Θέληση: Τι κάνεις όταν δεν αρκεί - Purpose Συμβουλευτική

Θέληση: Τι κάνεις όταν δεν αρκεί

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Η θέληση δεν είναι το πρόβλημα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, κάθε μέρα δίνουμε μια αδιάκοπη μάχη. Μια μάχη θέλησης και πειθαρχίας.

Κάθε μέρα έρχεσαι αντιμέτωπος με επιλογές που δοκιμάζουν τον αυτοέλεγχο σου. Ασήμαντες εργασίες, διαδικτυακές μαύρες τρύπες, κοινωνικά δίκτυα, παραπλανούν σταθερά την προσοχή σου και αυξάνουν το λεγόμενο πνευματικό κόστος.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως χρειάζεσαι 10-18 λεπτά για να επιστρέψεις σε μια εργασία αφού κάτι σου αποσπάσει την προσοχή. Και αυτό εξηγεί γιατί πολλοί από εμάς φεύγουν από τη δουλειά τους ή κοιτούν τους στόχους που έχουν θέσει και αναρωτιούνται γιατί έχουν κατορθώσει λιγότερα απ’ όσα υπολόγιζαν.

Το να μειώσεις του περισπασμούς δεν είναι εύκολο. Όμως το να μάθεις πως να δαμάσεις τη πειθαρχία σου και να προσεγγίσεις τους στόχους σου με τη σωστή νοοτροπία, θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και παραγωγικός.

Η κουλτούρα του περιορισμού

Αρκετός κόσμος έχει μια στρεβλή αντίληψη για το τι είναι η πειθαρχία. Την βλέπει συχνά μέσα από το πρίσμα του αυστηρού αυτοελέγχου και την συγχέει με την ανάγκη για περιορισμό ή αποφυγή μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, αντικειμένου κλπ.

Κλασικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι οι δίαιτες, οι αποτοξινώσεις κλπ.

Κάποιος ξεκινάει αυστηρή διατροφή πιέζει και περιορίζει τον εαυτό του για ένα διάστημα και καταφέρνει να χάσει αρκετά κιλά ωστόσο μετά από αρκετούς μήνες καταλήγει να τα πάρει πίσω.

Αν και το να αποφύγεις συγκεκριμένες συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, οι αυτοματισμοί και οι συνήθειες σπάνια εδραιοποιούνται και μένουν για μεγάλο διάστημα.

Ο λόγος είναι πως όταν υπερεξασκούμε την πειθαρχία μας , ξοδεύουμε ενέργεια. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατακρημνίζονται και η θέληση μας καταλήγει να αποδυναμώνεται. Έτσι υποκύπτουμε πιο εύκολα στους παλιούς αυτοματισμούς.Τι να κάνεις όταν η Θέληση δεν αρκεί

Για την ακρίβεια, η υπερβολή στο να πιέζουμε και να πειθαρχούμε όλη την ώρα μας επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα. Ο έλεγχος της προσοχής μας, τα συναισθήματα μας, η ικανότητα να αντιστεκόμαστε σε πειρασμούς αλλάζουν προς το χειρότερο όταν υπερβάλουμε.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσουμε την θέληση μας χωρίς να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό που πρέπει πρώτα να έχεις στο νου σου όμως είναι πως η πειθαρχία δεν είναι μια δεξιότητα, αλλά ένας νοητικός μυς. Και όπως οι άλλοι μύες στο σώμα, στα χέρια και στα πόδια σου, έτσι και αυτός κουράζεται.

Εξαρτάται λοιπόν από εμάς να διαλέξουμε πως και πότε θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θέληση αρκεί να το κάνουμε με σύνεση. Γιατί όσο και αν δε μας αρέσει, μακροπρόθεσμα η υπερβολική πίεση να πειθαρχήσεις και να αποφύγεις κάτι έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Θες να γίνεις πιο παραγωγικός; Δες εδώ

Κάνε ένα διάλειμμα

Το να δουλεύεις μόνιμα όλο και πιο σκληρά δεν εξασφαλίζει πως θα πιάσεις τους στόχους σου.

Πάρα πολλοί επιχειρηματίες ξεκίνησαν δυνατά δουλεύοντας στο φουλ αλλά στο τέλος έμειναν από καύσιμο. Ένας τέτοιος φρενήρης ρυθμός δεν είναι βιώσιμος.

Αντίθετα, έχει αποδειχτεί πως τα τακτικά μικρά διαλείμματα αλλά και οι διακοπές προωθούν την παραγωγικότητα και αυξάνουν την διάθεση για εργασία.

Χρειάζεται λοιπόν να δώσεις προτεραιότητα στο να έχεις χρόνο με τον εαυτό σου. Να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα. Είτε αυτό είναι διάλειμμα από τη δουλειά, είτε διάλειμμα από μια δίαιτα κλπ.

Εστίασε στη διαδικασία και όχι στο στόχο

Αρκετοί από εμάς κάνουν το λάθος να θέτουν μεγάλους στόχους και να μένουν εκεί. Η αποστολή ενός στόχου είναι να λειτουργήσει ως πυξίδα όμως αυτό που θα σε βοηθήσει να τον φτάσεις είναι το να έχεις χτίσει ένα κατάλληλο σύστημα. Μια διαδικασία η οποία σε βοηθάει να κάνεις τακτική πρόοδο.

Η αξία του να έχεις σωστές συνήθειες είναι ανεκτίμητη. Ακόμα κι όταν η πρόοδος φαίνεται ως μικρή και ασήμαντη σε καθημερινή βάση, μακροπρόθεσμα η αξία και τα οφέλη είναι τεράστια.

Σκέψου λοιπόν τους στόχους σου και το τι θες να πετύχεις και επικεντρώσου στις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να τους πετύχεις.

Θέληση σημαίνει να συγκεντρώνεσαι σε ένα πράγμα τη φορά

Πολλές εταιρίες υποκύπτουν στον πειρασμό να δημιουργούν πολλαπλά προϊόντα ή να αναλαμβάνουν πολλαπλά πρότζεκτ μαζί.

Ωστόσο οι νευροεπιστήμονες συμφωνούν πως η τάση να μοιράζεις την προσοχή σου, αντί να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα, μειώνει τις επιδόσεις σου ακόμα και σε απλές εργασίες. Το multitasking στην ουσία σκορπίζει την ικανότητα σου να δουλεύεις αποτελεσματικά και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα σου να εστιάζεις, να μαθαίνεις και να είσαι παρών.

Αντίθετα, το να επικεντρώνεσαι τακτικά σε μια εργασία, σε ένα προϊόν, σε ένα στόχο και να τα αναπτύσσεις σταδιακά, δημιουργεί τις βάσεις ένα πιο παραγωγικό αποτέλεσμα. Και μέσα από τις επαναλαμβανόμενες πράξεις, η πειθαρχία δυναμώνει και γίνεται δεύτερη φύση σου.

Το να κυνηγάς τους στόχους σου σε μικρές, καθημερινές δόσεις όχι μόνο σε βοηθάει να τους πετύχεις αλλά και να διαχειριστείς καλύτερα την θέληση σου.

Γιατί αυτό που πολύς κόσμος αγνοεί, είναι πως η πειθαρχία δεν είναι ατελείωτη, αλλά ένας περιορισμένος πόρος. Όπως ακριβώς και ο χρόνος.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!