Γιατί μας αρέσει το πρόχειρο φαγητό; - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί μας αρέσει το πρόχειρο φαγητό;

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Το πρόχειρο φαγητό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όλους μας.

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, αφού είναι μία «εύκολη λύση» είτε για εκείνον που εργάζεται, είτε για εκείνον που δε μπορεί να μαγειρέψει καλά, είτε για εκείνον που επιστρέφει το βράδυ κουρασμένος στο σπίτι του.

Ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στο πρόχειρο φαγητό, είναι το γεγονός πως είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Αν φτιάξεις μόνος ένα χάμπουργκερ στο σπίτι δε θα αισθανθείς την ίδια γεύση με το να το καταναλώσεις σε ένα μαγαζί για εύκολο φαγητό.

Διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, προσπαθώντας να αναλύσουν το γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να καταναλώνουν αυτού του είδους τις τροφές, κατέδειξε πως εκείνες περιέχουν διάφορες ουσίες οι οποίες πείθουν τον καταναλωτή και τον κάνουν να μην μπορεί να αντισταθεί.

Είναι γεγονός πως πολλές διάσημες εταιρίες εύκολου φαγητού προσπαθούν να δελεάζουν διαρκώς τον καταναλωτή, χρησιμοποιούν διαφημίσεις και περιοδικά στο να τον πείσουν πως θα είναι περισσότερο «in» ή πως θα είναι μέσα στη μόδα αν καταναλώνει συχνά τροφές τέτοιου είδους.

Φυσικά, σε μία εποχή γρήγορων ταχυτήτων η οποία μας επιβαρύνει υπερβολικά με πολλές υποχρεώσεις, η επιλογή της εύκολης τροφής είναι η πιο συνηθισμένη διέξοδος.

Το αίσθημα της πείνας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εγγενή συναισθήματα του ανθρώπου και αυτό έρχεται επιδέξια να εξυπηρετήσει μία διατροφική επιλογή η οποία μπορεί να είναι νόστιμη μεν και να σερβίρεται επιδέξια, δεν έχει όμως τόσο μεγάλη ωφέλεια για τον οργανισμό.

Οι συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση εύκολης τροφής

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά από την παχυσαρκία; Πολλά προβλήματα υγείας έχει διαπιστωθεί πως συνδέονται με την κακή διατροφή και το πρόχειρο φαγητό. Αξίζει να αναφερθούμε στις καρδιοπάθειες, το υπερβολικό πάχος, το ζάχαρο και τη χοληστερόλη, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν το προπύργιο για τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων υγείας.

Στον δυτικό κόσμο, έχει διαπιστωθεί πως σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά απέχουν από αυτό που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως «σωστή διατροφή». Η έλλειψη διατροφικής παιδείας συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία σωματικής άσκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ενήλικες ράθυμοι με πολλά προβλήματα υγείας, αλλά και κουρασμένοι.

Η ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και η κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο, θα βοηθήσει το παιδί από μικρή ηλικία να ενσωματωθεί σε μία διατροφική συνέπεια με μέτρο η οποία παράλληλα θα εμπεριέχει και όλες τις τροφές.

Ένας έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορούν οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά στο να καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, είναι να τα ‘’ντύνουν’’ με διάφορα λαχταριστά λαχανικά και να μην καταπιέζουν υπερβολικά το παιδί στο να μην καταναλώνει ποτέ του πρόχειρο φαγητό.Γιατί μας αρέσει το πρόχειρο φαγητό;

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτές τις τροφές;

Αν κάποιος, για παράδειγμα, έβαζε μπροστά μας ένα μήλο και μία πίτσα είναι βέβαιο πως κατά 99% όλοι μας θα διαλέγαμε την πίτσα.

Αν δούμε το γεγονός αυτό πολύπλευρα, τότε θα διαπιστώσουμε πως μας αρέσει να καταναλώνουμε ή αισθανόμαστε ευχαρίστηση με τροφές οι οποίες έχουν χαμηλή μεν θρεπτική αξία, αλλά περιέχουν λίπη, ζάχαρη ή είναι ιδιαίτερα παχυντικές.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, έχουν ανακαλύψει πως η κατανάλωση αυτών των τροφών σε ένα βαθμό μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα του άγχους και αυξάνει τις ενδορφίνες και το αίσθημα της χαράς. Αυτό μπορεί να ερμηνεύσει αμέσως το γιατί όταν είμαστε στεναχωρημένοι, θέλουμε εκείνη τη στιγμή να καταναλώσουμε κάτι γλυκό.

Θες να επαναφέρεις τη ζωή σου σε ισορροπία; Δες εδώ

Η κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο και η ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια και όσπρια, θα είναι και η υποδομή για τη βελτίωση της ίδιας της υγείας μας.

Αναμφίβολα, το πρόχειρο φαγητό αρέσει σε όλους μας – ή μάλλον, στους περισσότερους από εμάς. Δε χρειάζεται να αισθανόμαστε ενοχές κάθε φορά που καταναλώνουμε ένα χάμπουργκερ ή τηγανιτές πατάτες. Απλά να θυμόμαστε, πως το μέτρο είναι απαραίτητο σε όλα τα πράγματα και πως πάντοτε είναι καλύτερο να επιλέγουμε συνήθειες οι οποίες θα ωφελήσουν και την υγεία μας.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!