Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: 10 tip για να το Αλλάξεις αυτό - Purpose Συμβουλευτική

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: 10 tip για να το Αλλάξεις αυτό

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλοί είναι εκείνοι στις μέρες μας που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι ηττοπαθείς.

Αρχικά θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια αυτοεκτίμηση. Ο καθένας από εμάς έχει αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση αποτελείται από τις σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας και παίζει καθοριστικό ρόλο σε σχεδόν ό,τι κάνουμε.

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική, καθώς σε βοηθά να κάνεις θετικές επιλογές στην καθημερινή σου ζωή, σε παροτρύνει να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις καλές σχέσεις και σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις.

Το να βιώσει κάποιος ένα είδος εκφοβισμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγειά, στις αποφάσεις για την εμφάνιση σου και τελικά στο μέλλον σου.

Δεν είναι εύκολο να σου αρέσει καθετί πάνω σου, αλλά αν εστιάζεις μόνο στα αρνητικά αυτό μπορεί πραγματικά να σου μειώσει την αυτοεκτίμηση. Άλλες επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι:

  • Αποφυγή δύσκολων καταστάσεων
  • Ευαισθησία στη κριτική
  • Άγχος
  • Δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να πιστέψεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς να αλλάξεις. Η αλλαγή δεν θα συμβεί εύκολα και γρήγορα, αλλά μπορεί να γίνει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνεις ορισμένες φορές αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, αλλά αν αυτές οι σκέψεις εξακολουθήσουν και υπάρχουν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μάλλον έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους θα χτίσεις και θα βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου.

#1 Αντιμετώπισε τις κακές σκέψεις για τον εαυτό σου

Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές και να σκέφτεσαι τα πράγματα στα οποία είσαι καλός. Μπορείς να κάνεις μια λίστα με τουλάχιστον τρία από αυτά και να ανατρέχεις σε αυτή τη λίστα όταν νιώθεις αρνητικά συναισθήματα. Θα σε βοηθήσει να επανέλθεις στη πραγματικότητα.

#2 Φρόντισε τον εαυτό σου

Με την καθημερινή άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής παράγονται ενδορφίνες στο σώμα σου, οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις καλά και βελτιώνουν τη διάθεση σου. Όταν αθλείσαι μειώνεις το άγχος και αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου. Ακόμα και λίγο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση σου.

#3 Χαλάρωσε για να ξεφύγεις από  τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το συνεχές αίσθημα άγχους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε κάνει να δημιουργείς αρνητικές σκέψεις πιο συχνά, μειώνει την αυτοπεποίθησή σου και πιθανότατα θα αισθανθείς πολύ κουρασμένος για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Μπορείς να μειώσεις το άγχος κάνοντας κάτι που βρίσκεις χαλαρωτικό και σε ηρεμεί. Είναι μια καλή αρχή για να αισθανθείς καλύτερα.

#4 Θέσε στόχους και πες αντίο στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αφιέρωσε χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτείς τι θα ήθελες να καταφέρεις. Στη συνέχεια μπορείς να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους θες να πετύχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατέγραψε τα επιτεύγματα σου.

Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να τελειώσεις ένα μέρος της δουλειάς σου ή να καθαρίσεις το σπίτι. Θα αισθανθείς μεγάλη ικανοποίηση όταν θα έχεις καταφέρει να κανείς τικ σε όλους τους στόχους στη λίστα σου για εκείνη την ημέρα.

Κάθε μέρα θα είναι διαφορετική, άλλες θα τα έχεις καταφέρει όλα και άλλες όχι. Το μυστικό είναι να μην απογοητευτείς και να εστιάζεις στα επιτεύγματα σου.

#5 Πρόσφερε τη βοήθεια σου

Μπορεί να είναι ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας σου που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή ακόμα και ένας συνάδελφος σου ο οποίος δυσκολεύεται στη δουλειά. Εσύ μπορείς να τους δώσεις μερικές συμβουλές ή απλά και να είσαι εκεί και να ακούσεις το πρόβλημα τους.

Είναι εκπληκτικό το πόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας όταν κάνουμε ανιδιοτελή πράγματα, χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: 10 tip για να το Αλλάξεις αυτό

#6 Δες τα πράγματα από διαφορετική οπτική

Προσπάθησε κάθε δύσκολη κατάσταση να τη βλέπεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κοιτάζοντας μια κατάσταση μέσα από μια πιο ρεαλιστική οπτική, θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς πραγματικά να κάνεις ό, τι θέλεις, απλά πρέπει να είσαι πιο θετικός.

Κάνοντας αυτό κάθε φορά που έχεις μια αρνητική σκέψη, θα καταφέρεις να υιοθετήσεις ένα πιο θετικό τρόπο σκέψης. Μερικές φορές χρειάζεται να σκέφτεσαι διαφορετικά πράγματα για να αντιμετωπίσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

#7 Δοκίμασε νέα πράγματα

Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ καλός στην εκμάθηση νέων πραγμάτων και όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε, μπορούμε να βρούμε πράγματα που μας αρέσουν και μας παθιάζουν.

Όλοι χρειαζόμαστε μια δημιουργική διέξοδο, μουσική, τέχνη, χορός, παιχνίδια, μαγείρεμα, σχεδιασμός ιστοσελίδων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μπεις στο YouTube και να βρεις μερικά σεμινάρια.

#8 Συναναστρέψου με άτομα που σε κάνουν να νιώθεις καλά

Μερικές φορές οι φίλοι μας και ο περίγυρος μας δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Απλά πρέπει να περάσεις το χρόνο σου με άλλα άτομα που σε εκτιμούν και ενδιαφέρονται περισσότερο για εσένα.

Δεν αξίζει να κάνεις παρέα με άτομα που δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Απομακρύνσου από τοξικούς ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου και δεν σε στηρίζουν. Δυνάμωσε τις φιλίες και τις σχέσεις σου και σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα για τα πράγματα μακροπρόθεσμα.

Θες να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση σου; Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε να το πετύχεις!

#9 Αποδέξου τον εαυτό σου για να μην έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε τα προβλήματα και τα ελαττώματα μας. Θα πρέπει να αποδεχτείς τα ελαττώματα σου και να αγαπήσεις τις ατέλειες σου, γιατί αυτά σε κάνουν μοναδικό. Η αποδοχή του εαυτού σου θα σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

#10 Κράτα οπτικό υλικό με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά

Οι φωτογραφίες είναι να βλέπεις τα πράγματα που έχεις κάνει. Ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε μια κάμερα στην τσέπη ένας καλός τρόπος να θυμάσαι και μας ανά πάσα στιγμή, οπότε τράβηξε περισσότερες φωτογραφίες. Κατέγραψε αυτές τις αξέχαστες στιγμές και κάθε φορά που θα τις κοιτάζεις, θα συνειδητοποιείς πόσα υπέροχα πράγματα έχεις κάνει αυτή τη χρονιά.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!