Εθελοντισμός: Πως θα βοηθήσεις την Καριέρα σου - Purpose Συμβουλευτική

Εθελοντισμός: Πως θα βοηθήσεις την Καριέρα σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μπορεί να μην το περιμένεις αλλά ο εθελοντισμός θα βοηθήσει πολύ την καριέρα σου.

Επενδύεις πολύ στην αναζήτηση εργασίας; Συνήθως, βελτιώνεις το βιογραφικό σου σημείωμα, ανανεώνεις το LinkedIn προφίλ σου, αναζητάς διαρκώς επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας και προσαρμόζεις τις δεξιότητες σου αναλόγως με τις ανάγκες της συνέντευξης.

Αλλά αν σου έλεγαν ότι παραλείπεις κάτι πολύ σημαντικό; Μήπως είναι κάτι το οποίο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το 76% από τους συμβούλους σταδιοδρομίας και θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία;

Πιθανώς, να αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό το μυστικό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από το να κάνεις ένα καλό για την κοινωνία, αφού μπορεί να συμβάλλει στην επαγγελματική σου φήμη και να συντελέσει καθοριστικά στην αναζήτηση εργασίας. Μπορεί να δυσανασχετείς και να αμφιβάλεις στο κατά πόσο μπορεί να σε βοηθήσει ο εθελοντισμός, γι’ αυτό παρακάτω μπορείς να δεις 5 οφέλη του.

1. Φαίνεται καλό στο βιογραφικό σου

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με το γεγονός ότι η εθελοντική εργασία δείχνει ωραία στο βιογραφικό σημείωμα κάποιου.

Δεν υπάρχει κανείς εργοδότης που θα παραπονεθεί για ένα άτομο το οποίο είναι χρήσιμο στη κοινωνία και ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.

Σίγουρα όλες οι δεξιότητες που αναφέρονται στο βιογραφικό σου είναι εντυπωσιακές, άλλα όταν αυτές συνδυάζονται με τον εθελοντισμό τότε αυτό σε κάνει όχι μόνο καταρτισμένο άλλα και ένα ευσυνείδητο άτομο.

2. Ευκαιρία να γνωρίσεις καινούριο κόσμο

Οι διασυνδέσεις σου δεν χρειάζεται να περιορίζονται στο LinkedIn ή σε μια επίσημη εκδήλωση. Δεν χρειάζεται να κάνεις γνωριμίες βεβιασμένα και να μη σε κάνουν να νιώθεις άνετα.

Σε αυτή τη περίπτωση ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι ένας εύκολος και εντελώς φυσικός τρόπος να γνωρίσεις νέα άτομα στη περιοχή σου.

Στις εθελοντικές δράσεις υπάρχει ένα πολύ φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συζητήσεις με άτομα τα οποία έχεις κοινά ενδιαφέροντα.

Έτσι, μπορείς να κάνεις ουσιαστικές γνωριμίες και να συναναστραφείς με νέους ανθρώπους με τους οποίους σας ενώνουν οι εθελοντικές δραστηριότητες που έχετε συμμετάσχει και οι κοινές εμπειρίες. Εθελοντισμός: Πως θα βοηθήσεις την Καριέρα σου

3. Ο εθελοντισμός σε βοηθά να καθορίσεις τους στόχους καριέρας

Με το να αφιερώνεις χρόνο κάνοντας εθελοντισμό είναι ένας καλός τρόπος να συλλέξεις πληροφορίες και να μάθεις για το τι ακριβώς ψάχνεις σε σχέση με τη καριέρα σου. Ίσως έχεις εργαστεί μόνο για μεγάλες εταιρείες και είσαι περίεργος για το πώς είναι η ζωή σε έναν μικρότερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή έχεις περιέργεια να μάθεις πως είναι να δουλεύεις σε μια νεοφυή επιχείρηση.

Πέρα από το μέγεθος της εταιρείας, ο εθελοντισμός είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακαλύψεις άλλα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που λειτουργείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Σου αρέσει να εργάζεσαι ανεξάρτητα ή να είσαι μέρος μιας ομάδας;

Σου αρέσει να λερώνεις τα χέρια σου ή προτιμάς να έχεις συντονιστικά και διοικητικά καθήκοντα;

Η εργασία με έναν συγκεκριμένο τύπο οργάνωσης σε κάνει να αισθάνεσαι έμπνευση και ικανοποίηση;

Ο εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία να καταλάβεις αυτά τα πράγματα και να δώσεις απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι αναμφίβολα πολύτιμες, όταν θα θες να αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη καριέρα σου.

4. Αναπτύσσεις και βελτιώνεις νέες δεξιότητες

Έχεις βρει την εργασία που επιθυμούσες και είναι υπέροχο να νιώθεις αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θες να προσπαθείς και να αποκτάς εμπειρία σε καινούρια πράγματα. Ο εθελοντισμός σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμαστείς σε νέες προκλήσεις και να αποκτήσεις δεξιότητες, χωρίς να κινδυνεύει η επαγγελματική φήμη στη τρέχουσα δουλειά σου.

Μπορεί πάντα να ήθελες να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού ή να μάθεις μάρκετινγκ. Υπάρχουν εθελοντικές δράσεις που μπορείς να αναζητήσεις και σου επιτρέπουν να το κάνεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο εθελοντισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσεις το ομαδικό σου πνεύμα, μια δεξιότητα που όλοι οι εργοδότες αναζητούν στους υποψήφιους.

Χρειάζεσαι συμβουλές για την ανάπτυξη της καριέρας σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

5. Ο εθελοντισμός σε κάνει να νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

Βελτιωμένες δεξιότητες, περισσότερη γνώση και ένα διευρυμένο δίκτυο ανθρώπων. Όλα αυτά σε βοηθούν να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως έναν εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο υποψήφιο.

Το να νιώθεις ικανός σε μια συνέντευξη βοήθα την αυτοπεποίθηση σου.

Επιπλέον όλες οι εμπειρίες που έχεις αποκτήσει από την εθελοντική σου δράση σε βοηθούν να απαντάς μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται στις συνεντεύξεις. Όχι μόνο μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες σχετικά με τις διάφορες δεξιότητές σου, αλλά μπορείς επίσης να μοιραστείς τον τρόπο με τον οποίο τις εφάρμοσες σε ένα πραγματικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλλες για το κοινό καλό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η προσέγγιση μιας συνέντευξης με αυτοπεποίθηση δεν κάνει ποτέ κακό και σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο επάγγελμα των ονείρων σου. Ο εθελοντισμός είναι ένα σπουδαίο πράγμα, σε βγάζει από την άνεση του καναπέ σου, σε κινητοποιεί, αξιοποιείς παραγωγικά τον ελεύθερο σου χρόνο και κάνεις καλό όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στην κοινωνία.

Επιπλέον μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη καριέρα σου και στην αναζήτηση εργασίας.

Γι΄αυτό λάβε υπόψη σου τα οφέλη του εθελοντισμού και κάνε κάτι. Δεν θα το μετανιώσεις!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!