Ήρθε η ώρα να δώσεις μια ομιλία. Στο ανακοίνωσαν και εδώ και είκοσι μέρες κάνεις προετοιμασία…
Γράφεις το υλικό, προβάρεις και ξαναπροβάρεις τις πρώτες σου ατάκες, σχεδιάζεις το πώς θα ανέβεις στη σκηνή και πως θα κινηθείς. Γράφεις και ξαναγράφεις την ομιλία και έχεις ετοιμάσει και ένα πολύ ωραίο Powerpoint με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ανεβαίνεις στο βήμα κάνεις την παράδοση σου και ενώ πιστεύεις ότι όλα πάνε καλά, το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου. Γυρνάς στο γραφείο σου, ο προϊστάμενος σού λέει ένα ξεψυχισμένο μπράβο και συνεχίζεις να δουλεύεις.
Μην αποκαρδιώνεσαι!
Κάθε ομιλία και κάθε παρουσίαση είναι μοναδική. Δεν έχει σημασία αν κάθε φορά λες τα ίδια πράγματα, άλλωστε το κοινό αλλάζει κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ομιλία υπάρχει διαφορετική δυναμική. Όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, όσο κι αν περιμένεις τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να σε αποσυντονίσει και να σε κάνει να αισθανθείς ότι χάνεις τον έλεγχο.
Για να είσαι έτοιμος λοιπόν για κάθε περίπτωση, διάβασε πιο κάτω τα κύρια σημεία:
Χρειάζεται να έχεις εικόνα του σε ποιους μιλάς. Πρέπει να ξέρεις το μέγεθος του ακροατηρίου, τη μέση ηλικία του, το εκπαιδευτικό του επίπεδο και το πόσο φιλικοί είναι απέναντί σου.
Ως προς το τελευταίο, μην υπερβάλλεις στην κρίση σου από το άγχος, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι περισσότεροι στο ακροατήριο θέλουν να πάει καλά η ομιλία και να είναι ωφέλιμη για όλους.
Ίσως σου ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλές φορές αποτελεί τον άγνωστο Χ, παρ’ όλο που μπορεί να επηρεάσει πολύ το τελικό αποτέλεσμα, οπότε μην το αφήνεις στην τύχη. Αν είναι εφικτό, λίγες ημέρες νωρίτερα από την ομιλία κάνε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσεις το πώς είναι στημένος και τι υποδομή προσφέρει και συνεννοήσου σχετικά με τον υπεύθυνο.
Αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις Powerpoint, βεβαιώσου ότι συνδέεται ομαλά το laptop σου στην οθόνη / προτζέκτορα. Επιπλέον έχε πάντα αντίγραφο του αρχείου σου και σε usb.
Όπως και να έχει πάντως, φρόντισε να φτάσεις αρκετά νωρίτερα από την ώρα της παρουσίασης ώστε να στήσεις το στρατηγείο σου με ηρεμία και να έχεις ιδία άποψη
Πολλές φορές ο διοργανωτής θα ανέβει πρώτος στο βήμα για να σε συστήσει. Ένας τρόπος να κάνεις τη δουλειά του πιο εύκολη (και πιο ευνοϊκή για εσένα) είναι να του δώσεις από πριν ένα σημείωμα σε 3-4 βασικές γραμμές για εσένα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα όπως κρίνει.
Απλά φρόντισε να του δώσεις bullets, για να νιώσει την ελευθερία να τα προσαρμόσει όπως επιθυμεί, αντί για πλήρες κείμενο που δείχνει πιο δεσμευτικό. Α, και φρόντισε να είναι σε αρκετά μεγάλη γραμματοσειρά για να διαβάζεται εύκολα. (Την έχω πατήσει παλιότερα, οπότε στο λέω από ιδία πείρα).
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκινήσεις την ομιλία. Μπορείς να ξεκινήσεις αναφέροντας κάποιο γνωμικό για το θέμα, να μοιραστείς ένα περιστατικό από τα πρώτα βήματά σου, μια ιστορία κάποιου διάσημου, ή να πεις κάτι για το χώρο και το μέρος που είστε.
Θες να μάθεις όλα τα επικοινωνιακά tips για τέλεια ομιλία; Δες εδώ
Φυσικά και ξέρεις το αντικείμενό σου καλά, για αυτό είσαι κι ο ομιλητής. Αλλά ακόμα κι αν οι άλλοι ξεκινήσουν με χαρά να ακούν αυτά που έχεις να πεις, δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις για πολύ την προσοχή τους αν δεν έχει ενέργεια και ενδιαφέρον.
Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν βαρετά θέματα, μόνο βαρετές ομιλίες, οπότε φρόντισε να έχεις καλή παρουσίαση. Κι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να μοιραστείς μια ιστορία ή κάποιο περιστατικό που ζωγραφίζει καλύτερα τις έννοιες που θες να παρουσιάσεις.
Μερικοί μπορούν να κάνουν μια πολύ ωραία ομιλία από το μηδέν, ενώ άλλοι καταφέρνουν να δείχνουν απροετοίμαστοι. Μην δώσεις μεγάλη βαρύτητα στο PowerPoint. Έχω δει πολλές φορές ομιλητές να είναι συνεχώς στραμμένοι προς την οθόνη διαβάζοντας τις διαφάνειες, και ξεχνώντας το ακροατήριο το οποίο βλέπει την πλάτη τους. Μια εναλλακτική είναι να έχεις κάποιες χειρόγραφες κάρτες μπροστά σου.
Ότι τεχνικό μέσο κι αν ακολουθήσεις πάντως, προετοίμασε πολύ υλικό, αλλά έχε τμήματα που μπορείς να αφήσεις στην άκρη αν διαπιστώσεις ότι η παρουσίαση «ξεχειλώνει». Αυτό σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία να πιάσεις τον «σφυγμό» του ακροατηρίου σου και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές αν δεις ότι χάνεται το ενδιαφέρον.
Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι διστακτικοί να κάνουν την πρώτη ερώτηση. Οπότε αν η παρουσίαση σου περιλαμβάνει στο τέλος και χρόνο για επίλυση αποριών και συζήτηση, διευκόλυνε τη διαδικασία συμπεριλαμβάνοντας ο ίδιος μερικές ερωτήσεις. Μπορείς να τις εισάγεις λέγοντας: «Πολλοί με ρωτούν τα εξής».
Η συζήτηση με το ακροατήριο είναι ένας ωραίος τρόπος να ξυπνήσεις το ενδιαφέρον τους. Φρόντισε να έχεις έτοιμους δύο επιλόγους, έναν για την κυρίως ομιλία και έναν για τη συζήτηση.
Και όταν τελειώσει η ομιλία, κράτα άμεσα σημειώσεις με το τι πήγε καλά και το τι θα ήθελες να αλλάξει την επόμενη φορά. Με την εξάσκηση θα γίνεις ακόμα καλύτερος και θα δημιουργήσεις το προσωπικό σου στυλ.
Φυσικά είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Στην ομάδα μας έχουμε ειδικό επικοινωνιολόγο που είναι εδώ για να σε βοηθήσει να αναδειχθείς.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις