Έχεις αυτό που χρειάζεται για να κάνεις μία καλή Παρουσίαση; - Purpose Συμβουλευτική

Έχεις αυτό που χρειάζεται για να κάνεις μία καλή Παρουσίαση;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ήρθε η ώρα να κάνεις παρουσίαση. Στο ανακοίνωσαν και εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον κάνεις προετοιμασία…

Γράφεις το υλικό σου, προβάρεις και ξαναπροβάρεις τις πρώτες σου ατάκες, σχεδιάζεις το πώς θα ανέβεις στη σκηνή και πως θα κινηθείς. Γράφεις και ξαναγράφεις την παρουσίαση και έχεις ετοιμάσει και ένα πολύ ωραίο Powerpoint με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ανεβαίνεις στο βήμα κάνεις την παράδοση σου και ενώ πιστεύεις ότι όλα πάνε καλά, το αποτέλεσμα είναι κάτω του μετρίου. Γυρνάς στο γραφείο σου, ο προϊστάμενος σου σού λέει ένα ξεψυχισμένο μπράβο και συνεχίζεις να δουλεύεις. Ας δούμε τι έχει πάει στραβά σε όλο αυτό.

Σε κάθε παρουσίαση υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις και κάποια βασικά που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία.

Τι να κάνεις

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για αρχή.

Επαφή με τον κόσμο

Είναι απαραίτητο να έχεις επαφή με τον κόσμο. Αρχικά οπτική. Όσο περισσότερο κρατάς οπτική επαφή με τον κόσμο, τόσο περισσότερο θα σε προσέχουν.

Κρατώντας την επαφή, βοηθάς τον κόσμο να μείνει σε επαφή με αυτό που παραδίδεις. Θα σου δώσουν προσοχή, όσο τους δίνεις κι εσύ. Ο ενθουσιασμός, το πάθος και η γνώση σου στο αντικείμενο που παρουσιάζεις, είναι αυτά που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον  τους. Να θυμάσαι ότι είναι απαραίτητο πάντα να χαμογελάς.

Διαμόρφωσε την παρουσίαση στις ανάγκες του κοινού σου

Όσο ετοιμάζεις την παρουσίαση σου, να θυμάσαι τον κόσμο που θα έχεις από κάτω σου. Εστίασε στο τι χρειάζεται να μάθουν και όχι στο τι μπορείς να τους πεις εσύ. Κάνε την παρουσίαση ευκολοχώνευτη και στα μέτρα αυτών που θα σε ακούσουν. Ο σκοπός είναι να κερδίσεις το ενδιαφέρον τους και όχι να τους κάνεις να βαρεθούν.

Βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις

Κατά την προετοιμασία σου, βρες το κύριο μήνυμα που θες να περάσεις και δόμησε την παρουσίαση σου έτσι ώστε να μπορείς να το περιγράψεις με 15 λέξεις το πολύ.

Όσο το μήνυμα σου παραμένει μικρό και εστιασμένο θα είναι και εύκολο για τον κόσμο. Δώσε περισσότερες πληροφορίες, μόνο αν στο ζητήσουν. Δεν χρειάζεται να τους υπερφορτώσεις με πράγματα που δεν χρειάζονται.

Βάλε ιστορίες μέσα στην παρουσίαση σου

Ο άνθρωπος, από την φύση του είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται σε ιστορίες. Για χιλιάδες χρόνια, πριν καθιερωθεί ο γραπτός λόγος, η αφήγηση ιστοριών ήταν ο μοναδικός τρόπος να μεταδοθούν πληροφορίες.

Εκμεταλλεύσου το για να τραβήξεις την προσοχή τους και να μείνουν εστιασμένοι σε εσένα. Ακόμη καλύτερα, κάνε την παρουσίαση σου να μοιάζει με ιστορία. Ειδικά αν έχει εσένα πρωταγωνιστή ή αν μπορείς να βάλεις τον κόσμο στη θέση του πρωταγωνιστή.

Ξεκίνα δυνατά και τελείωσε ακόμα πιο δυνατά

Είτε βλέπεις ταινία, είτε παράσταση stand-up comedy, θα παρατηρήσεις ότι η αρχή και το τέλος είναι το ήμισυ του παντός. Μία καλή παρουσίαση πρέπει να αρχίζει δυνατά και να τελειώνει ακόμα πιο δυνατά. Στο πρώτο slide της παρουσίασης, ξεκίνα με μία δυνατή εικόνα και αν μπορείς, πες και μία ιστορία για αυτή.

Θες να βελτιώσεις κάθε παρουσίαση που κάνεις; Δες εδώ

Να θυμάσαι τον κανόνα του 10/20/30

Αυτό δεν θα στο πω εγώ αλλά ο Guy Kawasaki που ήταν marketing specialist της Apple για πάρα πολλά χρόνια. Η παρουσίαση σου πρέπει να έχει:

  1. Το πολύ δέκα slides. Οτιδήποτε παραπάνω θα την κάνει υπερβολική.
  2. Να μην κρατάει πάνω από 20 λεπτά. Ακόμα κι αν κρατήσει παραπάνω, να θυμάσαι τον πρώτο κανόνα.
  3. Το μέγεθος της γραμματοσειράς σου να μην είναι μικρότερο από 30.

Ειδικά το τελευταίο είναι παραπάνω από απαραίτητο. Αν θες να γλυτώσεις τον «Θάνατο από το PowerPoint” καλό είναι να το αποφύγεις. Εξάλλου, τα slides σου θες να έχουν μόνο τα απαραίτητα και όχι ολόκληρα κατεβατά από κείμενο.

Τι να αποφύγεις

Και με αυτό, πάμε σε κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις αν θες να έχεις μια καλή παρουσίαση.

Μην γυρνάς πλάτη στον κόσμο

Αυτή είναι μία βασική κίνηση που ο περισσότερος κόσμος την ξεχνάει συστηματικά. Την παρουσίαση την κάνεις για να την δει ο κόσμος και σε αυτόν απευθύνεσαι. Συνεπώς, η πλάτη σου πρέπει να κοιτάζει προς τον τοίχο και όχι προς τον κόσμο. Αν δεν θυμάσαι κάτι, τότε να το κοιτάξεις στην οθόνη του υπολογιστή που έχεις μπροστά σου και όχι στον προτζέκτορα. Έχεις αυτό που χρειάζεται για να κάνεις μία καλή Παρουσίαση;

Παρουσίαση μυθιστόρημα

Αυτό είναι από τα βασικότερα λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος όταν ετοιμάζει μία παρουσίαση. Ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτικό υλικό να μοιράσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ανεβάσεις και στην παρουσίαση σου. Φρόντισε, αν θες, να έχεις έτοιμο, τυπωμένο το υλικό αλλά στην παρουσίαση σου θα πρέπει να έχεις μόνο τα σημεία κλειδιά και τίποτε παραπάνω.

Πρόσεξε την εμφάνιση σου

Τέλος, ξέρεις ότι θα παρουσιάσεις μπροστά σε κόσμο και ότι θα είσαι στο επίκεντρο της προσοχής. Φρόντισε η εξωτερική σου εμφάνιση να είναι προσεγμένη χωρίς να είναι επιτηδευμένη.

Παραπάνω αναφέραμε κάποιες απλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να στήσεις μία καλή παρουσίαση και να αποφύγεις κάποια βασικά λάθη που μπορεί να σου στοιχήσουν. Αν πιστεύεις ότι κάτι σε δυσκολεύει, επικοινώνησε μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε να το ξεπεράσεις.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!