Γιατί οι αποφάσεις για τη Νέα Χρονιά δεν υλοποιούνται ποτέ; - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί οι αποφάσεις για τη Νέα Χρονιά δεν υλοποιούνται ποτέ;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Λέμε ότι κάθε νέα χρονιά φέρνει και αλλαγές…

Θυμάμαι μία πρωτοχρονιά, αρκετά χρόνια πριν, όταν ένας καλός μου φίλος μου είπε με την αλλαγή του χρόνου ότι θα κόψει το κάπνισμα. Έξι χρόνια μετά εξακολουθεί να καπνίζει παρ’ όλο που οι γιατροί του είπαν ότι θα ήταν καλό να το μετριάσει για να μην έχει πρόβλημα αργότερα στη ζωή του.

Πέρα από το κάπνισμα και το αδυνάτισμα όμως, βλέπουμε ότι δεν κάνουμε ούτε καν τις μικρές αλλαγές που δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη ζωή μας ή δυσκολία. Παρόλο που μπορούμε, δεν αλλάζουμε ούτε μικρά πράγματα που θα έκαναν την ζωή μας ευκολότερη και πιο ποιοτική. Άραγε γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυθόρμητες δηλώσεις

Τις περισσότερες φορές δεν σκεφτόμαστε σοβαρά όταν κάνουμε τέτοιες δηλώσεις.

Λίγο το αλκοόλ στην αλλαγή του χρόνου, λίγο η χαλάρωση και η χαρά εκείνες τις ιδιαίτερες στιγμές και καταλήγουμε να κάνουμε δηλώσεις που αργότερα δεν θέλουμε να τηρήσουμε. Δεν είναι περίεργο που συμβαίνει αυτό.

Κάνουμε μία δήλωση σε μία στιγμή ευφορίας και μετά αδυνατούμε να την ακολουθήσουμε. Άρα, η πραγματικότητα μας είναι τόσο αρνητική και πιεστική που λυγίζουμε στο βάρος μίας απλής δήλωσης; Πόσο μας «ρουφάει» καθημερινά; Η δική σου πραγματικότητα είναι τόσο βαριά που σε εμποδίζει να κάνεις αλλαγές;

«Έχω μία καλή ιδέα»

Κάπως έτσι ξεκινάνε όλες οι μεγάλες ιδέες και γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα και κάπως έτσι, 999 από τις 1000 ιδέες δεν υλοποιούνται ποτέ.

Το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο τρόπο. Δεν ξεχωρίζει πραγματικότητα από μεταφορά και δεν θεωρεί κάτι πραγματικό αν δεν συμμετάσχουν οι αισθήσεις μας σε αυτό.

Όταν έχεις μία ιδέα στο μυαλό σου, παραμένει απλά μία ιδέα στο μυαλό σου. Όσο η ιδέα παραμένει στο μυαλό σου δεν πρόκειται να γίνει τίποτα παραπάνω. Έτσι και με τις δηλώσεις της νέας χρονιάς. Καλά είναι όταν απλά δηλώνεις πράγματα αλλά αν δεν κάνεις κάτι για αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Κάνε συγκεκριμένες δηλώσεις

Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις κάτι για αυτό, τότε άλλαξε τον τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα. Σκοπεύεις να κάνεις μία αλλαγή στη ζωή σου; Μην περιμένεις να την κάνεις την πρωτοχρονιά αλλά ξεκίνα νωρίτερα.

Απόφυγε τις γιορτινές ημέρες γιατί υπάρχει μία παγίδα. Εφόσον αυτές είναι ιδιαίτερες μέρες και σπάνιες, έτσι θα διαχειριστείς και την αλλαγή σου. Αν ξεκινήσεις μία άλλη, συνηθισμένη ημέρα, η αλλαγή θα είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου.

Από εκεί κι έπειτα, ξεκίνα να γράφεις συγκεκριμένα τι θες να πετύχεις, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Τι είναι αυτό που θες; Μέχρι πότε το θες; Πόσα στάδια έχει αυτό που θες να πετύχεις; Μήπως να το χώριζες σε μικρότερα τμήματα για να είναι πιο εύκολο στην υλοποίηση; Πως θα ξέρεις ότι το πέτυχες; Τι πρέπει να δεις, να ακούσεις και να αισθανθείς για να συνειδητοποιήσεις ότι το πέτυχες;

Όλα αυτά χρειάζεται να τα γράψεις, αναλυτικά και καθαρά, για να ξέρεις πώς να κινηθείς. Όλα αυτά θα συνθέσουν έναν άρτια δηλωμένο στόχο που θα λειτουργήσεις με σκοπό να τον πετύχεις.

Τώρα, ρώτα τον εαυτό σου: «Πόσο το θέλω; Θέλω να κάνω την αλλαγή και να πετύχω αυτό που στοχεύω;»

Θες να κάνεις επιτέλους την αλλαγή στη ζωή σου; Δες εδώ

Αν η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη και άμεση στο μυαλό σου, τότε μάλλον δεν το θες και τόσο πολύ. Αν είναι κάτι που δεν το θες πολύ, τότε δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτείς γιατί δεν θα ακολουθήσεις την δέσμευση σου και η απογοήτευση θα σε ρίξει ακόμα περισσότερο. Γιατί να ζοριστείς για κάτι που δεν σε γεμίζει;

Από την άλλη, αν η στοχοθεσία και οι στόχοι σε πιέζουν και σε ενοχλούν, τότε ίσως είναι καλύτερο να κάνεις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Αντί να αφοσιωθείς σε έναν στόχο που θα σε απορροφήσει και ίσως και να σε εξαντλήσει για να τον πετύχεις, κάνε μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές.

Ακόμα και μία κλίση δέκα μοιρών, σε βάθος χρόνου θα σε οδηγήσει σε εντελώς νέα μονοπάτια. Μείωσε το κάπνισμα έστω κι ένα τσιγάρο την ημέρα ή φάε μικρότερες μερίδες από ότι τρως συνήθως. Άλλαξε ελάχιστα τον τρόπο σκέψης σου και θα διαπιστώσεις ότι οι αλλαγές που θα δεις θα είναι τεράστιες.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!