Κακές Συνήθειες: Τι να σταματήσεις να κάνεις αν θες να Πετύχεις - Purpose Συμβουλευτική

Κακές Συνήθειες: Τι να σταματήσεις να κάνεις αν θες να Πετύχεις

 

By Κατερίνα Χρήστου | Προσωπική Ανάπτυξη

Ίσως νομίζεις πως για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό είναι σωστό, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια πράγματα, κάποιες κακές συνήθειες, που πρέπει να αποχωριστείς, αν θες να είσαι επιτυχημένος

#1. Σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες

Καλό είναι να σταματήσεις να κατηγορείς τους άλλους, τις συνθήκες, το κάρμα σου ή οτιδήποτε άλλο για την αποτυχία σου ή για τα λάθη σου. Εσύ είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου και όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο θα αναλάβεις δράση και θα πετύχεις όσα θες. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεών σου και των λαθών σου, όπως και των επιτυχιών σου φυσικά!

#2. Μην επικεντρώνεσαι στην αρνητική πλευρά

Αν θες να ανήκεις στους επιτυχημένους ανθρώπους, θα πρέπει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Αναγνώρισε την αρνητική πλευρά, αλλά μη στέκεσαι σε αυτή και μη τη μεγαλοποιείς. Αντίθετα, προσπάθησε να αξιοποιήσεις τη θετική πλευρά και να αναπτύξεις θετική στάση στη ζωή για να πας παρακάτω.

#3. Μην είσαι φυγόπονος

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν υπολογίζουν τον κόπο όταν θέλουν να πετύχουν κάτι. Ξέρεις πως δεν υπάρχει σύντομος, ούτε ξεκούραστος δρόμος για την επιτυχία.

Απόλαυσε τη διαδρομή και μη διστάζεις να κουραστείς όταν χρειάζεται. Αναζήτησε τα όριά σου και διώξε κάθε σκέψη τεμπελιάς από το μυαλό σου. Άσε τις κακές συνήθειες της φυγοπονίας και της αναβλητικότητας για τους άλλους.

#4. Μην φοβάσαι την αποτυχία

Μήπως δεν προσπαθείς αρκετά γιατί φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την αποτυχία; Ο φόβος της αποτυχίας είναι φυσικό να υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, όμως αν τον ακούς και δεν τον βάζεις στην άκρη, σε κρατάει πίσω. Θα πρέπει να μην είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου, ώστε να του επιτρέψεις να μην είναι τέλειος, αλλά να του ζητάς να προσπαθεί.

Κακές Συνήθειες: Τι να σταματήσεις να κάνεις αν θες να Πετύχεις

#5. Μην φοβάσαι την επιτυχία

Μπορεί να γελάσεις αν σε ρωτήσει κάποιος αν πραγματικά θες να επιτύχεις αφού το θεωρείς δεδομένο. Είναι αλήθεια όμως; Μήπως μέσα σου φοβάσαι πως δεν μπορείς να τη διαχειριστείς ή ότι δεν είσαι άξιος; Ίσως τέτοιες εσωτερικές σκέψεις σε σαμποτάρουν.

#6. Δεν βλέπεις τη συνολική εικόνα

Ίσως δυσκολεύεσαι να δεις τη συνολική εικόνα των πραγμάτων σε ό,τι καταπιάνεσαι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικεντρώνεσαι υπερβολικά σε ορισμένες λεπτομέρειες και να μην μπορείς να είσαι αποτελεσματικός και επιτυχημένος συνολικά, π.χ. σε ένα project. Την επόμενη φορά φρόντισε να δίνεις σημασία τόσο στη λεπτομέρεια, όσο και στο συνολικό αποτέλεσμα.

#7. Μην αλλάζεις συνεχώς στόχους

Αν αλλάζεις συχνά στόχους ή αφήνεις διάφορα γεγονότα ή συναισθήματα να σε αποσπούν από τον στόχο που έχεις θέση αρχικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα τον φτάσεις ποτέ.

Μάθε πως ένας στόχος μπορεί να θέλει αρκετό χρόνο, προσπάθεια και υπομονή προκειμένου να επιτευχθεί. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να είσαι πολύ σταθερός στον στόχο σου, που σημαίνει πως δεν τον θες και τόσο πολύ ίσως, μην περιμένεις να τον πετύχεις. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξέρουν να στοχεύουν, να προσπαθούν και να περιμένουν.

#8. Σταμάτα να τα παρατάς εύκολα

Αν ανήκεις σε αυτούς που τα παρατάνε εύκολα, επειδή κάτι πήγε στραβά, πάρε το απόφαση ότι δεν πρόκειται να γίνεις έτσι επιτυχημένος. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι που βλέπεις δεν «φτιάχτηκαν» μέσα σε μια νύχτα, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα κόπων και ετών.

#9. Σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά

Άλλη μία από τις κακές συνήθειες: Αρκετοί άνθρωποι υπεραναλύουν και σκέφτονται υπερβολικά όσον αφορά την πορεία ή τον στόχο τους. Να σκέφτεσαι και να αναλύεις δεν είναι κακό, αλλά επειδή παντού χρειάζεται μέτρο, έτσι γίνεται κι εδώ.

Εάν αφιερώνεις περισσότερο χρόνο να σκέφτεσαι τι θα πράξεις και πώς θα φτάσεις στο στόχο σου από όσο πραγματικά χρειάζεσαι, καταλήγεις να μην πράττεις και να μην ενεργείς. Άρα και να μην προχωράς.

#10. Μην ακούς πάντα τους άλλους

Δεν θέλουν όλοι γύρω σου να πετύχεις και δεν επιθυμούν όλοι το καλύτερο για εσένα, για δικούς τους λόγους. Άλλοι ίσως ζηλεύουν, άλλοι ζουν τη δική τους αποτυχία και θέλουν και τους άλλους μη πετυχημένους, άλλοι αισθάνονται ότι θα απομακρυνθείς, ο καθένας μέσα του μπορεί να μη θέλει να πετύχεις.

Ορισμένοι που έχουν και θάρρος μαζί σου ίσως εκφράζουν αυτή την επιθυμία τους και λεκτικά και προσπαθούν να σε αποθαρρύνουν ή σου βάζουν διάφορες «τρικλοποδιές» π.χ. «μα είναι δυνατόν να έχεις τέτοιο στόχο, δε βλέπεις πώς είναι τα πράγματα;» ή «μεγάλες βλέψεις έχεις, για χαλάρωσε λίγο» και άλλα τέτοια. Αγνόησε τα αποθαρρυντικά σχόλιά τους όσο μπορείς, ξεκαθάρισέ τους ότι δεν σε βοηθούν ή στη χειρότερη περίπτωση αν δεις ότι γίνεται επίτηδες, απομακρύνσου.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έγιναν επιτυχημένοι όχι μόνο επειδή έκαναν σωστές κινήσεις, αλλά και επειδή ταυτόχρονα απέφυγαν και τις κακές συνήθειες, τις λάθος κινήσεις ή συμπεριφορές. Κάνε κι εσύ το ίδιο και θα έρθεις πολλά βήματα πιο κοντά σε αυτό που θέλεις!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!