αλλά και να αντιμετωπίσεις τις διαφορετικές απόψεις και γνώμες που θα εκφράσουν όσοι σε ακούν.

Όλα αυτά πρέπει να τα κάνεις κρατώντας τη ψυχραιμία σου και συνεχίζοντας από εκεί που έμεινες πριν σε διακόψουν.

Θέλεις να βελτιώσεις τις επαγγελματικές δεξιότητες σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#5 Διαχείριση κριτικής και άλλες δεξιότητες

Όταν έπαιρνες 7 στην εξεταστική ήσουν ευχαριστημένος. Αν πάλι έδινες μάθημα δύσκολου καθηγητή, πανηγύριζες και με ένα 5. Στη δουλειά όμως ακόμα και το 9 σημαίνει πως έπρεπε να αποδώσεις για 10.

Δε θα πάρεις κανένα βαθμό. Το μόνο που θα ακούσεις θα είναι κριτική και σχόλια, καλά αλλά και κακά. Θα πρέπει μόνος σου να καταλάβεις τι σημαίνουν όσα άκουσες για εσένα και τη δουλειά που έκανες και πως θα γίνεις όλο και καλύτερος.

Ακόμα και αν κάνεις πολύ καλή δουλειά, είναι πιθανό να μην ακούσεις ούτε ένα μπράβο.

Είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι την κριτική αλλά και την έλλειψή της.

Δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα για το χώρο εργασίας αν δεν μπεις σε αυτόν. Το να μάθεις όμως όσα είπαμε παραπάνω και να προετοιμαστείς, θα σε βοηθήσει αρκετά.

Μέσα από την εξάσκηση, τη μάθηση και την προετοιμασία, θα είσαι έτοιμος να διαπρέψεις στη δουλειά σου!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!