Η πραγματική δύναμη των συναισθημάτων.
Αν περίμενες να διαβάσεις κάτι αντίστοιχο με την αυτοκρατορία των αισθήσεων, τότε πέφτεις έξω, εδώ αναφερόμαστε στην αυτοκρατορία των συναισθημάτων.
Γιατί όμως είναι τα συναισθήματα τόσο σημαντικά; Μα επειδή ο συνδυασμός των αισθήσεων μας παράγει τόσο δυνατές αντιδράσεις στο σύστημά μας. Έχοντας αναπτύξει την λογική τόσο πολύ (λέμε τώρα) στις μοντέρνες κοινωνίες, δεν θα έπρεπε να μπορούμε να τα ελέγξουμε περισσότερο;
Και εφόσον είμαστε τόσο λογικά όντα όσο ισχυριζόμαστε, τότε γιατί κάνουμε το ένα λάθος μετά το άλλο και πολλές φορές καταλήγουμε να ακούμε τα συναισθήματα μας αντί για την λογική μας;
Τι είναι τα συναισθήματα όμως, για ποιο λόγο υπάρχουν και γιατί είναι τόσο ισχυρά;
Η ίδια η λέξη εξηγείται από μόνη της. Κάθε συνδυασμός αισθήσεων παράγει ένα συναίσθημα. Ξεκινώντας από τις πέντε βασικές μας αισθήσεις, κάθε συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων, ανάλογα με την ένταση και το είδος του ερεθίσματος, παράγει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Λίγο μετά την γέννηση μας, η λογική δεν υπάρχει πουθενά στο σύστημα μας. Κυριαρχούν οι αισθήσεις μας, καθώς μέσα από αυτές συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας. Όντας μωρά, απλώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε οτιδήποτε βρεθεί σε «απόσταση βολής».
Έτσι πυροδοτούμε την αφή μας. Στη συνέχεια το φέρνουμε στο στόμα μας και το δοκιμάζουμε, πυροδοτώντας έναν συνδυασμό γεύσης, όσφρησης και αφής. Αν αυτό που πιάσουμε κάνει θόρυβο, τότε πυροδοτείται και η ακοή. Η όραση μπαίνει λίγο αργότερα στο παιχνίδι. Εξάλλου, τα μάτια αναπτύσσονται πιο αργά στο ανθρώπινο σύστημα.
Κάθε συνδυασμός λοιπόν, παράγει ένα συναίσθημα. Την πρώτη φορά που έπιασες ένα λεμόνι στο χέρι σου, το έβαλες αυτόματα στο στόμα και τότε βίωσες για πρώτη φορά το ξινό. Αυτή η αίσθηση είναι αρκετά ισχυρή και ίσως όχι και τόσο ευχάριστη. Αυτό καταχωρήθηκε στη μνήμη σου και έγινε η σύνδεση. Είναι κίτρινο, με σχήμα οβάλ και μία συγκεκριμένη αφή; Μακριά από το στόμα τότε!
Αυτή είναι η αρχή της εμπειρικής γνώσης. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και με τις πρίζες αλλά εκεί το πείραμα το κάνεις μία φορά και μετά τέλος, οπότε δεν το συνιστώ.
Εδώ αλλάζουν τα πράγματα. Η λογική δεν εξετάζει την εμπειρική γνώση. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο που εξηγεί ότι το κίτρινο λεμόνι έχει δυσάρεστη γεύση και ένα πιρούνι στην πρίζα μπορεί να σε σκοτώσει. Το λογικό συμπέρασμα που θα βγάλεις από αυτό είναι ότι πρέπει να αποφύγεις τα λεμόνια και τις πρίζες.
Γιατί όμως τότε έχεις αυτή την κρυφή επιθυμία να το κάνεις; Γιατί πολλές φορές υπερισχύει η περιέργεια της κοινής λογικής;
Ίσως γιατί η φύση του ανθρώπου είναι η εξερεύνηση. Η δοκιμή, η ανακάλυψη και η αναζήτηση. Πως μπορείς να πας ενάντια στην ίδια σου την φύση; Αν το κάναμε, τότε ίσως να μην είχαμε ανακαλύψει πολλά πράγματα από αυτά που έχουμε στην διάθεση μας.
Θυμάσαι την πρώτη φορά που ερωτεύτηκες; Την πρώτη φορά που χώρισες και στην συνέχεια έκανες όλες τις λάθος κινήσεις; Αν σου έλεγαν ότι ο έρωτας προκαλεί μία ευχάριστη ζαλάδα και ένα φτερούγισμα στο στομάχι, μία αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει διαφορετικά όταν είσαι μαζί με τη/τον σύντροφο σου και διαφορετικά όταν είσαι χώρια, θα ήταν το ίδιο αν δεν το είχες βιώσει;
Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε ότι έχουν καλό ένστικτο. Αυτό τι σημαίνει άραγε; Θα μπορούσε να συνδυαστεί η λογική με το συναίσθημα; Τι είναι το ένστικτο;
Σίγουρα υπάρχουν κάποια ένστικτα τα οποία τα έχουμε μέσα μας από την στιγμή που γεννιόμαστε.
Το ένστικτο τη επιβίωσης είναι ένα από αυτά. Είναι τόσο ισχυρό που ακόμα κι όταν αναπτύξουμε την λογική μας, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αναλαμβάνει αυτό να μας προστατέψει. Πέρα από αυτό όμως, ακόμα και σε καθημερινές καταστάσεις, υπάρχουν άνθρωποι που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο να «διαβάζουν» μία κατάσταση και να παίρνουν τις σωστότερες αποφάσεις.
Αυτό βασίζεται μόνο στην λογική ή σε συνδυασμό των αισθήσεων τους ή μήπως είναι κάτι ενδιάμεσο; Η αλήθεια είναι, ότι έχοντας αρκετές εμπειρίες και με σωστή χρήση της λογικής, μπορείς να αναπτύξεις μία «έκτη αίσθηση».
Έχοντας βιώσει αρκετές καταστάσεις, έχοντας ταξιδέψει, έχοντας διαβάσει, έχοντας γνωρίσει ανθρώπους και μέρη, έχεις μία μεγάλη γκάμα παραδειγμάτων. Η λογική μπορεί να σε βοηθήσει να συνδυάσεις αυτές τις εμπειρίες και όταν συναντήσεις κάποια παρόμοια, να έχεις αυτή την αίσθηση ότι την έχεις ξαναζήσει.
Σκέψου το, θα είναι σαν να έχεις υπερδυνάμεις, οπότε μην φοβάσαι να βιώσεις καταστάσεις και να επικοινωνήσεις με τα συναισθήματα σου.
Εγκράτεια: Οι λόγοι που αξίζει να αποζητάς την αφοσίωση σε ένα πρόσωπο
Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες
Χρήμα και Ευτυχία: Έννοιες αντίθετες;
Τελικά τι σημαίνει Δημοσιογράφος;
Ένας Απλός Τρόπος για να Βρεις την Έμπνευση γύρω σου
Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης: Κάνε την κάθε ημέρα να αξίζει