Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις - Purpose Συμβουλευτική

Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Αν ντρέπεσαι από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Το να ντρέπεσαι είναι πιο περίπλοκο από ότι ακούγεται, υπερβαίνει τα παροδικά συναισθήματα ανησυχίας και νευρικότητας που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ορισμένες καταστάσεις, όπως την πρώτη μέρα στη νέα τους δουλειά.

Οι πραγματικά ντροπαλοί άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται άβολα στις περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις. Η σκέψη και μόνο να γνωρίζεις νέους ανθρώπους σου προκαλεί τρέμουλο, εφίδρωση και ναυτία σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, κατά την διάρκεια συζητήσεων σε ενδιαφέρει πάρα πολύ τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα.

Επομένως, το να ντρέπεσαι δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να αντιμετωπίσεις απλά με ένα χαμόγελο. Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μην ντρέπεσαι και να αισθανθείς πιο άνετα με τους άλλους και κυρίως με τον εαυτό σου.

#1 Προσπάθησε να προσδιορίσεις αν ντρέπεσαι ή είναι κάτι άλλο

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι το να ντρέπεσαι, το κοινωνικό άγχος και η εσωστρέφεια είναι το ίδιο πράγμα. Μερικοί ντροπαλοί άνθρωποι πληρούν όντως τα κριτήρια για την κοινωνική αγχώδη διαταραχή ή την εσωστρέφεια ή ακόμα και τα δύο. Ωστόσο, το κοινωνικό άγχος είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα, ενώ το να ντρέπεσαι δεν είναι.

Το κοινωνικό άγχος περιλαμβάνει έναν επίμονο φόβο απόρριψης, αποδοκιμασίας και κριτικής από τους άλλους. Αυτός ο φόβος μπορεί να γίνει αρκετά αποθαρρυντικός, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να αποφεύγεις εντελώς τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Αν είσαι ντροπαλός, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα στην αρχή όταν γνωρίζεις κάποιον, αλλά σου είναι πιο εύκολο να αλληλεπιδράς μαζί του, όσο περισσότερο τον γνωρίζεις. Το να ντρέπεσαι δεν θα σου προκαλέσει την ίδια έντονη δυσφορία που προκαλεί το κοινωνικό άγχος.

#2 Δεν είσαι το επίκεντρο προσοχής

Όταν βιώνεις το αίσθημα της ντροπής νομίζεις ότι όλοι οι άνθρωποι θα παρατηρήσουν και θα κρίνουν τα λάθη ή τις ιδιορρυθμίες σου. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο παρατηρητικοί από όσο φαντάζεσαι.

Μπορεί να νιώθεις ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου, αλλά συνήθως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν δεν σε πείθει αυτό, απλά αναρωτήσου κατά πόσο παρατηρείς τι κάνουν οι άνθρωποι γύρω σου ανά πάσα στιγμή. Φόβος για το Άγνωστο: 6 Τρόποι να το Ξεπεράσεις ντρέπεσαι

#3 Να είσαι ειλικρινής, αν ντρέπεσαι

Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Πολλοί ντροπαλοί άνθρωποι προσπαθούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, έτσι ώστε να μην φανεί ότι ντρέπονται. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί για πολύ καιρό. Το να δείξεις κάτι άλλο από αυτό που νιώθεις, μπορεί να σου προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο άγχος ότι οι άλλοι θα το καταλάβουν.

Είναι προτιμότερο να παραδεχτείς ότι είσαι νευρικός, ντροπαλός και να ενημερώσεις τους γύρω σου ότι θες τον χρόνο σου, μέχρι να νιώσεις αρκετά άνετα. Στη συνέχεια, μπορεί να εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάνεις και μέσα από τις θετικές τους αντιδράσεις να ενισχυθεί πραγματικά η αυτοπεποίθηση σου.

#4 Ζήτα την υποστήριξη κάποιου

Η υποστήριξη από κάποιον που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο άνετα σε καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος. Ζήτησε από έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή από κάποιον οικείο σου να έρθει μαζί σου την επόμενη φορά που θα θες να παραβρεθείς σε κάποιο κοινωνικό γεγονός, όπως για παράδειγμα ένα πάρτι.

Η παρουσία τους μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά και να είσαι πιο άνετος με τις αλληλεπιδράσεις σου με άλλους ανθρώπους.

Θες να πατήσεις γερά στα πόδια σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα του να ντρέπεσαι

Σου είναι δύσκολο να ανοιχτείς αμέσως σε νέα άτομα και αισθάνεσαι άβολα πριν μιλήσεις σε κάποιον που δεν γνωρίζεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι δεν κάνεις φιλίες και σχέσεις τόσο εύκολα όσο οι περισσότεροι εξωστρεφείς άνθρωποι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Το να μην είσαι τόσο ανοιχτός όταν γνωρίζεις κάποιον, σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για αυτόν και να μην είσαι παρορμητικός και δεθείς αμέσως. Επίσης, αναπτύσσεις εμπιστοσύνη σιγά σιγά με τον άλλο, η οποία είναι απαραίτητη και κάνει πιο δυνατή οποιαδήποτε μορφή σχέσης.

#6 Αποδέξου τον εαυτό σου

Όπως και να χει, το να ντρέπεσαι είναι μέρος της προσωπικότητας σου. Μπορείς να δουλέψεις για να γίνεις λιγότερο ντροπαλός, αλλά εάν η συστολή σου δεν προκαλεί προβλήματα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου για να το ξεπεράσεις. Θα πρέπει να αποδεχτείς απλά ότι δεν απολαμβάνεις την κοινωνικοποίηση.

Αν είσαι ντροπαλός και ταυτόχρονα εσωστρεφής, μπορεί να αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένος με το τρέχον επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης σου, καθώς σου αφήνει άπλετο χρόνο για να «γεμίσεις μπαταριές» και να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου.

#7 Η αποφυγή δεν είναι λύση

Το να αποφεύγεις όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι συχνά πολύ πιο ασφαλές από το να προσπαθείς να κάνεις φίλους και τελικά να αποτυγχάνεις. Η αποφυγή των ανθρώπων μπορεί να σε προστατεύσει από την απόρριψη, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να νιώσεις μοναξιά.

Αν θέλεις να επεκτείνεις τον κοινωνικό σου κύκλο, θα πρέπει τελικά να βρεις κάποιον τρόπο να αλληλεπιδράς και να επικοινωνείς με άλλους. Ένας πολύ εύκολος τρόπος, για παράδειγμα, θα ήταν να ασχοληθείς με κάποιο ομαδικό χόμπι ή άθλημα και μέσα από αυτό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και γιατί όχι, να δημιουργήσεις φιλίες.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!