Πως θα Υιοθετήσεις μια Νέα Συνήθεια - Purpose Συμβουλευτική

Πως θα Υιοθετήσεις μια Νέα Συνήθεια

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτύξεις μια νέα συνήθεια;

Η χρονική περίοδος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να χρειαστεί μερικές μέρες μέχρι μερικά χρόνια.

Η ψυχολογική σου κατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο, στο πόσο γρήγορα θα πάρεις την απόφαση να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι όταν βιώνουν μια δυσάρεστη κατάσταση αποφασίζουν, είτε να σταματήσουν μια κακή συνήθεια, είτε να υιοθετήσουν μια καινούρια που θα τους βοηθήσει μετέπειτα στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να χάσεις βάρος και να κάνεις μια πιο υγιεινή ζωή και το αναβάλλεις συνέχεια, μπορεί να βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να το κάνεις λόγω ενός προβλήματος υγείας μετέπειτα. Επομένως, είναι καλό να υιοθετούμε νέες συνήθειες που θα μας επωφελήσουν, χωρίς να χρειαστεί να μας αναγκάσει ένα δυσάρεστο γεγονός.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται περίπου 21 ημέρες για να σταματήσεις μια κακιά συνήθεια ή να υιοθετήσεις μια νέα που δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Συνήθειες που είναι πιο περίπλοκες ή δύσκολο να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής σου μπορεί να πάρουν πολύ περισσότερο χρόνο.

21 ημέρες για να σταματήσεις ή να υιοθετήσεις μια συνήθεια

Τρεις εβδομάδες μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείς να αναπτύξεις συνήθειες μέσα σε 21 ημέρες.

Αυτές μπορεί να είναι απλές συνήθειες. Για παράδειγμα, να σηκώνεσαι νωρίτερα το πρωί μια συγκεκριμένη ώρα, να αθλείσαι κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, να ακούς podcasts στο αυτοκίνητο, να κοιμάσαι μια συγκεκριμένη ώρα, να είσαι ακριβής στα ραντεβού σου, να προγραμματίζεις τη μέρα σου εκ των προτέρων και να ολοκληρώνεις κάτι που έχεις να κάνεις πριν ξεκινήσεις κάτι άλλο.

Αυτές είναι συνήθειες που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες και περίπλοκες και μπορείς εύκολα να υιοθετήσεις σε 14-21 ημέρες, μέσω της συνεχούς εξάσκησης και επανάληψης.

Πώς να αναπτύξεις μια νέα συνήθεια

Με τα χρόνια έχει καθοριστεί μια απλή, ισχυρή, αποδεδειγμένη μεθοδολογία για την ανάπτυξη νέων συνηθειών. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αναπτύξεις μια νέα συνήθεια που επιθυμείς.

Με τον καιρό, θα είναι όλο και πιο εύκολο να αναπτύξεις τις συνήθειες που θέλεις να ενσωματώσεις στην προσωπικότητα σου. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια και να καταφέρεις να την διατηρήσεις στην καθημερινότητα σου.

#1 Πάρε την απόφαση να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια

Είναι πολύ σημαντικό πριν υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια να είσαι συνειδητοποιημένος και να το έχεις πάρει απόφαση. Κάθε φορά που θα θες να αναπτύξεις μια νέα συνήθεια θα πρέπει να είσαι σίγουρος 100%.

Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να σηκωθείς νωρίς και να ασκείσαι κάθε πρωί, ρύθμισε το ρολόι σου μια συγκεκριμένη ώρα και όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, σήκω αμέσως δίχως να πατήσεις αναβολή, φόρεσε τα ρούχα γυμναστικής σου και ξεκίνα. Χαμηλή Αυτοεκτίμηση; Μια απλή συνήθεια που θα σε βοηθήσει νέα συνήθεια

#2 Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να βρει δικαιολογίες

Μην βρίσκεις αφορμές και ασήμαντες δικαιολογίες, προκειμένου να βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου. Μην επαναπαυτείς αν θες να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια.

Εάν για παράδειγμα αποφασίσεις να ξυπνάς στις 6:00 π.μ. κάθε πρωί, πειθάρχησε τον εαυτό σου να σηκώνεται στις 6:00 π.μ., κάθε πρωί μέχρι να γίνει αυθόρμητο.

#3 Πες στους οικείους σου για αυτή σου την προσπάθεια

Θα σε βοηθήσει πολύ να πεις στους οικείους σου, ότι προσπαθείς να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο θα δεσμευτείς και θα θες να το καταφέρεις.

Είναι εκπληκτικό πόσο πιο πειθαρχημένος και αποφασιστικός θα γίνεις όταν ξέρεις ότι οι άλλοι σε παρακολουθούν για να δουν, αν έχεις τη δύναμη της θέλησης να ακολουθήσεις την απόφαση σου.

#4 Οραματίσου τη νέα συνήθεια σου

Φαντάσου τον εαυτό σου να εκτελεί ή να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο πιο συχνά οραματίζεσαι και φαντάζεσαι τον εαυτό σου να ενεργεί σαν να είχες ήδη υιοθετήσει τη νέα συνήθεια, τόσο πιο γρήγορα αυτή η νέα συμπεριφορά θα γίνει αποδεκτή από το υποσυνείδητο σου.

Θες να βάλεις τη ζωή σου σε σειρά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως

Η επανάληψη είναι το επόμενο βήμα. Προσπάθησε να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ξανά και ξανά αυτό που θες να πετύχεις. Αυτή η επανάληψη αυξάνει δραματικά την ταχύτητα με την οποία θα αναπτύξεις τη νέα συνήθεια.

#6 Να έχεις επιμονή και υπομονή

Είναι δύσκολο να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια και χρειάζεται υπομονή και επιμονή από μεριάς σου. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Όταν δημιουργούμε καινούριες συνήθειες τείνουμε να θέλουμε να δούμε μεγάλα αποτελέσματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ωστόσο, προσπάθησε να επιμείνεις μέχρι να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου.

#7 Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Το πιο σημαντικό είναι να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε φορά που τα καταφέρνεις. Η επιβράβευση σημαίνει κίνητρο και το κίνητρο αυξάνει τις πιθανότητες να επαναλάβεις.

Ιδιαίτερα στην αρχή, χρειάζεσαι κάτι που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συνεπής. Η άμεση επιβράβευση κάθε επιτυχίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις και είναι εκείνη που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!